RATNA ZVONA

DRAMATIČNA ESKALACIJA VODI U SUKOB VEĆIH RAZMJERA NA BLISKOM ISTOKU? Napetost na vrhuncu, pogledajte snimku obaranja drona nakon čega se sve zahuktalo

 
lijevo: prizor iz okolice Damaska nakon borbi prije nekoliko dana, u koje nisu bile uključene izraelske snage; gore lijevo: prizor obaranja drona za koji Izrael tvrdi da je iranski; desno: ostaci oborenog izraelskog borbenog aviona F-16
 Reuters, IDF

Sirijska protuzračna obrana srušila je u subotu izraelski zrakoplov F-16 nedaleko od granice, navodi se u prvoj vojnoj procjeni, nakon što su izraelske zračne snage napale tu susjednu zemlju.

Incidenti su obilježili eskalaciju napete vojne situacije na granici. Izrael je priopćio da je pokrenuo zračne udare nakon što je iranski dron prešao na izraelski teritorij gdje je srušen. Nekoliko sati nakon prvih napada na "iranske ciljeve", Izrael je ponovno pokrenuo zračne udare u Siriji, gađajući dvanaestak dodatnih meta.

Izvori u Damasku rekli su da među sirijskim snagama ima žrtava te da su do tri osobe ubijene na vojnom položaju u središnjoj pokrajini Homsu.

Milicije u Siriji koje podupire Iran i koje se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada demantirale su da je meta drona bio Izrael ustvrdivši da su njegov cilj bili militanti Islamske države.

"Ono što je izraelski neprijatelj rekao o dronu... obmanjujuća je laž", navodi jedna od milicija.

Izrael redovito gađa vojne položaje unutar Sirije, ali ovo je prvi put tijekom sirijskog građanskog rata da je protuzračna obrana Damaska, ako se potvrdi ta prva vojna procjena, srušila izraelski borbeni zrakoplov.

"Sirijci i Iranci igraju se vatrom. Mi smo spremni nanijeti teške posljedice bilo kome tko djeluje protiv nas, ali naša namjera nije izazvati eskalaciju", objavio je izraelski vojni glasnogovornik Ronen Manelis na Twitteru.

Dva izraelska pilota katapultirala su se iz zrakoplova i sletjeli su u Izrael, ali je jedan u teškom stanju, navodi vojska. Zrakoplov je pao u sjevernoj regiji Galileji.

Zrakoplov je srušila sirijska protuzračna obrana, navodi se u prvoj vojnoj procjeni, rekao je za dpa izraelski vojni glasnogovornik Jonathan Conricus. Istraga je u tijeku.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da su sustavi protuzračne obrane "pogodili" više od jednog izraelskog zrakoplova.

Iran demantira upletenost u izraelsko-sirijsko nasilje

Iran nema dronove u Siriji niti je umiješan u ranije rušenje izraelskog borbenog zrakoplova, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ove optužbe cionista su tako smiješne da nećemo ni odgovoriti na njih", kazao je u subotu glasnogovornik ministarstva Bahram Hasemi nazvavši izraelske tvrdnje o iranskoj upletenosti "lažima".

Iran u Siriji djeluje samo kao vojni savjetnik i to na zahtjev sirijske vlade, dodao je.

Sirijska vojska ima legitimno pravo reagirati na stranu agresiju i braniti svoju zemlju, istaknuo je Hasemi.

Libanon osudio izraelske napade na Siriju

Libanon je osudio izraelske zračne udare u susjednoj Siriji priopćivši da će poslati Ujedinjenim narodima pritužbu protiv Izraela zbog korištenja libanonskog zračnog prostora, izvijestila je novinska agencija NNA.

"Ova agresivna politika, koju Izrael prakticira, ugrožava stabilnost u regiji", priopćilo je libanonsko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija izrazila zabrinutost

Moskva je ozbiljno zabrinuta zadnjim razvojem događaja u Siriji i poziva strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu eskalaciju stanja, objavilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje bi mogle voditi u čak i veće komplikacije stanja", navodi u priopćenju ministarstvo.

"Neophodno je bezuvjetno poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i drugih zemalja u regiji".

Snimka obaranja drona

Glasnogovornik izraelske vojske na Twitteru je objavio snimku obaranja bespilotne letjelice za koju tvrdi da pripada Iranu te da je oborena u izraelskom zračnom prostoru.

Kurdski borci srušili turski helikopter u Siriji

Kurdska milicija YPG srušila je turski vojni helikopter nedaleko od sjevernog sirijskog grada Afrina, izjavio je u subotu turski predsjednik Tayyip Erdogan, a turska vojska je priopćila da su pritom poginula dva vojnika u helikopteru.

Izvori u YPG-u potvrdili su rušenje helikoptera.

"Jedan od naših helikoptera nedavno je srušen", rekao je Erdogan članovima svoje Stranke AK (AKP) u Istanbulu. "Te stvari će se događati, mi smo u ratu... Mi možemo izgubiti helikopter, ali oni će za to platiti".

Turska vojska nije prezicirala uzrok pada helikoptera u priopćenju u kojemu navodi da su pritom poginula dva vojnika i da je istraga u tijeku.

Ankara je pokrenula zračnu i kopnenu ofenzivu prošli mjesec protiv kurdskih boraca u sirijskoj regiji Afrinu, otvorivši ovu frontu u ratu u Siriji.

Srušeni helikopter prvi je službeno potvrđen gubitak jedne turske letjelice nad Sirijom od početka građanskog rata u toj zemlji. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:09