KOBNO REKREATIVNO TRČANJE

'DŽOGIRALA SAM I SLUČAJNO IZ KANADE UTRČALA U AMERIKU' Potresna ispovijest tinejdžerice: 'Uhitili su me i strpali u centar za ilegalne imigrante...'

 
 Privatni album

Mlada Francuskinja koja se uputila džogirati uzduž kanadske granice provela je dva tjedna u u američkom pritvoru za imigrante nakon što je slučajno prešla granicu dviju država.

Cedella Roman (19), koja je bila u posjetu majci koja živi u kandskoj provinciji Britanska Kolumbija odlučila je 21. svibnja u večernjim satima otići na rekreativno trčanje uz plažu koja je u blizini američke granice.

Kanadskim medijima Cedella je rekla kako je zastala na nekoliko trenutaka na prljavoj stazi kako bi izbjegla plimu i snimila koju fotografiju, prije nego se vrati trčanju.

No, u tom trenutku prilaze joj dva agenta američke granične policije koji su je uhitili zbog prelaska u Blaine, u saveznoj državi Washington.

- Jedan od njih počeo mi je govoriti kako sam prešla granicu ilegalno, a ja sam mu rekla kako uopće nisam imala tu namjeru, kazala je Francuskinja kojoj nije bilo ni na kraj pameti da bi zbog ovog mogla imati velikih problema.

- Mislila sam da će me samo upozoriti ili evantualno ispisati neku malu kaznu, ali da ću završiti u zatvoru..., ispričala je Radiju Canadi svoju potresnu priču.

No, u zatvoru je ipak završila, i to u privatnom zatvoru za imigrante u državi Washington, više od 220 kilometara udaljenom od mjesta gdje je uhićena.

Kod sebe nije imala nikakve dokumente, a od robe je imala samo ono što je u tom trenutku imala na sebi. Shvatila je u kakvoj se situaciji nalazi.

- Rekli su mi da skinem nakit i pretražili me po cijelom tijelu. Tada sam shvatila da misle ozbiljno i počela sam plakati, kazala je CBS-u.

- Držali su me u prostoriji u kojoj je bilo još 100 ljudi. Cijelo vrijeme držali su nas zaključane, a dvorište je bilo ograđeno žičanom ogradom. Imali su i pse, kazala je Cedella, koja tvrdi kako je u zatvoru vladala dobra atmosfera.

- Bilo je puno ljudi iz Afrike i drugih zemalja zatvorenih zbog ilegalnog prelaska granice. Jedni drugima smo pokušavali pomoći, kaže Francuskinja kojoj su nakon nekog vremena dozvolili da kontaktira majku.

Njezina majka došla je u zatvor s Cadellinom putovnicom i radnom dozvolom, no Amerikanci je nisu pustili sve dok kanadske vlasti nisu potvrdile da će joj biti dozvoljen ulazak natrag u državu.

Na kraju su se obje strane složile da gospođica Roman ima pravo vratiti se natrag u Kanadu, no tek nakon 15 dana od kobnog džogiranja.

Na kraju se Cedella ipak 6. lipnja vratila na kanadsko tlo, a službenici s jedne i druge strane odbijaju bilo kakve komentare.

Glasnogovornik američke granične policije poručio je da će svatko tko prelazi granicu izvan uobičajenih kanala biti procesuiran.

- Ovaj propis vrijedi čak i ako pojedinac tvrdi da je nenamjerno prešao granicu, poručili su Amerikanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:23