MARJAN ŠAREC

DRAMATIČNI INTERVJU SLOVENSKOG PREMIJERA 'Ako se EU raspadne, svi smo propali. A sve me podsjeća na vrijeme kada je Europa popuštala Hitleru...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.04.2019. u 21:26

(181213) -- BRUSSELS, Dec. 13, 2018 () -- Slovenia's Prime Minister Marjan Sarec arrives at a two-day EU summit in Brussels, Belgium, Dec. 13, 2018., Image: 402694146, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

Slovenski premijer Marjan Šarec

Slovenski premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Europi dramatično usporedio s onom pred izbijanje II. svjetskog rata kada su europski političari popuštali Hitleru, te ocijenio da Europska unija mora ubuduće brže i odlučnije donositi odluke kako bi odgovorila na velike izazove današnjice, u razgovoru za američku novinsku agenciju Associated Press.

"Populisti u Europi napreduju zato jer umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš što će se dogoditi, onda su naravno takvi populisti vrlo glasni i dobivaju mnogo (političkog) prostora", kazao je Šarec u razgovoru za AP, objavili su slovenski mediji.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je lani uspio formirati manjinsku koalicijsku vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječiti osvajanje vlasti bivšeg premijera Janeza Janše koji je nastupao na izborima s nacionalističkom antiimigrantskom agendom sličnoj onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

"41-godišnji glumac i bivši komičar kaže da su stalne odgode pregovora o Brexitu ilustracija kako EU sadašnjim načinom djelovanja teško i sporo donosi odluke", prenio je AP.

Današnji dominantni europski političari i dužnosnici EU, kako kaže, presporo odlučuju u novim povijesnim okolnostima, a EU po Šarecovu mišljenju zato treba novo i djelotvornije vodstvo, ako želi uspješno parirati valu populizma i sve većem utjecaju Rusije i Kine.

Predsjednik slovenske mannjinske vlade čija je stranka Lista Marjana Šareca (LMŠ) u grupaciji europskih liberalnih stranaka ALDE, kazao je u razgovoru da ga današnja situacija u Europi podsjeća na onu iz kasnih 30-ih godina, kad je Europi prijetio Hitler, a na čelu britanske vlade bio Neville Chamberlain koji mu se nije želio suprotstaviti, nego mu je popuštao.

Chamberlain je bio takav političar koji je vjerovao Hitleru, misleći da je bolje da s njim pregovara nego da se suprotstavi njemačkom nacističkom vođi, a danas znamo što se poslije dogodilo, kazao je Šarec.

"Ako se Europska unija raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito", kazao je Šarec dramatično za AP.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo