IZBJEGLIČKA KRIZA

DRAMA NA GRANICI IZMEĐU SRBIJE I MAĐARSKE Migranti probili ogradu, mađarski policajci pucali

Ograda na prijelazu Horgos (arhiva)
 Artur Widak / Zuma Press / Profimedia

Veća skupina migranata probila je danas ogradu u blizini graničnog prijelaza Horgoš-Reske 2 na granici između Srbije i Mađarske, a mađarski pogranični policajci ispalili su hice upozorenja, javlja Tanjug.

Kako je priopćila madarska policija, dvije skupine migranata su jutros oko 5.30h pokušale nezakonito ući na teritorij Mađarske.

Kako javlja Blic, mađarska policija ispalila je tri hica upozorenja, a granicu je pokušalo prijeći oko 60 ilegalnih miganata.

Kako se navodi u priopćenju mađarske policije, četiri osobe su uhićene, a taj granični prijelaz je zatvoren za promet, a cijelo područje je pod opsadom policije.

- Zaustavili su ih meci upozorenja, četvoro je uhićeno, neki su pobegli. Granični prelaz Reske policija je privremeno zatvorila. Na tom području postavljeno je nekoliko kontrolnih punktova i neprekidno se nadgledaju ulazna vozila zbog krijumčarenja. Prvi put nakon 2015. godine granični prelaz Reske je privremeno zatvoren - pišu mađarski mediji.

Taj je prijelaz bio poprište velikih nemira na vrhuncu europske migrantske krize 2015., kad se policija sukobila sa stotinama migranata koji su se pokušali probiti u EU.

Mađarski premijer Viktor Orban nakon toga je naredio izgradnju žičane ograde na granici, nakon čega su smanjeni ulasci u Mađarsku. Broj dolazaka migranata povećao se krajem prošle godine, a trenutno ih tjedno granicu ilegalno pokušava prijeći nekoliko stotina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:32