SVAZI

'DRAGA NACIJO, PROMIJENIO SAM NAM IME' Apsolutni vladar šokirao sve na svojoj stadionskoj rođendanskoj proslavi: 'Ne želimo biti Švicarska'

Mswati III
 Profimedia, Film Stills

Apsolutni monarh Svazija, kralj Mswati III, odlučio je u srijedu da se ta malena afrička država, smještena na oko 17.000 četvornih kilometara između Južnoafričke Republike i Mozambika, više neće zvati tako.

Kako javlja BBC, kralj je na stadionu prilikom proslave svog 50. rođendana, a ujedno i 50. obljetnice neovisnosti Svazija, obznanio da država mijenja ime u Kraljevina eSwatini. Novi naziv u prijevodu znači 'zemlja naroda Svazi', a vijest o promjeni iznenadila je sve, bez obzira što sam Mswati državu već godinama od milja zove eSwatini.

- Kad god bih išao negdje u inozemstvo, dolazilo bi do zabune, državu su nam zvali Švicarska, rekao je kralj, misleći pritom na blagu sličnost engleskog naziva za Svazi (Swaziland) i Švicarsku (Switzerland).

Reporterka BBC-ja iz Svazija javlja da je dio građana ondje prilično bijesan na kralja za kojeg smatraju da bi se trebao posvetiti rješavanju teških ekonomskih problema s kojima se država suočava.

Više međunarodnih organizacija za ljudska prava kritiziralo je proteklih godina vodstvo Svazija zbog zabrane rada političkim strankama i diskriminacije žena. Riječ je i o državi poznatoj po najvećoj stopi zaraženih virusom HIV-a na svijetu u odnosu na broj stanovnika kao i po izrazito niskom očekivanom životnom vijeku (muškarci ondje u prosjeku umiru s 54, a žene sa 60 godina).

Kralj Mswati, inače, trenutno ima 15 supruga, a službena biografija njegova oca Sobhuze II, koji je vladao 82 godine, kaže da je tijekom života ukupno imao 125 žena.

Svazi je, inače, jedna od 14 država koja još nije priznala Hrvatsku i nema s njom uspostavljene diplomatske odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:30