KAOS

DRAMATIČNI PRIZORI NASILJA NA ULICAMA SARAJEVA Razvojačeni pripadnici Armije BiH pokušavali blokirati ulice, došlo do velikog sukoba s policijom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.09.2018. u 14:26

Screenshot YouTube

 

Nekoliko stotina razvojačenih pripadnika Armije Bosne i Hrecegovine u srijedu je izašlo na ulice Sarajeva u nastojanju da blokiraju promet središtem grada pri čemu su se sukobili s policajcima koji su ih u tome pokušavali spriječiti.

Do sukoba je došlo u ulici Obala Kulina Bana, ključnoj prometnici koja vodi prema starom dijelu grada gdje je oko 300 prosvjednika koji su se u povorci najprije kretali nogostupom izašlo na kolnik, a zatim su se sukobili s policajcima koji su osiguravali prilaze.

Prosvjednici su policajce napali zastavama sa znakovljem Armije BiH.

Stotinjak prosvjednika istodobno je zaposjelo ulicu kod zgrade u kojoj je sjedište parlamenta Federacije BiH.

Sudionici prosvjeda ranije su postavili ultimatum entitetskom parlamentu da do 5. rujna zakaže sjednice Zastupničkog i Doma naroda na kojima bi se obavilo usuglašavanje zakona o pravima branitelja koji su ranije usvojeni u različitim tekstovima.

Također pod pritiskom nekih od tisuća udruga koje okupljaju dio bivših pripadnika Armije BiH i HVO, usvojeni su tekstovi zakona koji, uz ostalo, osiguravaju redovita mjesečna primanja za sve bivše branitelje koji su nezaposleni, a napunili su 57 godina života.

Problem je nastao kada se ispostavilo da su u dva teksta predviđeni različiti koeficijenti za obračun tih primanja pa se ispostavilo da je zakon neprovodiv sve dok se te nejasnoće ne otklone.

To do danas nije obavljeno, no iz Međunarodnog monetranog fonda (MMF) već su upozorili da je riječ o nerealnom i populističkom zakonu te za nova izdvajanja u proračunu jednostavno nema novaca, a preusmjeravanja iz postojećih fondova ugrozila bi financijsku stabilnost cijele Federacije BiH.

"Troškovi koji su nam predstavljeni od 14 milijuna konvertibilnih maraka (oko sedam milijuna eura) će biti mnogo viši i mi govorimo o nekoliko stotina milijuna maraka prema nekim procjenama. To će potpuno ugroziti financijsku stabilnost u Federaciji BiH u godinama koje dolaze", izjavio je početkom kolovoza voditelj ureda MMF-a u BiH Francisco Parodi.

Na te se primjedbe nitko iz vlasti nije osvrnuo, a prosvjednici koji su iznudili donošenje novog zakona najavili su da od pritiska neće odustati sve dok on ne stupi na snagu te će inzistirati da se to dogodi prije izbora zakazanih za 7. listopada.

Na snimci se vide brojni pripadnici policije kako pod punom spremom i sa psima vrlo grubo nasrću na prosvjednike, a prema nekim informacijama bačen je i suzavac.

Stanje u središtu Sarajeva normalizirano je iza 14 sati nakon uličnih sukoba između bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i policije no prosvjednici su najavili da će nastaviti okupljanje i tako pokušati natjerati parlament Federacije BiH da odmah usvoji novi zakon koji bi regulirao prava nekih od branitelja. 

 

'Sav trnem od batina'

Mujo Porobić, bivši borac 105. motorizirane brigade, povrijeđen je u incidentu između razvojačenih pripadnika armije BiH i sarajevske policije, a nakon incidenta je novinarima kazao da ne može izdržati bolove, piše Klix.ba.

"Ne vjerujem da ovo mogu izdržati srce i pritisak, sav trnem od batina. Pretukli su me, vukli su me ulicama kao vukovi, kao kojoti", kazao je Porobić dok čeka intervenciju Hitne pomoći.

Požalio se kako ne može disati.

Razvojačeni pripadnik armije BiH Uzeir Maslo zadobio je povrede u incidentu s policijom, a nakon toga je izjavio novinarima da se našao u nemilosti policajaca dok je pomagao čovjeku koji je krvav ležao na tlu.

"Nisam ništa napravio, vidio sam da neki krvavi leže po cesti i htio sam pomoći jednom čovjeku. Jedan policajac me je uhvatio za ruku i pogodio me gumenim metkom, izbio mi zrak. Noga mi je također bila povrijeđena, nisam je osjetio nikako", rekao je Maslo.

Napomenuo je kako ga je udaralo pet policajaca.

Maslo je, kako kaže, došao iz okolice Hadžića da podrži razvojačene borce, jer i on spada u tu kategoriju i nije zaposlen, piše Klix.ba.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo