EKSPLOZIJA U SLOVENIJI

Direktor: ‘Nestali radnici su vjerojatno mrtvi‘; Liječnik: ‘Dvoje ozlijeđenih u smrtnoj opasnosti‘

Četiri ili pet osoba se još vode kao nestale. Četvero ljudi je lakše, a dvoje teže ozlijeđeno

Eksplozija u Sloveniji

 Mitja Ofak/općina Kočevje; Damir Skomrlj/Cropix

- Snažna eksplozija u kemijskoj tvornici Melamin u Kočevju

- Ozlijeđeno je šest osoba, dvije teže, četiri ili pet osoba se vode kao nestale

- Nad gradom se nadvio gusti, crni dim

- Policija građanima savjetuje da zatvore prozore i ne izlaze van

- Ravnateljstvo civilne zaštite: Ne postoji opasnost za građane RH od posljedica eksplozije

- KBC Ljubljana aktivirao je plan za masovne nesreće


NOVO 15:35 Poznati su prvi podaci analize ekološkog laboratorija iz mobilne jedinice (ELME).

Kako je na Twitteru objavila slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje, u atmosferi nema opasnih tvari, već samo čestice čađe i dima. Još je u tijeku očevid protupožarne vode uskladištene na području tvornice.


14:25 Slovenski mediji objavili su nove informacije o dvije teže ozlijeđene osobe koje su prebačene u bolnicu u Ljubljanu. Obojica imaju po život opasne ozljede.

U izjavi za medije voditelj Hitne kirurške jedinice KBC-a Ljubljana Uroš Tominc kazao je da su im životi u opasnosti i tako bi mogli ostati još nekoliko dana. Identificirali su jednu osobu, mlađeg muškarca. I u drugom slučaju radi se o muškoj osobi čiji identitet još nije poznat. Osoba je intubirana dovezena u bolnicu, a obojica su zadobila teške opekline po cijelom tijelu, javlja 24ur.com.

Obojica pacijenata imaju veliki dio tijela prekriven opeklinama, a u narednim danima bit će poznato jesu li van životne opasnosti, dodao je Tominc.


14:20 Srečko Štefanič, direktor tvrtke Melamin, tvrdi da više nema opasnosti da dođe do novih eksplozija i požara, da uzrok nesreće još nije utvrđen, te da za incident još uvijek nema objašnjenja jer ga je iznenadio.

Melamin ima sve odgovarajuće dozvole za rad i dobre sigurnosne ocjene. Eksplozija nas je iznenadila i trenutno nemamo objašnjenja kako se to moglo dogoditi, kazao je.

Kako je ustvrdio, među četiri osobe koje se smatraju nestalima nema nijednog od skoro 200 zaposlenika Melamina, nego se radi o djelatnicima jedne druge tvrtke koji su ujutro u Melamin dopremili cisternu s kemijskim materijalom za proizvodnju.


14:19 Znanstvenici dr. Zvonimir Katančić i dr. Marin Kovačić, docenti na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu za Jutarnji list pojasnili su što je melamin i kakve se tvari koriste u njegovoj proizvodnji. Opširnije pročitajte OVDJE


13:40 Prema posljednjim informacijama, u eksploziji je ozlijeđeno šest osoba, od kojih su dvije zadobile teške opekline te su helikopterom prevezene u ljubljanski Klinički centar. Četiri ili pet osoba se još vode kao nestale. To nisu zaposlenici tvrtke, već vanjski izvođači. Prema riječima direktora tvrtke Srečka Štefaniča, nestali radnici vjerojatno su mrtvi jer je teško preživjeti uvjete kakvi su na mjestu nesreće, javlja N1.

Dodao je da je vatra u potpunosti obuzdana ili ugašena. No, službe prate stanje i temperaturu dijelova tvornice koje je još potrebno ohladiti kako bi mogli pristupiti mjestu gdje su radnici koji se vode kao nestali.


13:20 Fotoreporter Cropixa Damir Škomrlj snimio je video i fotografije požara u tvornici Melamin.

image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix

13:10 Gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič rekao je da za sada nema većih negativnih učinaka na okoliš, ali je ipak savjetovao stanovnicima da ostanu kod kuće i ne šetaju uokolo osim ako to nije prijeko potrebno. Ako izađu van, gradonačelnik preporučuje mještanima da nose maske, jer još nemaju rezultate monitoringa. Oni bi trebali biti poznati za nekoliko sati, javlja N1.


13:08 - Još uvijek ne možemo naći četvero radnika. Požar je stavljen pod kontrolu. Gori u još samo jednoj prostoriji u kojoj su elektroinstalacije i do koje, za sada, ne može doći - izjavio je za Jutarnji zapovjednik Vatrogasne zajednice Kočevje Leon Behin.

Behin je za N1 dodao da je sva požarna voda zarobljena u posebnim spremnicima koji se nalaze na mjestu tvornice. Prema njegovim riječima, nije bilo istjecanja u okoliš, sve površinske vode su ograničene. Kako su djelatnici tvrtke uvjeravali vatrogasce, stvari koje su gorjele ne bi trebale biti previše problematične. Crni dim koji kulja iz tvornice nije posljedica gorenja opasnih tvari, već izgaranje u elektropoduzeću, što izaziva neugodne mirise i sve ostalo.


12:57 Direktor tvrtke Melamin Srečko Štefanič rekao je za N1 da su četvorica nestalih bila u radnom kontejneru, ali za sada ne znaju kako su.

Rekao je kako ne zna kako se nesreća dogodila, međutim, pretpostavljaju da je do eksplozije došlo tijekom transporta i unošenja ili crpljenja sirovina koje su se u tvrtku dovozile cisternom. Štefanič je dodao kako su mjesto požara snimili dronovima. Utvrdili su da su sva žarišta pod kontrolom i da temperatura više ne raste.


12:47 Ljubljansko Delo objavilo je nove detalje o četiri osobe koje se vode kao nestale nakon eksplozije.

- Njih četvorica nisu zaposleni u tvornici Melanin. Riječ je o vanjskim suradnicima koji se nalaze na području kojem interventne službe zbog visokih temperatura još ne mogu pristupiti - piše Delo.


12:08 N1 Slovenija javlja kako se četiri osobe vode kao nestale.


12:01 Ravnateljstvo civilne zaštite oglasilo se nakon eksplozije u Sloveniji. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Operativni centar civilne zaštite zaprimio je informaciju od Uprave za zaštitu i spašavanje Slovenije kako je danas u 8:39 sati došlo do eksplozije u kemijskoj tvornici MELAMIN u Kočevju, koja je oko 30 km udaljena od hrvatske granice

Prema prvim podacima ozlijeđeno je više od 20 ljudi. Ekološki laboratorij Slovenije proveo je mjerenje opasnih tvari te je utvrđeno kako nema opasnosti od širenja štetnih tvari. Građanima, u blizini tvornice, u radijusu 500 metara, preventivno je preporučeno da ne izlaze i zatvore prozore.

Melamin je kemijska tvornica koja radi sa smolama za papir, građevinarstvo, drvo, gumu i industriju lakova, impregnirajući ukrasni papir za industriju namještaja i impregnirajuće materijale za proizvodnju obuće.

Za građane Republike Hrvatske ne postoji opasnost od posljedica eksplozije koja se dogodila u Sloveniji - poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite.


11:50 Slovenski premijer Janez Janša oglasio se o eksploziji u Kočevju.

"Aktivirane su sve snage za pomoć unesrećenima, ograničavanje posljedica nesreće te zaštitu stanovništva i okoliša. Mjere koordinira Civilna zaštita. Prioritet su životi i zdravlje ljudi", napisao je na Twitteru.


11:45 Zapovjednik Vatrogasne zajednice Kočevje Leon Behin rekao je za Radio Sloveniju da su na terenu sve kočevske vatrogasne postrojbe te da je požar pod kontrolom. Prema njegovim riječima, svi ozlijeđeni su zbrinuti, ali se još traga za dvije nestale osobe, za koje ne znaju jesu li u trenutku eksplozije bile u zgradi, javlja Delo.


11:05 Nakon upita građana o potencijalnim problemima u Hrvatskoj novinari N1 kontaktirali su Državni hidrometeorološki zavod.

Načelnica Sektora za kvalitetu zraka Jadranka Škevin-Sović rekla nam je kratko da se na postajama DHMZ-a prati situacija i da je zasad sve u redu, nikakvih promjena u kvaliteti zraka nema.

Meteorolog N1 Bojan Lipovščak potvrđuje i da je prognoza povoljna te se zbog toga ne očekuje eventualno širenje čestica.

Opširnije pročitajte OVDJE


11:01 N1 Slovenija javlja kako je prema posljednjim informacijama pet osoba teže ozlijeđeno.


10:53 Slovenska agencija STA javlja kako je Melamin jedna od tvornica s većim rizikom za okoliš prema zakonima o zaštiti okoliša. Tvrtka, koja je jedan od najvećih poslodavaca u regiji, uglavnom se bavi proizvodnjom smola za boje i lakove te drvnom, građevinskom i tekstilnom industrijom.

Melamin posluje od 1954. godine i zapošljava oko 200 ljudi. Kako objašnjavaju na svojoj web stranici, tijekom posljednjeg desetljeća uspjeli su stvoriti prepoznatljivo ime u niši kemije melamina. "U Europi smo poznati kao solidan i konkurentan dobavljač smola za papirnu i građevinsku industriju te impregniranih ukrasnih papira za industriju namještaja. U svjetskim razmjerima sve smo prepoznatljiviji s proizvodima za industriju boja i gume", pojašnjavaju.

Tvrtka je uspostavila razvoj i istraživanje, a djelatnost je podijeljena u tri divizije: kemijsko-industrijski odjel, odjel drvne industrije i odjel za obuću-industriju.


10:45h - U tvornici je najprije odjeknula snažna eksplozija, na okolnim zgradama navodno su razbijeni prozori.

Jedan od mještana Kočevja izjavio je za lokalne medije da je do požara i eksplozije došlo u "glavnom reaktoru" tehnološkog procesa.

Neki mediji navode neslužbeno da je eksplodirao kotao na mjestu gdje se prerađuje smola.

Proizvodnja u tvornici je zaustavljena, a djelatnici poslani kući.

Ozlijeđeni se voze u KBC Ljubljana helikopterima, a aktiviran je i plan koji se pokreće u slučaju masovnih nesreća.


U snažnoj eksploziji koja je u četvrtak ujutro oko 8:35 sati odjeknula u kemijskoj tvornici Melamin u centru Kočevja u Sloveniji prema posljednjim podacima ozlijeđeno je više od 20 osoba, a dvije osobe teže, javlja N1.

Aktivirane su vatrogasne postrojbe, medicinske jedinice, postrojba ELME (Ekološki laboratorij s mobilnom jedinicom), te helikopterska pomoć, objavila je slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje.

Iz Doma zdravlja Kočevje za N1 Slovenija su rekli da su sve jedinice Hitne pomoći na terenu, a KBC Ljubljana aktivirao je plan za masovne nesreće.

Prema posljednjim informacijama, vatrogasci su uspjeli ugasiti požar koji je izbio nakon eksplozije.

Zatvorena je glavna cesta kroz Kočevje, a policija poziva stanovnike u okolici da zatvore prozore i ne izlaze van.

- Savjetujemo svim stanovnicima u okruženju da zatvore prozore i ne kreću se na otvorenom tijekom intervencije. Također, ne bi smjeli prilaziti mjestu događaja - rekli su iz policije.

Jedna stanovnica Kočevja je za slovenski N1 rekla kako je u tom gradu izvanredno stanje. - Cijeli grad se stresao - rekla je.

Direktorica gradske knjižnice Cirila Pekica je za N1 izjavila da nešto tako snažno još nije osjetila. - Cijelo tijelo mi se streslo, zujalo mi je u ušima, a neke od zaposlenica su se tako prestrašile da su počele plakati - rekla je novinarima i dodala da su prvo mislili da je riječ o potresu.

Gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič dao je kratku izjavu kako je stanje izvanredno te zasjeda krizni stožer.

Po društvenim mrežama se šire informacije da su škole u tom gradu zatvorene i da roditelji moraju doći po djecu, no za N1 su u školama rekli kako to nije istina.

Kočevje je od granice s Hrvatskom udaljeno 15-ak kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:54