MRAČNA STRANA SP-a

EKSPLOZIJA OBITELJSKOG NASILJA U ENGLESKOJ ZBOG PORAZA OD HRVATSKE 'Nakon ispadanja s Mundijala, siguran sam da će nam se obraćati još više žena'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.07.2018. u 22:56

Soccer Football - World Cup - England fans watch Croatia v England - Trafalgar Square, London, Britain - July 11, 2018 England fans react as they watch the match REUTERS/Henry Nicholls TPX IMAGES OF THE DAY - RC1A35481C90
REUTERS/Henry Nicholls

Fotografija je snimljena u Londonu tijekom utakmice Hrvatske i Engleske na SP-u u Rusiji. Engleski navijači gledaju kako im reprezentacija gubi.

Obiteljsko nasilje poraslo je tijekom nastupa Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, a poraz u polufinalu od Hrvatske vjerojatno će rezultirati još većim brojem slučajeva, objavila je u četvrtak vodeća britanska udruga za pomoć ženama žrtvama nasilja.

Broj žrtava koje je policija prijavila Nacionalnom centru za obiteljsko nasilje porastao je za petinu ovoga mjeseca tijekom kojeg je engleska reprezentacija ostvarivala najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima u posljednjih 28 godina, prije nego što je u srijedu izgubila od Hrvatske.

Centar je dosad u srpnju primio najmanje 3500 prijava za obiteljsko nasilje, 600 više od prosjeka.

Policija i aktivisti na to su upozorili i uoči prvenstva, budući da statistika pokazuje kako obiteljsko nasilje raste dok igra engleska izabrana vrsta.

"Nakon sinoćnjeg poraza, siguran sam da će nam se obraćati još više žena", rekao je čelnik centra Mark Groves.

"Tako značajno povećanje može se objasniti samo nečim jako specifičnim, a jedino specifično što se dogodilo je to da smo izgubili nogometnu utakmicu", dodao je.

Dosad najpreciznije istraživanje veze između Svjetskog nogometnog prvenstva i obiteljskog nasilja pokazalo je da su incidenti u Lancashireu na sjeveru Engleske porasli 38 posto kada je engleska reprezentacija izgubila, a 26 posto kada je dobila utakmicu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo