OPASNE NAMJERE

Dvojica uglednih analitičara ozbiljno zabrinuti: ‘Kim je donio stratešku odluku - kreće u rat‘

Dok su američki stručnjaci na oprezu zbog poruka iz Pjongjanga, oni iz Kine su ipak skeptični

Kim Jong-Un u posjetu tvornici oružja

 Profimedia/

Učestalo sjevernokorejsko zveckanje oružjem u posljednje vrijeme natjeralo je strane dužnosnike i analitičare da se zapitaju je li vođa zemlje Kim Jong-un spreman napraviti korak dalje od uobičajenih praznih prijetnji.

Desetljećima je središnji dio sjevernokorejske političke igre bilo organiziranje pažljivo odmjerenih i tempiranih vojnih provokacija, piše New York Times koji je razgovarao s nekoliko sugovornika o toj temi. Neke su, navodi američki dnevnik, bile usmjerene na jačanje unutarnje discipline, druge na traženje pozornosti od susjeda i Sjedinjenih Država, ili sve od navedenog.

image

Kim Jong un lani je u društvu kćeri posjetio tvornicu oružja.

Str/Afp

Međutim, nekolicini promatrača Sjeverne Koreje posljednji niz Kimovih signala djeluje drugačije. Prema nekima, oni su znak da se Sjever razočarao u traženju diplomatskih razgovora sa Zapadom. Nekolicina kaže da postoji mogućnost da bi zemlja mogla planirati iznenadni napad na Južnu Koreju.

Dva dugogodišnja analitičara - bivši dužnosnik američkog State Departmenta Robert L. Carlin i nuklearni znanstvenik Siegfried S. Hecker — proglasili su uzbunu prošlog tjedna u članku za portal 38 North. U njemu su ustvrdili da je Kim završio s pukim prijetnjama. "Kim Jong-un donio je stratešku odluku o kretanju u rat", napisali su. Mnogi se slažu da je Kim promijenio stav proteklih nekoliko godina. Ali nisu svi sigurni kamo stvari zaista idu.

image

Kim Jong un drži govor na plenarnoj sjednici Korejske radničke partije.

Str/Afp

Neki smatraju da krajnji Kimov cilj nije rat s Južnom Korejom, saveznikom Sjedinjenih Država, već Washingtonovo prihvaćanje zemlje kao nuklearne sile poticanjem pregovora o smanjenju naoružanja.

"Sjevernokorejci neće započeti rat osim ako ne odluče postati suicidalni. Predobro znaju da ne mogu dobiti rat", rekao je Park Won-gon, stručnjak za Sjevernu Koreju na Sveučilištu Ewha Womans u Seulu. "Ali itekako bi voljeli da njihovi neprijatelji vjeruju da mogu, jer bi to moglo dovesti do razgovora i mogućih ustupaka, poput ublažavanja sankcija."

I analitičari u Kini, savezniku Sjeverne Koreje, skeptični su da bi Kim sam krenuo u rat, osim ako bi bio napadnut. Profesor Shi Yinhong sa Sveučilišta Renmin u Pekingu ustvrdio je da bi vodstvo Sjeverne Koreje u konačnici djelovalo zbog samoodržanja. Pokretanje rata djelovalo bi protiv tog cilja, smatra on.

image

Stanovnici Južne Koreje gledaju vijesti o neprijateljskom susjedu na velikim televizijskim ekranima.

Kim Jae-hwan/Zuma Press/Profimedia/Kim Jae-hwan/zuma Press/profimedia

Sjeverna Koreja će nastaviti s podizanjem tenzija dok ne završe američki izbori, smatra bivši njemački diplomat Thomas Schäfer, koji je bio veleposlanik u Sjevernoj Koreji. "Na "vrhuncu napetosti" konačno će biti voljni ponovno surađivati ​​s republikanskom administracijom u nadi da će dobiti ublažavanje sankcija, neku vrstu prihvaćanja njihovog nuklearnog programa i - kao glavni cilj - smanjenje ili čak potpuno povlačenje američkih trupa s Korejskog poluotoka," rekao je Schäfer koji se ne slaže s analizom koju su iznijeli Carlin i Hecker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:02