‘PATRIOTSKI‘ VAL

Neki analitičari misle da će Sj. Koreja krenuti u rat. Prema novoj seriji postera iz Pjongjanga, čini se da nisu u krivu

Izgled novih plakata Sjeverne Koreje podsjeća na ranu sovjetsku i dio današnje kineske socijalističke propagande

Prizor iz Sjeverne Koreje početko ove godine

 Kim Won Jin/Afp/Profimedia/Kim Won Jin/afp/profimedia

Dok Kim Jong Un pokazuje da je odustao od svih nastojanja da normalizira odnose sa Seulom, državni mediji u Pjongjangu ovog su tjedna objavili seriju patriotskih postera usmjerenih protiv SAD-a i njegove saveznice Južne Koreje, piše Newsweek.

‘Umjetnička djela‘ koje je odobrila vlada, kreirana su kako bi ‘snažno potaknula sve dužnosnike, članove stranke i radnike na izvršavanje važnih zadataka postavljenih u povijesnom političkom govoru koji je održao poštovani drug Kim Jong Un‘, objavila je u nedjelju službena Korejska središnja novinska agencija.

Poznavatelji prilika u toj zatvorenoj zemlji kažu da bi 2024. mogla biti opasna godina u kojoj će biti narušeni mir i stabilnost na Korejskom poluotoku, jer Kim opetovano lansira balističke projektile i eksperimentira s novim vojnim tehnologijama te na taj način, čini se, testira američku odlučnost u regiji.

Prošlog tjedna, kongres Sjeverne Koreje objavio je da ukida tri agencije koje su se bavile suradnjom dviju Koreja, kao i da odbacuje svaku mogućnost pomirenja s Južnom Korejom.

Kao SSSR nekad i Kina danas

Izgled novih plakata Sjeverne Koreje podsjeća na ranu sovjetsku i dio današnje kineske socijalističke propagande. Živahne slike i hipernacionalističke teme ostale su uglavnom nepromijenjene u Pjongjangu otkako je primirje iz 1953. zaustavilo – ali nije službeno okončalo – Korejski rat koji je podijelio poluotok duž 38. sjeverne paralele.

‘Domoljubna umjetnost‘ želi potaknuti građane da pomognu u gospodarskom razvoju zemlje te da ostanu vjerni državi i njezinoj obrani. I u ovim novim uradcima SAD i Južna Koreja predstavljeni su kao neprijatelji režima.

‘Uništimo američke imperijaliste i klan Južne Koreje bez milosti!‘, stoji na jednom naročito šovinističkom posteru, koji prikazuje tenk sa sjevernokorejskom zastavom kako gazi neprijatelje te borbene zrakoplove koji iznad njih lete u bitku.

Drugi plakat nosi poruku: ‘Potičemo potpune pripreme za otpor svih ljudi!‘ i prikazuje vojnika kojemu se, kako se čini, pridružuju student, inženjer, radnik, revolucionarni partizan i poljoprivrednica.

Treći propagandni plakat poručuje: ‘Narodna obrana je najveće domoljublje!‘ i prikazuje vojnike koji salutiraju.

Na četvrtom posteru su prikazani vojnici koji drže automatske puške i raketni bacač. ‘Za prosperitet i razvoj naše Republike i promicanje dobrobiti našeg naroda!‘, piše na plakatu.

Kimova "desetljetka"

Plakati također imaju za cilj poručiti kako se gospodarstvo Sjeverne Koreje razvija, unatoč siromaštvu građana, pa na jednom od njih stoji: ‘Dajmo daljnji zamah trendu razvoja nacionalnog gospodarstva!‘, dok na drugom piše: ‘Snažno promičimo ‘politiku regionalnog razvoja 20×10!‘, što upućuje na Kimov plan, objavljen prošlog tjedna, da se unutar jednog desetljeća izgrade industrijski centri u 200 gradova i okruga kako bi se potaknula ekonomija sada ovisna o državnoj pomoći.

Odnosi sjevera i juga pogoršali su se nakon krhkog mira kasnih 2010-ih, kada su zemlje započele izvjesni dijalog, pristale organizirati zajedničke buduće Olimpijske igre i potpisale ključni vojni sporazum za smanjenje napetosti duž linije vojnog razgraničenja.

Situacija je danas najnestabilnija u posljednjih nekoliko desetljeća, prema analitičarima 38 North, dijelu think tanka Stimson Center, koji su u izvješću ranije ovog mjeseca zaključili da je Kim ‘donio stratešku odluku da krene u rat‘.

Njihovo upozorenje stiže nakon što je Sjeverna Koreja u više navrata lansirala interkontinentalne balističke projektile i zaprijetila da će baciti nuklearne bojeve glave na Ameriku. Krajem prošle godine, ključni vojni pakt za deeskalaciju napetosti iz 2018. posve je propao nakon što su i Sjever i Jug lansirali svoj prvi špijunski satelit u Zemljinu orbitu.

Ovog mjeseca Sjever je ispalio bojeve topničke granate blizu svoje morske granice s Jugom, a Seul je proveo zajedničke vojne vježbe s Washingtonom i Tokijom.

Prošli tjedan, dok je prijetio da će prekinuti svaku mogućnost ujedinjenja na poluotoku, Kim je pozvao na izmjenu sjevernokorejskog ustava kako bi se Južnu Koreju proglasilo ‘glavnim neprijateljem‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:18