STAJALIŠTE PREDSJEDAVAJUĆE

'DULJINA NEMA NIŠTA S KVALITETOM' Čak 193 govora? To je pravi format za Opću skupštinu UN-a, tvrdi María Fernanda Espinosa

María Fernanda Espinosa
 REUTERS

Opća skupština možda je jedan od najnespretnijih diplomatskih događaja zbog neprekidnog niza govora 193 svjetska čelnika i stotina pratećih događaja koji se održavaju u nekolicini zgrada na njujorškom East Riveru.

Ali za Maríju Fernandu Espinosu, novoizabranu predsjedavajuću Opće skupštine koja nadgleda odvijanje skupa, takav format je upravo onakav kakav treba biti.

Ujedinjeni narodi "jedino su mjesto na svijetu na koje šefovi država i vlada mogu doći i reći što misle i imati bilateralne kontakte s dalekim zemljama", rekla je Espinosa (54), pjesnikinja s doktoratom iz filozofije koja je u Ekvadoru obnašala nekoliko ministarskih dužnosti.

- Europa može razgovarati s pacifičkim otocima, pacifički otoci s Latinskom Amerikom, a Karibi s Afrikom i Azijom - kazala je.

Cijeli tjedan, od 9 sati ujutro do 9 sati navečer, svjetski čelnici izmjenjuju se za govornicom Opće skupštine. Neki privuku veću pozornost, poput novozelandske premijerke Jacinde Ardern, koja je došla s tromjesečnom kćerkicom, ali govore se često ignorira. Uglavnom ih slušaju niži delegati i nacionalni mediji.

A ove godine u Općoj skupštini čuo se i smijeh, što je prava rijetkost, kad je američki predsjednik Donald Trump počeo hvaliti svoja postignuća, kao što je navikao činiti kod kuće.

Je li se Opća skupština smijala njemu ili s njime?

- Doista ne znam. Njegov odgovor bio je jako vješt kad je kazao da nije očekivao takvu reakciju i također se nasmiješio - odgovorila je diplomatski Espinosa.

Opća skupština ima jasne smjernice od 15 minuta po govoru, ali UN ih ne želi nametati.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro, koji je pohrlio za govornicu u New Yorku nakon Trumpovih prijetnji, govorio je 50 minuta.

No Espinosa napominje da je litavska predsjednica Dalia Grybauskaite ove godine govorila pet minuta, a prošle četiri.

- Lideri imaju vlastite stilove. Duljina nema ništa s kvalitetom - izjavila je Espinosa.

Simbolizam pune dvorane

Tjedan diplomacije čini i 450 pratećih događaja o svemu - od zabrane nuklearnog oružja do borbe protiv tuberkuloze. Broj pratećih događaja svake godine sve je veći zbog čega je dvorana Opće skupštine često prazna.

Espinosa je rekla kako je apelirala na sva izaslanstva da slušaju govornike.

- To je imalo učinka. Dvorana nije posve puna, ali priličan broj izaslanstava sluša - kazala je.

Nazočnost je "simbolički jako važna".

Više od 130 zemalja sudjeluje na Općoj skupštini, dok ih je prošle godine bilo 115, izjavila je.

- Mnogi analitičari govore da multilateralizam više nije učinkovit i lideri ga dovode u pitanje - rekla je, u kontekstu Trumpova nastupa u kojemu je on upravo to istaknuo.

- Ali istodobno, New York je ovaj tjedan bio prijestolnica globalne moći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:40