BORBA S VREMENOM

Dramatična potraga za podmornicom, Amerikanci tvrde: ‘Ostalo im je kisika za 40 sati‘

Među pet osoba u podmornici nalazi se i bogati britanski biznismen Hamish Harding
Posljednja fotografija podmornice, snimljena 18. lipnja
 
 -/Afp

Ključni događaji:

  • u turističkoj podmornici bilo je pet osoba
  • ostalo je kisika za oko 40 sati
  • među nestalima je i bogati britanski biznismen Hamish Harding
  • kontakt je izgubljen 1 sat i 45 minuta nakon zaranjanja
  • zaliha kisika bi moglo biti za najdulje do četvrtka ujutro
  • od trenutka nestanka Titana do prijave obalnoj straži prošlo je osam sati

20:26

'Više nema magle, vidljivost je bolja'

- Vidljivost se značajno poboljšala u utorak za zrakoplove koji pretražuju površinu Atlantskog oceana u potrazi za nestalom podmornicom OceanGate, rekla je Obalna straža SAD-a.

- Jučer je bilo jako maglovito s vrlo malom ili gotovo nikakvom vidljivošću, ali danas se očekuju puno bolji uvjeti za pretraživanje iz zraka, rekao je glavni podčasnik Robert Simpson iz Ureda za odnose s javnošću Prvog okruga obalne straže.

Rekao je da vremenske prilike danas uključuju valove do dva metra i vjetar od 15 čvorova.

19:26

Obalna straža: U podmornici je ostalo kisika za oko 40 sati

Američka obalna straža vjeruje da je u podmornici koja je nestala u blizini olupine Titanica ostalo kisika za samo oko 40 sati, što spasiteljima daje manje od dva dana da je pronađu i izvuku na površinu.

- Znamo da je u ovom trenutku preostalo otprilike 40 do 41 sat kisika, rekao je kapetan Jamie Frederick, koordinatora potrage Obalne straže SAD-a.

image
Kapetan Jamie Frederick
Joseph Prezioso/Afp

U međuvremenu prema Atlantiku kreće francuski brod opremljen podvodnim robotom koje bi moglo pomoći u potrazi za Titanom.

Kapetan je rekao na pressici da je daljinski upravljano vozilo (ROV) uronilo u Atlantik na zadnjoj poznatoj lokaciji nestale podmornice. Opremljeno je kamerom, prenosi BBC.

Tijekom večeri stiže kanadska obalna straža, kao i druga plovila američke mornarice. U potragu se uključuju i privatni brodovi.

Ističe kako je potraga vrlo složena i da ekipe na terenu rade 24 sata dnevno.

- Ovo je jedinstvena operacija, učinit ćemo sve što je u našoj moći, rekao je.

- Ako ROV pronađe nešto, stručnjaci će odrediti koje će korake poduzeti i 'najbolji način djelovanja', dodao je.

Izjavio je da je američka obalna straža pretražila područje od 19.683 kvadratnih kilometara, što je veće od američke savezne države Connecticut.

- Potraga zasad nije dala nikakve rezultate, rekao je.

18:41

Od trenutka nestanka Titana do prijave obalnoj straži prošlo je osam sati

Turističkoj agenciji, koja organizira putovanja prema olupini Titanica, trebalo je osam sati da prijavi nestanak američkoj obalnoj straži, navodi se u izvješću.

Kontakt između podmornice i njezinog matičnog broda, Polar Prince izgubljen je u 9:45 ujutro, sat i 45 minuta nakon poniranja do olupine Titanica u nedjelju poslijepodne.

No nestanak podmornice je prijavljen američkoj obalnoj straži tek u 17:40 sati, a kanadskoj obalnoj straži tek u 21:13 sati u nedjelju navečer, izvijestio je Daily Mail.

OceanGate Expeditions naplaćuje gostima 250.000 dolara za mjesto u osmodnevnoj ekspediciji kako bi vidjeli poznatu olupinu, koja leži na dubini od gotovo 4000 metara i oko 595 kilometara od obale Newfoundlanda.

18:25

'Podmornica se ne može uočiti iz neposredne blizine'

Simon Platts, koji je prošle godine režirao BBC-jevu dokumentarnu epizodu o podmornici Titan, rekao je da bi bilo jako teško uočiti podmornicu na površini vode.

Rekao je da je uobičajeno da podmornica izlazi na površinu i stupa u kontakt s matičnim plovilom, prije nego što krenu ploviti jedno prema drugom.

To je 'vrlo mala stvar u velikom oceanu' jer samo krov podmornice plovi iznad površine mora, rekao je.

Ispričao je da za vrijeme snimanja nije mogao uočiti podmornicu dok je bila u blizini i da mu je netko morao pokazati gdje se nalazi.

18:12

Francuska će poslati brod u operaciju spašavanja kod Titanica

Francuska će poslati brod opremljen brodom za dubinsko ronjenje kako bi pomogao u operaciji potrage i spašavanja nestale podmornice, objavila je francuska vlada.

Brodom imena Atalante upravlja istraživački institut Ifremer. Ifremer je objavio da ga je u ponedjeljak kontaktirala američka mornarica sa zahtjevom za pomoć.

"Brod nosi autonomnog robota Victor 6000, koji se može spustiti na dubinu od 6000 metara, preko 3800 metara od položaja olupine", rekao je Ifremer, dodajući da se očekuje da brod stigne na mjesto do srijede navečer po lokalnom vremenu.

U akciju potrage hitno se upućuju i dodatni članovi posade s drugog broda.

Vladin izvor potvrdio je Reutersu da je francuski državljanin, 77-godišnji francuski istraživač Paul-Henri Nargeolet, bio među onima na nestalom brodu.

14:28

Potraga na 4000 metara pod morem

Službe pregledavaju udaljeno područje sjevernog Atlantika, u blizini olupine Titanica koja se nalazi oko 650 kilometara istočno od obale kanadskog Newfoundlanda, na oko 4 tisuće metara pod morem.

Američka obalna straža objavila je da je u potragu poslala dva zrakoplova, a Kanađani su poslali avion i brod.

Kontraadmiral američke obalne straže John Mauger u ponedjeljak je rekao kako vjeruje da je preostalo još 70 ili više sati. No nakon što njegov tim nije naišao na plovilo ili komunikaciju, letovi su zaustavljeni za taj dan. Kazao je kako će operaciju potrage tijekom noći voditi nacionalna garda.

14:26

Dvije teorije o nestanku

Profesor brodskog inženjerstva s londonskog sveučilišta Alistair Greig ima dvije teorije o tome što se moglo dogoditi podmornici.

Jedna je mogućnost da je nastao problem s elektronikom ili komunikacijama, a druga je da je došlo do prodora vode u podmornicu. "U tome slučaju prognoza nije dobra", kazao je.

13:26

Nestala podmornica poslala je 'signal za pomoć'

Dr. Simon Boxall sa Sveučilišta u Southamptonu rekao je da 'zna iz druge ruke' da je primljen 'signal' s nestale podmornice.

"Ne možete koristiti radio pod vodom. Potpuno se oslanjate na 'pingove'. Ono što oni imaju je stvarno ograničena komunikacija", rekao je.

"Navodno su dobili, a ne znam kada... Dobili su hitan ping koji govori da je brod u nevolji. Ne znam je li to generirano automatski ili su ga generirali ljudi na brodu."

Dr. Boxall je rekao da je podmornica možda već izgubljena te da ne zna kada je poruka poslana.

10:21

Putnici ne mogu otvoriti podmornicu iznutra

Istraživač oceana Robert Blasiak je rekao da se takva podmornica ne može otvoriti iznutra, što znači da mora biti pronađena brzo kako bi putnici u njoj mogli preživjeti.

Scenarij iz snova je, kaže on, taj da je podmornica uspjela doći do površine i da sada samo pluta. Ako to nije slučaj, obalna straža bi mogla koristiti sonar za otkrivanje kretanja na dubini.

10:19

NATO-ova podmornica ne može pomoći

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva je priopćilo da nastavlja pratiti situaciju s nestalom podmornicom Titan i da će pomoći prema potrebi. Jučer su priopćili da od njih nije još zatražena pomoć u operaciji potrage i spašavanja koja je u tijeku.

NATO-ov sustav za spašavanje podmornica (NSRS) možda neće moći doći do broda Titan jer dubine daleko premašuju one na kojima NATO-ova podmornica može sigurno djelovati, a to je na 610 metara, dok daljinski upravljano vozilo može ići do dubine od jednog kilometra.

10:04

U ugovoru se čak tri puta spominje smrt

Mike Reiss, pisac i producent iz New Yorka, koji je radio na Simpsonima, prošle je godine i sam putovao podmornicom Titan.

Za BBC Breakfast je objasnio da je prije putovanja morao potpisati izjavu o odricanju koja neprestano navodi da je na tom putovanju moguća i smrt.

- Spominje se smrt čak tri puta na prvoj stranici. Dok sam ulazio u podmornicu, mislio sam da bi ovo mogao biti kraj. Nitko u ovoj situaciji nije zatečen, svi znaju u što se upuštaju, rekao je.

10:01

Ogroman tlak na dnu oceana

BBC piše da je istraživač oceana Robert Blasiak rekao da će uvjeti za potragu biti jako teški ako podmornica padne na dno oceana.

Atmosferski pritisak će tada biti oko 380 puta veći nego što bi se inače osjetio na površini. To je oko 200 puta veći pritisak od tlaka u automobilskoj gumi.

Blasiak je objasnio da je upravo to razlog zašto podmornica ima tako debele čelične zidove.

08:57

Poznat identitet svih pet putnika na podmornici

Među putnicima na nestaloj podmornici je, kako je već ranije potvrđeno, britanski milijarder, biznismen i istraživač Hamish Harding.

Obitelj je potvrdila da su na podmornici bili i pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman.

Smatra se da je među putnicima i francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet, kao i Stockton Rush, izvršni direktor OceanGatea.

U potrazi su dosad korišteni vojni zrakoplovi, podmornice i sonarne plutače, javlja BBC.

05:53

Što je moglo poći po krivu?

Još je prerano reći što se moglo dogoditi, no The Guardian piše da bi moglo biti nekoliko scenarija: Podmornica se možda zapetljala u olupinu Titanica,a ožda je nestalo struje ili došlo do problema s komunikacijskim sustavom podmornice.

Umirovljeni dužnosnik Kraljevske australske mornarice Frank Owen kaže da olupina Titanica na dnu oceana leži okružena ostacima od katastrofe prije više od stoljeće pa su dijelovi posvuda i to može biti opasno.

Također, podmornica je sporija što dublje zaroni. Kontakt je izgubljen sat i 45 minuta nakon zarona, što sugerira da je posada na dnu ili blizu dna. U slučaju da se zapetlja, nestane struje ili mogućnosti komunikacije, Titan je opremljen utezima koji se mogu ispustiti u slučaju nužde, kako bi stvorili dovoljno uzgona za povratak na površinu.

Drugi scenarij je da je došlo do curenja u tlačnom trupu, a u tom slučaju prognoza nije dobra, rekao je profesor pomorskog inženjerstva na Sveučilištu u Londonu, Alistair Greig.

- Ako je Titan pao na morsko dno i ne može se vratiti vlastitim snagama, mogućnosti su ograničene. Vrlo je malo plovila koja bi mogla ući tako duboko, a ronioci to ne mogu.

05:44

Što se zna o podmornici Titan?

Titan je podmornica za istraživanje za maksimalno pet ljudi, a obično su to pilot i još četiri 'stručnjaka za misije', među kojima mogu biti arheolozi, morski biolozi, ili pak bilo tko tko si može priuštiti takvo iskustvo kao turist.

Izrađena je od titana i karbonskih vlakana, ova 6,7 metara duga podmornica teži 10.432 kilograma, što je ekvivalent otprilike šest automobila prosječne veličine. Može zaroniti do dubine od 4.000 metara. Za kretanje koristi četiri električna potisnika i ima bateriju kamera, svjetala i skenera za istraživanje okoliša.
OceanGate kaže da Titan pruža naenadmašan pogled na duboki ocean. Za komunikaciju se koristi Starlink satelitska tehnologija Elona Muska, iako se još uvijek ne zna je li tehnički problem kriv za gubitak kontakta.

05:24

Između 70 i 96 sati zaliha kisika

Jučer je kontraadmiral John Mauger iz Obalne straže SAD-a rekao na konferenciji za novinare da u tom trenutku zaliha kisika na raspolaganju u podmornici bilo između 70 i punih 96 sati.

Teoretski, ta bi zaliha kisika mogla potrajati do četvrtka ujutro, no na to bi utjecala brzina disanja ljudi koji se nalaze u plovilu, osobito ako je riječ o turistima s ograničenim ronilačkim iskustvom.

05:21

Zna se identitet troje nestalih

Britanski milijarder Hamish Harding jedan je od petero na nestaloj turističkoj podmornici koja je vodila ljude da vide olupinu Titanica.

image
Joe Marino/Upi/Profimedia/Joe Marino/upi/profimedia

Sky News javlja da su još dvojica na podmornici Titan francuski pilot podmornice Paul-Henry Nargeolet i izvršni direktor i osnivač OceanGate Expeditionsa, Stockton Rush.
Hardingov posinak Brian Szasz je na Facebooku napisao da je misija potrage i spašavanja u tijeku te da su nejgove misli i molitve usmjerene prema očuhu koji je nestao na toj podmornici.

05:16

Velika potražna operacija

Velika potražna i spasilačka operacija izvodi se u ponedjeljak na Atlantiku nakon što je nestala turistička podmornica s pet osoba koja je trebala zaroniti do olupine Titanika.

Američka i kanadska obalna straža traže malu turističku podmornicu s petero ljudi. Kontakt je izgubljen 1 sat i 45 minuta nakon njezina zaranjanja, objavila je američka obalna straža.
Plovilo radi na način da šalje ping-poruku svakih 15 minuta kako bi signaliziralo na obalu da je sve u redu, no te su poruke prestale.

image
Oceangate Expeditions/Ferrari/Profimedia/Oceangate Expeditions/ferrari/profimedia

Operacija se vodi iz Bostona.

Karte za osmodnevno putovanje koje uključuje vožnju brodom do mjesta potonuća Titanika i zaron podmornice na dubinu od 3800 metara koštaju 250.000 dolara.

Među pet osoba u podmornici nalazi se i bogati britanski biznismen Hamish Harding, direktor tvrtke "Action Aviation", prenose agencije.

Američka obalna straža rekla je u priopćenju da traži "petero ljudi nakon što je kanadski istraživački brod Polar Prince izgubio kontakt s podmornicom tijekom njezina zaranjanja".

Podmornica s kojom je kontakt izgubljen u nedjelju trebala bi imati zalihe kisika za 4 dana.

Tvrtka koja organizira ovo putovanje, OceanGate Expeditions, rekla je u priopćenju za javnost koje su prenijeli mediji "da istražuje i mobilizira sve mogućnosti kako bi se posada sigurno vratila".

Hamish Harding je nedavno objavio na društvenim mrežama da će biti dio ekipe.

"Posada podmornice sastoji se od nekih legendarnih istraživača, od kojih su neki izvršili više od 30 zaranjanja do RMS Titanika od 1980-ih godina", napisao je Harding u objavi.

Na svojoj internetskoj stranici OceanGate Expeditions navodi da je misija posjeta Titaniku u tijeku od 12. do 20. lipnja.

Podmornica je dizajnirana da može povesti pet ljudi na dubinu od 4000 metara, a ukupno s pet ljudi može boraviti pod vodom 96 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:31