RAT U UKRAJINI

Kremlj se pohvalio: ‘Znate koliko oružja i vojne opreme proizvedemo za mjesec dana?‘

Pratimo najdramatičnije trenutke rata u Ukrajini
Ruski tenk T-90M u Ukrajini
 Alexey Maishev/Sputnik/Profi/Alexey Maishev/sputnik/profi

Ključni događaji:

  • Rusija kaže da je dramatično povećala proizvodnju streljiva i vojne opreme
  • U napadu dronovima pogođene dvije zgrade u Moskvi

  • Ukrajina povratila mali dio teritorija u regiji Bahmut

  • Reznikov: Ukrajina će Pentagonu podnijeti izvješće o korištenju kasetnog streljiva

  • Peskov: Ukrajina je kriva za oštećenje katedrale u Odesi. Mi ne rušimo crkve

  • Rusija gađala skladište žita u Odesi; na Krimu pogođeno rusko skladište streljiva

21:37

Blokiran promet Kerčkim mostom na Krimu

Promet na mostu između Rusije i anektiranog Krima je blokiran, priopćeno je iz Moskve, no nije naveden službeni razlog.

Podsjećamo, Kerčki most, koji okupirani ukrajinski poluotok Krim spaja s Rusijom, prije tjedan dana je oštetila snažna eksplozija.

18:56

Rusija objavila da je povećala proizvodnju streljiva i vojne opreme

Rusija je u ponedjeljak objavila da je dramatično povećala proizvodnju streljiva i vojne opreme- Zamjenik ruskog premijera Denis Manturov rekao je: "Od početka ove godine proizvode se mnoge vrste naoružanja i vojne opreme u količinama daleko većim od prošlogodišnjih.
Što se tiče streljiva, dolazimo do razine da isporuke u mjesec dana premašuju ukupne prošlogodišnje narudžbe."

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u svibnju da njegove snage ovise o "pravovremenom obnavljanju" zaliha streljiva i opreme, te je pozvao na povećanje proizvodnje.

Zapad je sankcijama i zabranom izvoza dijelova strojeva i elektroničkih komponenti, želio spriječiti Moskvu da obnovi zalihe.
Ali analitičari kažu da je Rusija zaobišla neke sankcije uvozom preko trećih zemalja.

Prošlog tjedna pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da Ukrajina koristi od 5.000 do 10.000 jedne vrste granata dnevno.

U srpnju je EU potpisala plan za povećanje proizvodnje streljiva, kao dio nastojanja da se naoruža Ukrajina i obnovi zalihe iscrpljenog arsenala.

15:29

Sablasna snimka Bahmuta

Reporter Financial Timesa Christopher Miller na svojim društvenim mrežama podijelio je snimku okupiranog Bahmuta snimljenu iz drona. Miller podsjeća da je taj grad u Ukrajini nekad bio dom više od 70.000 ljudi, a danas je, nakon više mjeseci ruskog bombardiranja, potpuno u ruševina. Kao što se vidi iz priloženog, nije pošteđena ni dječja bolnica.

15:18

Rusija razmišlja o "snažnom odgovoru" na napade na Moskvu i Krim

Rusija si daje za pravo "snažno odgovoriti" na napade dronovima na Moskvu i na anektirani poluotok Krim u ponedjeljak koje pripisuje Ukrajini, objavila je ruska diplomacija.

"Na ove događaje gledamo kao na novo posezanje ukrajinskih političkih i vojnih čelnika za terorističkim metodama radi strašenja civilnog stanovništva", ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Iza ovih drskih čina ukrajinskih neonacista stoji želja Zapada za pogoršanjem situacije (u ukrajinskom sukobu)", dodaje ruska diplomacija, najavivši da će "pronaći i kazniti" sve krivce.

Izvor u ukrajinskom ministarstvu obrane koji je htio ostati anoniman, potvrdio je za AFP da je napad na Moskvu izveo GUR, vojna obavještajna služba.

Ruska vojska je objavila da je pogodila dva ukrajinska drona koja su pala a da pritom nitko nije stradao, jedan blizu ruskog ministarstva obrane, a drugi na trgovački centar na jugu Moskve.

U novom ukrajinskom napadu dronovima u ponedjeljak pogođeno je skladište streljiva na Krimu, u okrugu Džankoj, na sjeveru anektiranog poluotoka, rekao je ruski guverner Sergej Aksjonov.

13:20

Je li Ukrajina upravo priznala napad dronovima na Moskvu?

Rusija tvrdi da je osujetila napad ukrajinskih bespilotnih letjelica na Moskvu, a gradonačelnik glavnog grada Sergej Sobjanin izvijestio je da su dvije zgrade oštećene, no nije jasno jesu li namjerno gađane ili su pogođene krhotinama koje su ostale nakon što je Rusija uništila dronove.

Ukrajinski mediji i novinska kuća AFP izvijestili su, pozivajući se na neimenovane izvore kako su napadi bili dio "specijalne operacije" koju provode snage Kijeva.

"Današnji napad dronovima na Moskvu bila je specijalna operacija GUR-a", rekao je jedan od izvora pozivajući se na ukrajinsku vojnu obavještajnu službu.

Ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihajlo Fedorov također je priznao odgovornost Kijeva.

"Dronovi su sinoć napali glavni grad orka i Krim. Protuzračna obrana postaje sve manje sposobne zaštititi nebo okupatora. Bit će toga još'', poručio je Fedorov na Telegramu. Inače, njegovo ministarstvo zaduženo je za nabavu dronova u ukrajinskoj vladi

Zelenski zasad nije komentirao napade, a Ukrajina gotovo nikad javno službeno ne preuzima odgovornost za napade.

12:43

Peskov: Ukrajina je kriva za oštećenje katedrale u Odesi. Mi ne rušimo crkve

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da je katedralu u Odesi pogodio ukrajinski projektil protuzračne obrane.

- Naše oružane snage nikada ne gađaju objekte civilne infrastrukture, a kamoli hramove, crkve i slične grade, stoga ne prihvaćamo takve optužbe, to je apsolutna laž, rekao je Peskov, no nije ponudio nikakve dokaze.

Podsjetimo, znamenita Katedrala Preobraženja u Odesi teško je oštećena u noćašnjem ruskom napadu u noći sa subote na nedjelju.

12:39

Reznikov: Ukrajina će Pentagonu podnijeti izvješće o korištenju kasetnog streljiva

Ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u intervjuu CNN-u koji je emitiran 23. srpnja da će idućih dana Ukrajina s Pentagonom podijeliti izvješće o ukrajinskoj uporabi kasetnog streljiva.

Izjavio je kako očekuje da je streljivo do sada bilo učinkovito protiv topničkih sustava, oklopnih transportera, a posebno protiv ruskog pješaštva.

- Nadam se da će biti učinkovitije od običnog streljiva, rekao je.

Sjedinjene Države su 20. srpnja izvijestile da je Ukrajina počela koristiti kasetnu municiju koju je poslao SAD. Ono je, prema izjavama ukrajinskih dužnosnika, raspoređeno na jugoistoku Ukrajine i očekuje se da će biti korišteno u okolici Bahmuta.

12:34

Ukrajina povratila mali dio teritorija u regiji Bahmut

U najnovijem izvješću zamjenice ministra obrane, Ukrajina tvrdi da je ponovno zauzela mali dio teritorija u regiji Bahmut.

- Neprijatelj i dalje usmjerava glavne napore na osovine Kupjansk, Liman, Bahmut, Avdiivka i Mariinka, teške borbe se nastavljaju. Neprijatelj istodobno napada u nekoliko smjerova, pokušava izbaciti naše trupe s položaja, ali mu pružamo solidan otpor. Na osi Bahmut, tijekom prošloga tjedna izvedena je uspješna ofenziva na južnom krilu, a sada naše trupe tamo nastavljaju napredovati postupno, ali pouzdano. U tjedan dana, kao rezultat poboljšanja operativnog (taktičkog) položaja i poravnanja linije bojišnice na osi Bahmut, oslobođeno je područje od četiri kvadratna kilometra. Ukupno, tijekom ofenzive u ovom smjeru, oslobođen je teritorij veličine 35 četvornih kilometara, izvijestila je Hanna Maliar.

- Na sjevernom krilu Bahmuta borbe se nastavljaju, situacija je nepromijenjena. Rusi pokušavaju povratiti svoje izgubljene položaje na južnom krilu Bahmuta.

11:57

FSB tvrdi da je na inozemnom civilnom brodu pronašao trag eksploziva

Ruska Savezna sigurnosna služba (FSB) u ponedjeljak je objavila da je pronašla tragove eksploziva na brodu koji je putovao iz Turske do ruske luke Rostov-na-Donu gdje je trebao pokupiti žito.

FSB tvrdi da je brod bio u ukrajinskoj luci Kiliji u svibnju te da je korišten da bi u Ukrajinu dostavljao eksploziv.

Ruska služba navodi kako je brod promijenio ime u turskoj luci Tuzli ranije ovaj mjesec te je zamijenio posadu u kojoj je ranije bilo 12 ukrajinskih državljana.

„Ove okolnosti pokazuju da postoji mogućnost korištenja inozemnih civilnih brodova za isporuku eksploziva na ukrajinski teritorij“, objavio je FSB.

Neimenovani brod pregledan je u Kerčkom tjesnacu te mu je zabranjen nastavak putovanja, nakon čega je napustio ruske vode, dodaje se.

Reuters još nije uspio provjeriti tvrdnje FSB-a koje dolaze tjedan dana nakon što se Moskva povukla iz sporazuma koji je omogućavao izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, uz sigurnosne inspekcije brodova.

08:15

Pogođena zgrada u centru Moskve

Rusija je priopćila da je neutralizirala dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Moskve u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, a da se jedna srušila u blizini zgrade ministarstva obrane u središtu grada.

image

Oštećen je krov zgrade ministarstva

Alexander Nemenov/Afp

Tass javlja da se jedan dron srušio u aveniji Komsomolski, u blizini zgrade ministarstva, dok je drugi udario u poslovnu zgradu u ulici Lihačeva uz jednu od najvažnijih moskovskih obilaznica.

RIA Novosti su objavile snimku zgrade poslovnog centra s vidljivim oštećenjima na vrhu nebodera. Sve prilazne ceste su zatvorene nakon incidenta. Moskva i njezina okolica se nalaze oko 500 kilometara od ukrajinske granice, ali su ove godine nekoliko puta bili meta bespilotnih letjelica.

07:48

Rusija gađala skladište žita u Odesi; na Krimu pogođeno rusko skladište streljiva

Rusija je u noći na ponedjeljak gađala skladište žita u Odesi, a lokalne vlasti na Krimu izvijestile su da je pogođeno rusko skladište streljiva.

Ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo u ponedjeljak je na društvenim mrežama objavilo da je u ruskom napadu bespilotnim letjelicama na južnu ukrajinsku luku Odesu uništeno skladište žita te da su ranjena četvorica lučkih radnika.

Prema preliminarnim informacijama, u napadima su uništene tri bespilotne letjelice, priopćilo je zapovjedništvo.

Rusko skladište streljiva u Džankoju na Krimu pogođeno je rano u ponedjeljak, a ruske snage protuzračne obrane presrele su 11 bespilotnih letjelica iznad tog područja, rekao je proruski dužnosnik.

Sergej Aksjonov, guverner Krimskog poluotoka koji je Moskva anektirala 2014. godine, također je rekao da je na tom području oštećena stambena zgrada.

Nije odmah bilo jasno je li skladište streljiva izravno pogođeno dronom ili je oštećeno padom krhotina drona.

Rusija ima vojnu zračnu bazu u blizini Džankoja.

Ukrajinski dužnosnici dugo govore da su grad i okolna područja pretvoreni u najveću vojnu bazu Moskve na Krimu.

05:32

U napadu dronovima pogođene dvije zgrade u Moskvi

U napadima dronovima na Moskvu pogođene su dvije nestambene zgrade u Moskvi u ponedjeljak ujutro u 4 sata, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na Telegramu, javlja CNN.

Sobjanin tvrdi da nije bilo ozbiljne štete niti žrtava u napadu.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije je ustvrdilo da su dvije ukrajinske bespilotne letjelice 'potisnute' i 'srušene' u Moskvi.

image

Oštećena zgrada u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp
image

Oštećena zgrada u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp
image

Policija blokirala aveniju Komsomolski

Alexander Nemenov/Afp

- U ponedjeljak u 4 sata ujutro spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad s dvije bespilotne letjelice na objekte na teritoriju Moskve. Potisnute su sredstvima elektroničkog ratovanja i potisnute, dodalo je ministarstvo.

Prema Tassu, dron je pogodio visoku poslovnu zgradu na aveniji Lukačevaa, a na Aveniji Komsomolski, koja ide kroz centar Moskve, pronađeni su ostaci drona.

Podsjetimo, zadnji napad dronom na Moskvu dogodio se 3. svibnja nekoliko dana uoči Dana pobjede. Ruski dužnosnici su tada priopćili da su presreli i uništili dronove prije nego što su mogli napraviti štetu.

Iz Kijeva nije bilo komentara. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod ruskom kontrolom u Ukrajini, ali je posljednjih mjeseci govorila da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže protuofenzivi Kijeva.

05:23

Dijelovi drona pronađeni blizu zgrade ministarstva obrane u središtu Moskve

Dijelovi bespilotne letjelice pronađeni su rano u ponedjeljak u središtu Moskve, oko dva kilometra od glavne zgrade Ministarstva obrane, izvijestile su ruske državne novinske agencije pozivajući se na hitne službe.

Avenija Komsomolsky iz središta Moskve prema periferiji grada bila je zatvorena, objavila je novinska agencija RIA pozivajući se na moskovsko ministarstvo prometa.

Reutersov svjedok čuo je dvije glasne eksplozije prije nego što su pronađeni izvještaji o fragmentima drona.

Novinska agencija TASS izvijestila je, pozivajući se na hitne službe, kako na temelju preliminarnih informacija nije bilo žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:13