ODGOVOR NA NAPAD

DRAMATIČNA ESKALACIJA TENZIJA IZMEĐU NUKLEARNIH SILA Pakistan u blizini Kašmira srušio dva indijska aviona i uhitio jednog pilota!

 
Zarobljeni indijski pilot (lijevo), indijski Mirage 2000 (arhiva, u sredini) i mjesto na kojem je srušen indijski zrakoplov (desno)
 Screenshot Twitter, Reuters

Pakistan je srušio dva indijska zrakoplova i uhitio jednog od pilota, prenosi Reuters. Sve se navodno događalo unutar pakistanskog zračnog prostora u blizini sporne regije Kašmir. Prije toga su najmanje tri pakistanska zrakoplova ušla u indijski zračni prostor i izvela napad gađajući, kako su naveli, “nevojne ciljeve” te izbjegli bilo kakve civilne i ine žrtve.

Riječ je o odgovoru Pakistana na napad indijskog ratnog zrakoplovstva u utorak kad su, kako tvrdi New Delhi, napadnute točke na kojima su se nalazile baze za obuku terorista. Jaish-e-Mohammed (JeM) je organizacija koja se smatra odgovornim za napad na indijsku vojsku na području Kašmira 14. veljače kad su ubijena 44 vojnika.

Avioni indijskih zračnih snaga prešli su liniju kontrole koja dijeli dio Kašmira pod kontrolom Indije od dijela koji nadzire Pakistan, rekao je glasnogovornik vojske Asif Hafur.

"Jedna od zrakoplova pao je u dio Kašmira pod kontrolom Pakistana, a drugi u dio koji je okupirala Indija. Vojnici su uhitili jednog od pilota ", objavio je vojni glasnogovornik na Twitteru.

Stigla je i prva reakcija iz Indije, čiji je šef diplomacije istaknuo da su cilj indijskih zračnih napada bili militanti.

- Ovo nije bila vojna akcija. Cilj napada nije bila vojna infrastruktua, nego je ovo bila preventivna akcija protiv terorističke organizacije Jaish-e-Mohammeda (JeM), želimo spriječiti nove terorističke napade u Indiji, priopćio je indijski ministar vanjskih poslova Sushma Swaraj.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mohamad Faisal kazao je kako su pakistanske zračne snage pokrenule napade kako bi pokazale "naše pravo, želju i sposobnost samoobrane".

"Ne želimo eskalaciju, ali smo u potpunosti spremni ako budemo na to prisiljeni", rekao je on.

Pakistansko Ministarstvo informiranja na svom je Twitteru objavilo video snimku srušenog indijskog aviona. "Bravo za pakistanske zračne snage, cijela nacija je ponosna zbog vas!", napisali su. Par minuta kasnije objavljen je i video zarobljenog indijskog pilota te je navedeno i njegovo ime i prezime.

Indijska agencija ANI tvrdi kako je s indijske strane linije koja dijeli indijski od pakistanskog dijela sporne pokrajine, srušen i pakistanski lovac F-16, javlja Guardian.

Čini se kako je zračni prostor nad dijelovima obiju zemalja zatvoren. Pakistan javlja kako su otkazani letovi u Lahoreu, Islamabadu i drugim gradovima, a indijska privatna aviokompanija, Vistara, navodi da je zračni prostor nad sjevernim dijelom zemlje zatvoren te su otkazani letovi za Amritsar, Srinagar, Chandigarh i Jammu.

Kašmir je sporna pokrajina oko koje su Pakistan i Indija, od 1947. godine kad je Ujedinjena Kraljevina napustila tu svoju koloniju, “dragulj u kruni”, vodile dva rata. Veći dio Kašmira je ostao pod kontrolom Indije iako u njemu živi većinski muslimansko stanovništvo. Iako je nakon napada u utorak djelovalo da će se situacija smiriti, očito je da je vlada u Islamabadu procijenila da mora pokazati snagu i odgovoriti istom mjerom na akciju indijske vojske.

Sada je situacija izuzetno opasna jer su javnosti na obje strane izuzetno mobilizirane i senzibilizirane pa nije isključeno da dođe do eskalacije sukoba. Jedan od mogućih razloga pakistanske odluke na napad je i jasna podrška koju je dobio iz Pekinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:41