SMRT 'DRAGOG VOĐE' SJEVERNE KOREJE

FOTO, VIDEO Umro je Kim Jong-il. Ovih deset činjenica o vođi najzatvorenije zemlje na svijetu sigurno niste znali!

Kim, koji je komunističku Sjevernu Koreju vodio od smrti svoga oca 1994. godine, umro je u vlaku tijekom posjeta području van glavnog grada
 AP

NOVO >>> Smrt Kim Jong-ila, diktatora Sjeverne Koreje koji je tom komunističkom zemljom vladao punih 17 godina, potresla je svege njezine građane. Sam je Jong-il, poznatiji kao Dragi vođa, Vrhovni vođa, Naš otac, General, Generalissimo kako su ga građani zvali, bio vrlo enigmatična osoba koju je vrlo teško usporediti s današnjim modernim šefovima država.

Donosimo vam deset činjenica o Jong-ilu koje vjerojatno niste znali:

1. Prema Jong-ilovim službenim biografima, njegovo je rođenje 1941. godine na planini Baekdu navodno prorekla lastavica, a potvrdila dvostruka duga i nova zvijezda na nebu.

2. Bio je gotovo opsjednuti filmofil te posebno obožavatelj Elizabeth Taylor. Navodno je imao kolekciju od više od 20 tisuća video vrpci, među kojima su bili i njegovi najdraži filmovi - Rambo i Godzilla.

3. Sva je svoja putovanja obavljao... Više pročitajte OVDJE.

___________________

PYONGYANG - Sjevernokorejski vođa Kim Jong-il preminuo je u 70. godini života, javila je nacionalna televizija. Kim, koji je komunističku Sjevernu Koreju vodio punih 17 godina - od smrti svoga oca 1994. godine, umro je u vlaku tijekom posjeta području van glavnog grada.

On je još 2008. doživio infarkt te se na nekoliko mjeseci povukao iz javnosti.

Očekuje se kako će njegov nasljednik biti njegov treći sin, Kim Jong-un, koji je u 20-im godinama života.

Nacionalna je televizija, KCNA, zatražila od ljudi da podrže mladog Kima.

- Svi članovi partije, vojni dužnosnici i javnost trebali bi s vjernošću podržati vodstvo druga Kim Jong-una i zaštititi te dodatno ojačati ujedinjeno vodstvo partije, vojske i javnosti - objavila je televizija.

Pogreb Kim Jong-ila održat će se u Pyongyangu 28. prosinca, a Kim Jong-un bit će na čelu pogrebnog vijeća. Vrijeme žalosti određeno je od 17. do 29. prosinca.

Vijest o Jong-ilovoj smrti objavljena je u vrlo emotivnom priopćenju na nacionalnoj televiziji. Novinarka, odjevena u crno, priopćila je kako je Jong-il umro od fizičkog i psihičkog napora . Tek kasnije je KCNA izvjestila da je doživio srčani udar.

U međuvremenu je Južna Koreja svoju vojsku podigla u stupanj uzbune slijedeći objavu Nacionalnog sigurnosnog vijeća koje je već dogovorilo izvanredni sastanak. Japanska je vlada također organizirala sastanak od nacionalne sigurnosti.

I Bijela je kuća pripćila kako 'pomno prati' izvještaje o Jong-ilovoj smrti. - SAD i dalje ostaju odlučne u očuvanju mira na Korejskom poluotoku te slobodi i sigurnosti naših saveznika - glasilo je priopćenje.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak čuo se telefonom s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

- Dvojica predsjednika dogovorila su blisku suradnju te zajedničko promatranje situacije - izjavio je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika.

Kineski su mediji objavili vijest o Jong-ilovoj smrti, no za sada nije bilo službene reakcije iz Beijinga, inače najbližeg saveznika i gospodarskog partnera Sjeverne Koreje.

Vrijednost dionica na azijskom tržištu pala je nakon objave vijesti.

Jong-il je vodstvo Sjeverne Koreje, koja u tehničkom smislu ostaje u ratu s južnim susjedom, naslijedio od svog oca Kim Il-sunga. Nedugo nakon što je došao na vlast teška je glad, uzrokovana lošim gospodarskim reformama i slabom žetvom, pokosila zemlju pri čemu je umrlo gotovo dva milijuna ljudi.

Njegov je režim često kritiziran zbog kršenja ljudskih prava te se nalazi u međunarodnoj izolaciji zbog svojeg nuklearnog programa za kojeg se vjeruje da je pokušaj stvaranja atomske bombe.

Pod Jong-ilovom vlašću velika su novčana sredstva usmjeravana u vojsku pa je 2006. Sjeverna Koreja provela svoj prvi nuklearni pokus. Drugi je uslijedio tri godine kasnije. Međunarodni progovori o razoružanju Sjeverne Koreje već su mjesecima samo mrtvo slovo na papiru.

Sina kao potencijalnog nasljednika Jong-il je otkrio prije godinu dana . Očekivalo se kako je ta smjena vlasti trebala uslijediti 2012.

Strani politički stručnjaci upozoravaju kako prijenos vlasti s oca na sina nije dovršen te kako bi smrti Jong-ila mogla uzrokovati 'velike nestabilnosti' u Sjevernoj Koreji.

- Moramo biti zabrinuti jer kada god se pojavi unutrašnja nestabilnost, Sjeverna Koreja voli činiti diverzije kako bi skrenula pažnju s toga, najčešće nekim vanjskim događajima pa i provokacijama - objasnio je Lee Jung-hoon, profesor međunarodnih odnosa na Yonsei sveučilištu u Seulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:25