TEŠKE RIJEČI

DVA BIVŠA PREDSJEDNIKA OBRUŠILA SE NA TRUMPOVU VLADAVINU Bush napao 'teorije zavjera i laži' u američkoj politici, Obama još izravnije kritizirao

 Profimedia, SIPA USA

U samo dva dana, dva bivša američka predsjednika, koji su nekad bili na suprotnim stranama političkog spektra, oštro su osudila sadašnje stanje u američkoj politici, očigledno govoreći o aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu, iako ga niti jedan nije spomenuo po imenu, prenosi Guardian.

U četvrtak je bivši predsjednik George W. Bush mlađi glasno osudio 'netrepeljivost, teorije zavjera i laži' u američkoj politici. 'Mladim ljudima trebaju pozitivni uzori. Maltertiranje i predrasude u javnom životu postavljaju raspoloženje u javnosti cijele nacije, pružaju odobrenje za okrutnost i netrepeljivost, i dovode u pitanje moralni odgoj djece', rekao je Bush.

- Netrepeljivost bilo kojeg oblika je bogohuljenje protiv američkog mota, to znači da identitet naše nacije ovisi o prenošenju građanskih ideala sljedećoj generaciji. Potreban nam je novi fokus na građanski odgoj u školama, rekao je bivši republikanski predsjednik.

U petak je i bivši predsjednik Barack Obama uputio dosad najžešću kritiku aktualnoj administraciji, bez da ju izravno spominje. 'Ako morate dijeliti ljude kako bi pobijedili, nećete moći vladati njima. Nećete ih moći ujediniti nakon toga ako ste tako počeli', kazao je Obama.

- Umjesto politike koja odražava naše vrijednosti, imamo politiku koja inficira naše zajednice. Umjesto da tražimo način kako surađivati i riješiti stvari na praktičan način, imamo ljude koji pokušavaju namjerno razljutiti druge, demonizirati one koji imaju različite ideje, uzbuditi svoju izbornu bazu jer im to pruža kratkoročnu prednost, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:27