CRNA GORA

Đukanović izgubio izbore nakon tri desetljeća, čelnik prosrpske koalicije proglasio pobjedu

Skupština ima 81 zastupnika, a prosrpska oporba, prema zadnjim podacima, ima rezultat 41:40
Milo Đukanović
 Savo Prelevic/AFP

Iako je dobio najviše glasova i zastupnika, Milo Đukanović, morat će, kako se sada čini, priznati prvi i to ozbiljni poraz.

Doduše, sve je to na knap, a osim toga on ima važnu polugu vlasti - Đukanović je još četiri godine na čelu države, s određenim dostatnim "političkim privilegijama".

Izlaznost eksplodirala

U Crnoj Gori izlaznost je eksplodirala - gotovo 76 posto, što znači da su svi mobilizirali svoje simpatizere do krajnjih granica. Doduše, prosrpska oporba koja je, konačno dobila "povijesne" izbore koje je izvojevala pod vodstvom SPC-a, sada slavi, ali i sami najavljuju da će morati u teške koalicijske pregovore i u još težu kohabitaciju s Milom Đukanovićem koji je predsjednik države. Po prvi puta SPC je nagovorio prosrpske stranke da se ujedine kako ne bi rasipali glasove, a DPS je ipak drastično pao jer nije uspio dodatno pogurati svoje simpatizere.

Skupština ima 81 zastupnika, oporba sada ima rezultat 41:40, no možda se to promijeni jer pitanje je kuda će pet manjinskih zastupnika - Albanci i Bošnjaci. Ipak, najvažnije kako će se u pregovorima ponijeti 4 zastupnika koalicije "Crno na bijelo".

Crnu Goru sigurno čekaju teški stranački pregovori, a sada na prvu loptu - ključeve buduće vlasti u Crnoj Gori drži upravo stranka URA i koalicija "Crno na bijelo" Dritana Abazovića sa svoja 4 zastupnika.

Jezičac na vagi

Naime, oni će biti jezičac na vagi i najbolja postizborna udavača za sve. Iako je Abazović najavio kako bi mogao koalirati s prosrpsko-proruskim strankama okupljenima u koalicijama "Za budućnost Crne Gore" i "Mir je naša nacija", već su se nakon izbora pojavile informacije da bi se tu mogle dogoditi neke promjene. Naime, njihovo držanje u pregovorima bit će glavno za formiranje nove vlasti.

Vođa URA-e zahtjeva "vladu stručnjaka" a ne stranačku, pa je pitanje tko bi mu od zainteresiranih strana mogao izaći ususret. Pogotovo jer iz prosrpskih stranaka dolaze poruke da bi premijersku poziciju preuzeo Aleksa Bečić vođa "Mir je naša nacija" što se kosi sa zahtjevima URA-e. Abazović je u svom postizbornom obraćanju napao Đukanovića, ali još jednom potvrdio da želi "ekspertnu vladu" pa je očito da će pregovori biti teški.

Pogotovo jer se u prosrpskim strankama slavilo sa srpskim, a kod Abazovića sa crnogorskim zastavama. Već se svi pitaju koliko oni mogu zajedno.

image
Savo Prelević/AFP

Raskol u hrvatskoj zajednici

Kako je sve stalo u mandat dva, Mila Đukanovića došao je glave i raskol u malobrojnoj hrvatskoj zajednici. Naime, Hrvati su do sada uvijek davali jednog zastupnika, često ključnog za vladavinu procrnogorskih opcija okupljenih oko Đukanovića, ali pred ove izbore podijelili su se na dvije stranke, koje nisu uspjele preći za Hrvate potrebni prag od 0,35 posto za svog zastupnika.

Na taj način, ne samo da su Hrvati ostali bez svog predstavnika u Skupštini, nego su i vladajući DPS ostavili bez svoje podrške. Zašto je do toga došlo kod Hrvata treba još vidjeti, ali i pitati Zagreb.

Dakle, Crnu Goru očekuju neizvjesnost oko sastavljanje vlade, ali i činjenica da bi moglo doći do velikih obrata u vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore. Ukoliko na vlast ipak dođu prosrpske stranke, one bi mogle stubokom promijeniti geostratešku situaciju. Naime, pobjedničke koalicije (Budućnost i Mir) dovode u pitanje suverenitet, državnost Crne Gore i u prvom redu nacionalnu samobitnost crnogorske nacije.

Turbulentni dani

U kampanji se govorilo i okretanju Rusiji, izlasku iz NATO-a te promijeni politike prema Kosovu i približavanju Srbiji, tako da je ovo svakako i pobjeda ne samo ovih stranka nego u prvom redu i Vučića i Putina. U prosrpskim koalicijskim strankama pjevalo se "Milo lopove došao je tvoj kraj".

Neki se stoga pribojavaju "osvete" i odmazde oporbe koja 30 godina čeka šansu da dođe na vlast. Crnu Goru čekaju očito turbulentni dani, a čini se da su višemjesečne prosvjedne litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje su SPC učinili glavnom političkom snagom u zemlji na neki način odlučile ove izbore. SPC je svu svoju snagu usmjerio na dobivanje izbora, a u izbornoj noći se i čini da je uspio.

Pred Crnom Gorom su teški dani, pogotovo ako dođe do geostrateške promjene u vanjskopolitičkom "kursu", a to izaziva zebnju u regiji. Kakva će biti budućnost Mila Đukanovića tek ćemo vidjeti.

Oporbene koalicije 41 mandat, Đukanović 40

Tri oporbene koalicije imaju većinu u crnogorskom parlamentu, a Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića odlazi s vlasti nakon 30 godina, potvrdilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo nakon gotovo svih prebrojanih glasova.

Državno izborno povjerenstvo je nakon 98.55 posto obrađenih listića objavilo da su oprobene koalicije "Za budućnost Crne Gore“ s 32.52 posto, "Mir je naša nacija“ s 12.55 posto i "Crno na bijelo“ s 5.57 posto osvojile 41 od 81 mjesta u parlamentu.

Dosad vladajuće stranke dobile su 38 mandata - Đukanovićev DPS podržalo je 35.12 posto birača, Socijaldemokrate 4.09 posto, Bošnjačku stranku 3.81 posto, Albansku listu 1.61 posto, a Albansku koaliciju Jednoglasno 1.16 posto.

Dva mandata, uz podršku 3.14 posto birača, dobio je SDP Ranka Krivokapića, koji se se 2016. nakon 18 godina razišao s DPS-om i prešao u oporbu.

Nakon što su prvi put na parlamentranim izborima nastupili u dvije političke grupacije, hrvatske nacionalne stranke, Hrvatska građanska inicijativa s 0,27 posto glasova i Hrvatska reformska stranka 0,13 posto ostale su ispod povlaštenog praga od 0,35 posto.

Čelnici triju oporbenih koalicija proglasili su pobjedu i pozvali sve manjinske stranke da im se pridruže u vlasti.

DPS poražen i na lokalnim izborima

Đukanovićeva stranka poražena je i na lokalnim izborima u Budvi, a oporba tvrdi da je osvojila većinu i u Kotoru, no to još nije službeno potvrđeno

U ta dva grada i na izborima 2016. pobjedile su oprbene stranke i bile su na vlasti gotovo tri godine, a DPS ih je smijenio nakon što je, na sumnjiv način, osigurao podršku po jednog oporbenog zastupnika, zbog čega su optuživani za političku korupciju.

DPS je blizu toga da nakon 24 godine izgubi vlast i u Tivtu, gdje će njavjerovatnije odlučivati jedan mandat Krvokapićevog SDP-a.

Slavlje na ulicama

Pristaše oporbe slavile su tijekom noći pobjedu u brojnim gradovima, a u Podgorici su jake policijske snage osiguravale najzačjnije crnogorske institucije. Nakon što je okupljanje završilo policija se u ponedjeljak rano ujutro povukla.

Ozbiljan incident dogodio se u Nikšiću kada se autombil zabio u oporbene simpatizere koji su na ulicama proslavljali pobjedu. Dvije osobe su teže ozlijeđene i zadržane su u bolnici.

. (Hina)

image
Milo Đukanović
Savo Prelević/AFP

Rezultati - uživo

23:41 Tri oporbene koalicije u Crnoj Gori najvjerojatnije će imati 41 od 81 mandata u crnogorskom parlamentu i moći će formirati vladu, priopćio je u nedjelju navečer Zlatko Vujović iz crnogorskog Centra za monitoring (CEMI).

Vujović je na konferenciji za novinare rekao da prve projekcije mandata izrađene na temelju 88,8 posto obrađenog uzorka pokazuju „da DPS ima 29 mandata, a njihovi tradicionalni partneri Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka imat će po tri, a dvije albanske partije po jedan mandat.

Oporbene koalicije "Za budućnost Crne Gore" imat će 28 mandata, "Mir je naša nacija" 10, a "Crno na bijelo" 4 mandata, priopćio je Vujović.

Istaknuo je da je će Hrvati ostati bez mandata u crnogorskom parlamentu, nakon što su izašli sa dvije liste Hrvatske građanske inicijative i Hrvatske reformske stranke.

Čelnik oporbene prosrpske koalicije „Za budućnost Crne Gore“, Zdravko Krivokapić proglasio je pobjedu „tri oporbene koalicije“.

„Mi nudimo ruku pomirenja i nudimo svim nacionalnim strankama da priđu pobjedniku, ne zbog toga što nam treba bilo tko, već ne možemo graditi Crnu Goru drugačije“, priopćio je Krivokapić.

Pozvao je sve pristaše da ostanu u kućama i ne izlaze na ulicu slaviti pobjedu.

Đukanović i predstavnici njegove stranke još uvijek se nisu obratili građanima.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75.9 posto od ukupnog broja birača, odnosno 2 posto više nego na izborima 2016. godine.

image
Zdravko Krivokapić
Savo Prelević/AFP

Biračka mjesta na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori zatvorena su u 20 sati, a prve procjene rezultata kažu kako se vodi izjednačena borba između koalicija 'Odlučno za Crnu Goru - Milo Đukanović' i prosrpske liste 'Za budućnost Crne Gore'.

Prema procjenama Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na osnovu uzorka od 88.4 posto, lista 'DPS - Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović' ima 34,8 posto, a koalicija 'Za budućnost Crne Gore' 32.7 posto glasova.

Koalicija 'Mir je naša nacija' ima 12,5 posto, 'Crno na bijelo' 5,7 posto, Bošnjačka stranka 4,1, a Socijaldemokrati 4,2.

Prve projekcije mandata pokazuju da DPS ima 29 mandata, koalicija 'Za budućnost Crne Gore' 28, 'Mir je naša nacija' 10 mandata, 'Crno na bijelo' četiri. Po tri mandata dobivaju Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, po dva SDP i Albanska lista, a jedan AK Jednoglasno, javlja portal Nova.rs.

Ukoliko neka od hrvatskih listi prijeđe 0,35 posto ona dobija rezervirani mandat, podsjetili su iz Cemija.

Ukoliko albanske liste prijeđu 0,7 posto, njihovi rezultati će biti zbrojeni pa bi u ovom trenutku imali 2,5 posto i dva mandata.

Izlaznost je bila velika - biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75,9 posto od ukupnog broja birača.

Lider koalicije 'Za budućnost Crne Gore' Zdravko Krivokapić obratio se javnosti, odmah nakon konferencije za novinare Centra za monitoring i istraživanje, javlja RTS.

- Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za istrajnost i dostojanstvo. Bez obzira na sve što smo prošli tijekom ovog ciklusa. Režim je pao. Molim vas da ostanete kod kuće i da sa prijateljima i obitelji proslavite pobjedu koja je izvjesna - poručio je Krivokapić.

Nela Savković Vukčević ispred liste 'DPS – Odlučno za Crnu Goru' izjavila je da na osnovu 60 posto obrađenog materijala može reći da je DPS osvojio 37,8 posto što im omogućava da sa tradicionalnim koalicijskim partnerima formiraju vlast.

- Naravno, kao i u prethodnim izborima, opozicija uvijek žuri da proglasi svoju pobjedu, a mi pozivamo naše građane da strpljivo sačekaju kod kućw dok se prebroje svi glasački listići i vjerujem da ćemo onda zajedno slaviti pobjedu DPS-a i formirati ponovo vlast - dodala je Savković Vukčevićeva.

Više od 540.026 stanovnika Crne Gore s pravom glasa bilo je pozvano odabrati svoje kandidate između šest koalicija i pet političkih stranaka.

Crnogorci su u nedjelju glasali na 11. po redu parlamentarnim izborima od uvođenja višestranačkog sustava, odnosno petima nakon obnove njezine neovisnosti, a održani su u jeku drugog vala epidemije koronavirusa u toj zemlji.

Istodobno su održani i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:22