RAZMJENA VATRE

Dragi vođa bi propao bez stalnog neprijatelja

Koreje su se u proteklih 10 godina već tri puta sukobile oko granice na moru
North Korean leader Kim Jong-il (L) watches a joint training for all three branches of the armed forces at an undisclosed location in North Korea in this undated picture released by North Korea's official news agency KCNA January 17, 2010. KCNA did not state when the picture was taken. Picture released January 17, 2010. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. QUALITY FROM SOURCE
 Reuters

PYONGYANG, SEOUL - Sjeverna i Južna Koreja opet su zapucale jedna na drugu. Preciznije, Sjeverna je Koreja ispalila oko 80 granata u more kod otoka Baengnyeong kod južnokorejske zapadne obale. Navodno je imala vojne vježbe. Odmah nakon toga, Južna je Koreja uzvratila s nekih stotinjak projektila. Zasad nema žrtava ni štete.

Ta zapadna morska granica između dviju Koreja stalni je razlog napetosti. Oko nje su se već tri puta sukobile u proteklom desetljeću. Posljednji incident izbio je u studenome prošle godine kad je jedan sjevernokorejski vojnik poginuo, a tri su ranjena.

Mediji ovaj, najnoviji ispad Sjeverne Koreje interpretiraju kao još jedan pokušaj Dragog vođe Kim Jong-Ila da podigne tenzije na poluotoku i obrati pozornost na tamošnju nestabilnost. Sjeverna Koreja cijelo vrijeme igra toplo-hladno: Južnoj Koreji je u proteklih mjesec dana naizmjenično prijetila i predlagala dijalog o ekonomskoj suradnji, pa čak i mirovni sporazum.

Analitičari nude svoje objašnjenje za takvo ponašanje. Tvrde da Sjeverna Koreja želi i malo mira, ali i malo rata. Svojim postupcima poručuje da je voljna opet pregovarati o nuklearnom programu, ali pod njenim uvjetima, a prijetnjama želi obratiti pozornost na svoje zahtjeve.

Pucnjava bi trebala poslužiti kao način na koji Sjeverna Koreja želi ukazati na to da bi trebalo postići trajni mir, koji bi zamijenio sadašnji krhki sporazum iz 1950-ih, ali, tvrde, Dragi vođa bi na kraju vjerojatno potkopao mir. Za njega je, smatraju, rat esencijalan, zbog konstantne prijetnje od invazije on ima alibi da zahtijeva od naroda stalna odricanja. Zapravo, njegova bi paranoidna nacionalistička vlast bila upitna bez stalnog neprijatelja koji vreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:00