SAD VS. RUSIJA

Dvije ‘sukobljene‘ velesile na Zemlji se gledaju preko nišana, ali u svemiru suradnja je - idilična

‘Samo nastavljamo ono što smo započeli još 1975., kada su posade Apolla i Sojuza radile zajedno‘

Ruska svemirska letjelica Sojuz polijeće s kozmodroma u Kazahstanu

 -/Afp

Ruska svemirska letjelica Sojuz poletjela je u četvrtak po lokalnom vremenu s kozmodroma u Kazahstanu u misiju vraćanja na Zemlju posade koja je zaglavila na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Dva ruska i jedan američki astronaut na Međunarodnoj svemirskoj postaji zaglavili su zbog curenja u sustavu hlađenja kapsule s kojom su se trebali vratiti na zemlju.

Novinska agencija Tass objavila je da je bespilotni Sojuz MS-23 poletio iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu te da bi trebao pristati uz Međunarodnu svemirsku postaju u subotu oko dva sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Ruski kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin te američki astronaut Francisco Rubio svoju su misiju trebali završiti u ožujku. Međutim, rashladni sustav njihove kapsule Sojuz MS-22 počeo je curiti prije nekoliko mjeseci te je došlo do temperature koja nije pogodna za njihov povratak na Zemlju. Zbog toga je Rusija poslala novu kapsulu.

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je da će se trojica kozmonauta vratiti na Zemlju Sojuzom MS-23 najvjerojatnije tek u rujnu. Na Međunarodnu svemirsku postaju došli su u rujnu prošle godine. Oštećena letjelica MS-22, za razliku od astronauta, vraća se kući, a trebala bi sletjeti bez posade u ožujku. Prema saznanjima i objavama ruske svemirske agencije Roskosmos, curenje na svemirskoj letjelici MS-22 prouzročio je mikrometeoroidom koji je velikom brzinom udario u kapsulu.

Vjeruje se da je zbog sličnog incidenta ovog mjeseca došlo do zasebnog curenja na rashladnom sustavu ruskog teretnog broda Progress MS-21, koji je pristao uz ISS početkom veljače. Ta teretna svemirska letjelica srušena je iz svemira u kontroliranim uvjetima u nedjelju, kada je izgorjela pri ulasku u atmosferu. Njezini ostaci pali su u Pacifik.

Prema informacijama CNN-a, Roskosmos je nakon istrage ustanovio da je do curenja na teretnom brodu došlo zbog "vanjskih utjecaja". Zbog toga je zavladala zabrinutost vezano za siguran povratak astronauta. Međutim, razloga za brigu ne bi trebalo biti. "Rusi jako pomno pregledavaju izvore curenja. Osnovali su posebnu komisiju koja se bavi tim anomalijama", komentirala je Dana Weigel iz NASA-e, dodajući da se analizira cijelo putovanje letjelice od lansiranja do dolaska na ISS.

Prema pisanju Tassa, 430 kilograma tereta poslano je zamjenskom letjelicom. To uključuje medicinsku opremu, znanstvene instrumente, vodu, hranu i sredstva za čišćenje. Jedan ruski dužnosnik rekao da je količina hrane koju su poslali triput veća od količine koja se inače šalje za takve misije.

Zbog curenja su Roskosmos i NASA promijenili svoje rasporede i odgodili planirane svemirske šetnje. Osim toga, odgođen je put nove trojice astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju. Oleg Kononenko i Nikolaj Čub te američka kolegica Loral O‘Hara trebali su na postaju otputovati Sojuzom MS-23 16. ožujka. Njihova se misija sada odgađa najvjerojatnije do rujna, kada je na rasporedu povratak trenutačnih stanara ISS-a. Umjesto šest mjeseci sadašnja trojka ostat će cijelu godinu u svemiru.

Joel Montalbano, direktor programa na ISS-u, istaknuo je da su astronauti dobrog zdravlja i da ne postoji razlog za njihovo brzo vraćanje doma. "Posada je motivirana. Uzbuđeni su zbog boravka u svemiru, rada i istraživanja u orbiti. Spremni su se prilagoditi instrukcijama, kakve god one bile. No, morat ćemo im poslati više sladoleda da ih nagradimo", izjavio je Montalbano.

Inače, lansiranje Sojuza MS-23 napravljeno je samo koji dan prije nove američke svemirske misije u kojoj surađuju NASA i SpaceX. Naime, u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu na ISS će biti lansirana misija Crew-6. Američki astronauti Stephen Bowen i Warren "Woody" Hoburg idu na postaju zajedno s astronautom iz UAE Sultanom Alnejadijem i ruskim kolegom Andrejem Feđaevim.

image

Andrey Fedyaev, Sultan Alneyadi, Warren "Woody" Hoburg i Stephen Bowen

Gregg Newton/Afp

Četvorka će zamijeniti astronaute iz Posade-5 (Crew-5), koji će se kapsulom Crew Dragon kompanije SpaceX vratiti na zemlju. Dužnosnici iz NASA-e objavili su da na SpaceX-ovim letjelicama nije pronađen problem vezano za rashladni sustav kakav su pretrpjele ruske letjelice.

Znanstvena suradnja poput ove između Amerike i Rusije u svemiru tradicionalni je neformalni kanal diplomacije. Znanstvenici su poznati po tome da zadržavaju linije otvorene, a ton prijateljski i u mnogim "hladnim" vremenima.

Potvrdilo se to i kada je unatoč ratu u Ukrajini i teškim tonovima u međunarodnoj sceni nastavljena suradnja svemirskih agencija SAD-a i Rusije. U listopadu prošle godine ruski astronaut poletio je u svemir s američkim kolegama iz Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi na zajedničku misiju u svemirskom brodu Crew Dragon američke kompanije SpaceX kao dio Posade-5 (Crew-5).

Tada je Sergej Krikalev, izvršni direktor svemirskih letova u Roscosmosu, izjavio: - Samo nastavljamo što smo započeli prije mnogo godina, 1975., kada su posade Apolla i Sojuza radile zajedno. Nastavljamo tu našu suradnju u novoj fazi.

Mnogi su na to odahnuli jer nisu sve veze pokidane. U sklopu te suradnje na ISS je u Sojuzu s ruskim kolegama iz Kazahstana u rujnu poletio astronaut Frank Rubio. Astronautkinja Anna Kikina iz Rusije bila je članica posade Crew-5, koja se uskoro vraća na zemlju.

Sporazum između agencija uključuje takve razmjene tijekom 2023. i 2024. godine. S obzirom na to da u ponedjeljak nova "miješana" ekipa leti iz SAD-a, vidljivo je da je svemirska suradnja dviju sukobljenih sila čiji politički centri razgovaraju praktički preko nišana, barem zasad, očuvana.

image

Posada NASA-inog SpaceX Crew-5 na kojem je i ruska astronautkinja Anna Kikina

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:02