KARAVANA

Dvije tisuće migranata vraća se u Honduras iz Gvatemale

 Ueslei Marcelino / REUTERS

Oko dvije tisuće migranata iz Hondurasa, sudionika karavane stanovnika Srednje Amerike koja se uputila prema Sjedinjenim Državama, u nedjelju je uz pomoć vlasti krenulo nazad u svoje države, objavio je predsjednik Gvatemale Jimmy Morales.

Još 500 ih se prevozi u domovine autobusima, rekao je u nedjelju Morales novinarima nakon susreta s kolegom iz Hondurasa Juanom Orlandom Hernandezom na kojem su raspravljali o strategiji "sigurnog" povratka migranata.

Tisuće migranata koji bježe od nasilja i siromaštva okupili su se prošli tjedan na granici između Meksika i Gvatemale, a američki predsjednik Donald Trump im je dao do znanja da im neće biti dopušten ulazak u SAD.

Trump je zaprijetio i ukidanjem financijske pomoći Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru ako ne zaustave migrante na putu prema sjeveru.

Morales procjenjuje da je na teritoriju Gvatemale između 5.000 i 5.400 migranata iz Hondurasa i drugih država, od kojih se 2.000 vratilo.

Otkrio je da su on i Hernandez o situaciji raspravljali i s meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom.

Jedan migrant je poginuo nakon što je ispao s vozila u gradu Tecunu Umanu, dodao je Morales.

Karavana migranata krenula je prije tjedan dana iz grada San Pedro Sula u Hondurasu, jednoj od najnasilnijih država u Srednjoj Americi. Na putu im se pridužilo još ljudi.

Većina je nakon 600 kilometara dugog puta stigla na granicu u petak. Tisuće ljudi kampirale su na mostu preko rijeke Suchiate koja razdvaja Meksiko od Gvatemale.

Mnogi migranti su u subotu još uvijek čekali službeno dopuštenje za ulazak u Meksiko, a ministar unutarnjih poslova te države rekao je kako je azil zatražilo 640 ljudi.

Njima je omogućen ulazak u državu.

Drugi su pokušali prijeći rijeku na improviziranim splavima napravljenima od automobilskih guma, otkrila je lokalna gradonačelnica Sonia Eloina Hernandez Aguilar.

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je najavilo da planira vratiti oko 900 migranata u njihove države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:59