'U VATIKANSKOM ORMARU'

EKSPLOZIVNA KNJIGA O CRKVI Ugledni novinar u četiri godine intervjuirao 1500 ljudi, uključujući i desetke kardinala: 'U Vatikanu je 80% svećenika gay'

 Remo Casilli / REUTERS

Francuski novinar i publicist Frédéric Martel u svojoj novoj knjizi "In the Closet of the Vatican" ("U vatikanskom ormaru") koja će izaći idućeg tjedna tvrdi da je 80 posto svećenika koji rade u Vatikanu homoseksualne orijentacije, ali da nisu nužno i seksualno aktivni, piše The Guardian.

Za Martelovu 570 stranica dugačku knjigu na kojoj je Francuz radio četiri godine britanski izdavač Bloomsbury kaže da je "uznemirujuć prikaz korupcije i licemjerja u srcu Vatikana". Bloomsbury će je u srijedu idućeg tjedna izdati na osam svjetskih jezika u 20 različitih zemalja, a zanimljivo je da se datum izlaska poklapa s prvim danom održavanja vatikanske konferencije o seksualnom zlostavljanju na koju bi trebali doći biskupi iz cijelog svijeta.

Prema pisanju internetske stranice Tablet, Martel je tijekom istraživanja teme odradio 1.500 intervjua. Razgovarao je i s 41 kardinalom, 52 biskupa i monsinjora, 45 papinskih nuncija i članova diplomatskog osoblja, 11 pripadnika švicarske garde te više od 200 svećenika i sjemeništaraca.

Mnogi su mu otkrili da postoji neizgovoreni kodeks "ormara" te da se često zna dogoditi da su gay upravo oni klerikalci koji zastupaju otvoreno homofobna stajališta. Tablet nadalje piše da Martel tvrdi da je pokojni kolumbijski kardinal Alfonso López Trujillo, svojevremeno i visokopozicionirani vatikanski dužnosnik, branio crkveno tumačenje homoseksualnosti i kontracepcije, dok je istovremeno koristio usluge muških prostitutki.

Martel je otkrio da su neki svećenici homoseksualci prihvatili svoju seksualnost te da su neki čak i održavali diskretne veze. Drugi su se, međutim, upuštali u susrete visokog rizika. Neki su i poricali da su homoseksualci.

Osobe upoznate sa sadržajem knjige kažu da Martel ne spaja homoseksualnost i seksualno zlostavljanje djece. Martel opisuje da među svećenicima vlada određena kultura tajnovitosti koja stvara takve uvjete da se slučajevi zlostavljanja ne prijavljuju i ne rješavaju.

Bloomsburyjevi promotivni materijali kažu da knjiga "In the Closet of the Vatican" "otkriva tajne" o celibatu, mizoginiji te urotama protiv pape Franje. Knjiga, kažu iz Bloomsburyja, "otkriva klerikalnu kulturu tajnovitosti koja počinje u sjemeništima i ide sve do Vatikana".

Papa Franjo svojim je naočigled blagim stavom prema homoseksualcima naljutio konzervativnu struju u Vatikanu. "Ako je osoba gay i traži Boga te ima dobru volju, tko sam ja da joj sudim?", rekao je Franjo samo nekoliko mjeseci nakon početka svog pontifikata na pitanje o gay lobiju u Vatikanu.

Juan Carlos Cruz, Čileanac koji je preživio seksualno zlostavljanje, rekao je da mu je papa Franjo tijekom privatnog sastanka rekao sljedeće: "Juane Carlose, to što si gay nije uopće bitno. Bog te napravio takvim i takvog te voli i mene nije briga. Papa te takvog voli. Moraš biti sretan sam sa sobom."

Poljski svećenik Krzysztof Charamsa, koji je nakon objave da je homoseksualac ostao i bez posla u Vatikanu i bez svećeničkih ovlasti, tvrdi da Crkva katolicima koji su uz to i homoseksualci zagorčava život. Charamsa je u pismu papi Franji poslanom 2015. godine kritizirao licemjerje Vatikana po pitanju izdavanja zabrana svećenicima homoseksualcima. Tom je prilikom ustvrdio i da je kler "pun homoseksualaca".

Papa Franjo u prosincu je rekao da je homoseksualnost svojevrsna "moda" koja može zahvatiti i kler. "Pitanje homoseksualnosti je ozbiljno pitanje koje se mora na adekvatan način otkriti kod kandidata za svećenike. U našim je zajednicama, čini se, homoseksualnost u modi i taj mentalitet, na neki način, utječe na život Crkve", rekao je tada Franjo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:31