25. AMANDMAN

EKSPLOZIVNI INTERVJU DONEDAVNOG DRUGOG ČOVJEKA FBI-a 'Da, istina je, svi smo intenzivno razmatrali opciju da Trumpa smijenimo'

 
Donald Trump
 Leah Millis / REUTERS

Bivši zamjenik direktora FBI-a Andrew McCabe izjavio je u intervjuu za emisiju '60 minutes' kako su visoki dužnosnici američkog ministarstva pravosuđa bili toliko uzbunjeni odlukom predsjednika Donalda Trumpa u svibnju 2017. da otpusti direktora FBI-a Jamesa Comeyja, da su raspravljali o tome da angažiraju članove kabineta i pozovu se na 25. amandman američkog ustava kako bi uklonili Trumpa iz Ovalnog ureda, piše New York Times.

McCabe je također naložio timu agenata zaduženih za istragu uplitanja Rusije u američke predsjedničke izbore da prošire istragu na to je li Trump ometao pravosudni postupak otpuštanjem direkotra FBI-a. Također, trebali su ispitati je li Trump radio u korist Rusije protiv američkih interesa.

- Bio sam jako preokupiran time da postavim ruski slučaj na apsolutno čvrste temelje, da u slučaju da me maknu, prebace ili otpuste, slučaj ne bi mogao biti zatvoren ili zataškan bez traga, rekao je u intervjuu koji tek treba biti u cijelosti emitiran.

FILE PHOTO: Acting FBI Director Andrew McCabe arrives to testify before the U.S. Senate Select Committee on Intelligence on Capitol Hill in Washington, U.S. May 11, 2017. REUTERS/Eric Thayer/File Photo
Eric Thayer / REUTERS
Andrew McCabe

Neposredno prije nego što je trebao otići u mirovinu, u ožujku 2018., McCabea je otpustio Jeff Sessions, tadašnji ministar pravosuđa i glavni državni odvjetnik, uz obrazloženje da mu nedostaje iskrenosti.

McCabe je potvrdio informaciju New York Timesa da je zamjenik glavnog državnog odvjetnika Rod Rosenstein spomenuo nošenje prislušnog uređaja za snimanje razgovora s Trumpom i da su dužnosnici raspravljali o mogućnosti angažiranja članova kabineta u uklanjanju Trumpa s dužnosti.

McCabe je u jednom memorandumu napisao da su "raspravljali o predsjednikovoj sposobnosti obnašanja funkcije i opciji da ga se ukloni s dužnosti sukladno 25. amandmanu", te da je utvrdio kako bi trebao "većinu, odnosno 8 od 15 članova kabineta". McCabe je dodao da je Rosenstein kazao kako bi mogao imati podršku glavnog državnog odvjetnika i ministra domovinske sigurnosti, a tada je to bio kasniji Trumpov šef kabineta John Kelly.

Rosenstein je, izvještava NYT, opovrgnuo navode o prisluškivanju i 25. amandmanu američkog Ustava, koji pruža pravnu proceduru za zamjenu predsjednika uz slučaju njegove nesposobnosti za obavljanje te dužnosti.

Reagirajući na novinarski upit, američko ministarstvo pravosuđa pružilo je anonimni komentar jednog dužnosnika koji je bio prisutan kada je Rosenstein predložio snimanje razgovora, te taj dužnosnik tvrdi da je Rosenstein svoju opasku dao u sarkastičnom tonu. No, McCabe tvrdi da se ideja pojavljivala višekratno i da je bila ozbiljno shvaćena, izvještava New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:40