KOLABIRAO

DRAMA U SUDNICI Svrgnuti egipatski predsjednik Morsi srušio se nakon ročišta na kojem su mu sudili zbog špijunaže, nedugo potom umro

 Profimedia, Abaca Press

Mohammed Morsi (67), bivši predsjednik Egipta svrgnut u vojnom puču, preminuo je u ponedjeljak nakon što je kolabirao u sudnici, izvijestili su egipatski državni mediji.

Prema prvim informacijama, pozlilo mu je neposredno nakon okončanja ročišta u procesu u kojem mu se sudilo prema optužnici za špijunažu.

Morsi je nakon revolucije u sklopu Arapskog proljeća u kojoj je svrgnut dugogodišnji autoritarni vladar Hosni Mubarak pobijedio na izborima kao kandidat Muslimanskog bratstva. Godine 2013. vojska se okrenula protiv njega i generali, na čelu s Abdel Fatahom el-Sisijem, orkestrirali su puč te ga svrgnuli s vlasti, a el-Sisi je preuzeo vlast i danas je na poziciji predsjednika države.

Nakon Morsijeva pada, Egipat je progonio Bratstvo, najstariji i najorganiziraniji islamistički pokret. Tisuće članova završilo je u zatvoru, a skupina je proglašena terorističkom. Bratstvo tvrdi kako se bavilo mirnim aktivizmom.

Morsi je služio kazne od sveukupno 45 godina nakon što je u odvojenim slučajevima optužen za špijunažu za Katar i zbog sudioništva u ubojstvima prosvjednika 2012.

Prvotno je osuđen na smrt u slučajevima bijega iz zatvora i na doživotnu kaznu zbog špijuniranja za palestinsku islamističku skupinu Hamas, no te presude su u međuvremenu oborene.

Morsi je umro tijekom saslušanja u sklopu ponovljenog suđenja u kojem su on i drugi osumnjičeni optuženi za špijunažu i organiziranje bjegova iz zatvora i kršenja istočne egipatske granice tijekom pobune kojom je u veljači 2011. zbačen Mubarak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:44