EPIDEMIJA

EKSPLOZIJA NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA U NAJPOGOĐENIJOJ TALIJANSKOJ REGIJI Stigle brojke koje su lokalne vlasti bacile u očaj

 
Attilio Fontana
 AFP

Ponovno je porastao broj zaraženih osoba u pokrajini Lombardija u jednom danu, koja uključuje glavni grad regije Milano. Danas je zabilježeno novih 2.500 slučajeva, a jučer ih je bilo 1643, izjavio je predsjednik pokrajine Attilio Fontana, a prenosi ANSA. Objasnio je pritom da još nisu napravljene precizne analize koja su područja najviše pogođena.

- Ne znam je li ovo vrhunac epidemije ili smo nešto propustili, mogu samo reći da sam osobno zabrinut, brojke nisu dobre. Došlo je do snažnijeg rasta u odnosu na prethodne dane, rekao je Fontana.

S druge strane Fabrizio Nicastro, šef Nacionalnog instituta za astrofiziku te član skupine za analizu virusa Covid-19, rekao je za Ansu da je vrhunac epidemije u Italiji jako blizu.

Poručio je također da bi ta se krivulja mogla opet uzdignuti ako bi situacija sa zaraženim osoba eksplodirala u nekoj drugoj regiji osim tri koje su najteže pogođene - Lombardia, Emilia Romagna i Veneto.

Jučer je broj novih zaraženih koronavirusom u Italiji bio u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije.

Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57,5 tisuća slučajeva.

Međutim, od rekordna 4821 novog slučaja koliko ih je bilo u subotu, u nedjelju je taj broj iznosio 3957, u ponedjeljak 3780, u utorak je dnevni skok iznosio 3612, a u srijedu 3491.

Sadašnjica je i dalje crna. U srijedu je umrlo 683 ljudi pa je ukupan broj žrtava koronavirusa narastao na 7503.

Cijela Italija je u karanteni koja službeno istječe 3. travnja, ali čak i ako broj novih zaraženih nastavi padati gotovo nitko ne očekuje da će stroge mjere kretanja uskoro biti ukinute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:37