SURADNJA S KINOM

DOZNAJEMO: NA DUBROVAČKI SUMMIT STIŽE I GRČKI PREMIJER, A INICIJATIVA '16+1' MOGLA BI SE PREIMENOVATI U '17+1' Tsipras bi u RH trebao stići u petak

Aleksis Cipras
 Yiannis Kourtoglou / REUTERS

U četvrtak navečer je, uoči službenog otvaranja 8. summita Kina+16, u Dubrovnik stigla većina premijera zemalja članica iz srednje i istočne Europe, a neslužbeno je najavljeno da će im se u petak pridružiti i grčki premijer Alexis Tsipras, koji je izrazio želju da Grčka postane članica te kineske inicijative.

O tome je prvi izvijestio Financial Times, pozivajući se na formalno pismo Tsiprasa upućeno članicama inicijative početkom travnja, a potvrđeno nam je da će se u petak na summitu Dubrovniku zaista raspravljati o tome i proširenju inicijative koja bi tako postala Kina+17.

U Grčku je inače Kina već uložila, među ostalim, i u pirejsku luku gdje je kineska kompanija postala koncesionar 2009. godine. Od hrvatske strane nije bilo službenog komentara oko proširenja inicijative, ali općenito se naglašava kako je postalo jasno da je Kina+16 komplementarna s politikom Europske unije prema Kini.

Inače, Kina je u 16 zemalja srednje i istočne Europe od 2012. investirala i dala zajmove u iznosu od 15,4 milijarde eura, prema podacima Centra za međunarodne strateške studije iz Washingtona.

Prema najavama, dubrovačkom summitu neće nazočiti jedino premijer Latvije koji pak za to ima vrlo dobru ispričnicu - suočen je s glasanjem o povjerenju svojoj vladi.

Hrvatski domaćini su u četvrtak navečer priredili svečanu večeru u Kneževom dvoru za visoke goste, među kojima je i kineski premijer Li Keqiang, a nakon toga je za njih bila predviđena izvedba Linđa.

FOTOGALERIJA: Šetnja šefova izaslanstava uoči summita '16+1' u Dubrovniku i zajednička večera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:49