OBLJETNICA GOVORA 'IMAM SAN'

Ekstremna desnica ‘krade’ san Martina Luthera Kinga

Voditelj Fox Newsa Glenn Beck tvrdi kako, kada je prijavio skup, nije bio svjestan da pada na godišnjicu Kingova govora
Glenn Beck, center, shakes hands with supporters at the site of the Restoring Honor rally by the Lincoln Memorial in Washington, on Friday, Aug. 27, 2010. The rally will take place on Saturday. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
 AP

WASHINGTON - Točno 47 godina nakon Marša na Washington, na istome mjestu gdje je 1963. Martin Luther King održao svoj slavni govor “Imam san”, skup je u subotu planirao održati pokret Tea Party, vjeran ekstremnoj vjerskoj desnici.

Okupljanje je, formalno u znak potpore američkim vojnicima, organizirao konzervativni voditelj Fox Newsa Glenn Beck, iznimno popularan i iznimno kontroverzan, poznat po svom “patriotizmu utemeljenom na kršćanskoj vjeri” i emotivnim napadima na ljevicu, kao i ispadima u kojima je američkog predsjednika Baracka Obamu proglašavao rasistom, a bivšeg potpredsjednika SAD-a Ala Gorea uspoređivao s Hitlerom.

Na skupu se očekivalo između 100 i 300 tisuća pristaša pokreta Tea Party, koji svojim nazivom aludira na Bostonsku čajanku i borbu protiv opresivne vlasti, a čiji pristaše utiru strah u kosti i republikanskim kandidatima, dok demokratskim dužnosnicima dobacuju rasne psovke i prijetnje.

Ljevica je stoga bila na nogama te tvrdila da je Beckov skup na obljetnicu - uvredljiv.

“Moj se otac borio za slobodu govora. On bi prvi rekao da oni koji sudjeluju na Beckovu skupu imaju pravo izraziti svoje stavove. Ali njegov je san odbacivao retoriku mržnje i sve vrste zadrtosti ili diskriminacije”, napisao je Kingov sin.

Beckovi kritičari podsjećaju da se King borio i za siromašne i socijalnu pravdu - sve ono što voditelj, koji je postao jedan od najistaknutijih konzervativnih glasova u Americi, u svojim emisijama ocrnjuje kao “socijalizam”.

‘Božanska providnost’

Beck tvrdi kako, kada je prijavio skup, nije bio svjestan da pada na godišnjicu Kingova govora, no u međuvremenu je počeo tvrditi da je riječ o “božanskoj providnosti” te da je pokret Tea Party, koji negira optužbe za rasizam, “povijesni” nasljednik Kingova sna, kojeg su ljevičari izokrenuli.

Najavljeno je da će na skupu sudjelovati i bivša republikanska guvernerka Aljaske Sarah Palin te Kingova nećakinja, konzervativna aktivistica Alveda King.

M. L. King

- 1929. rođen u Atlanti

- doktorirao teologiju na sveučilištu u Bostonu

- 1955. nakon uhićenja Rose Parks, predvodio bojkot za desegregaciju autobusa u Montgomeryju

- 1963. održao slavni govor “Imam san” u Washingtonu: “Imam san da će jednog dana moje četvero male djece živjeti u zemlji u kojoj ih se neće procjenjivati na temelju boje njihove kože nego na temelju njihova karaktera”.

- 1965. organizirao marševe od Selme do Montgomeryja u potporu kampanji za registraciju crnaca u popise birača

- 1968. ubijen u Memphisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:01