AFRIČKI ZRAK

EKSTREMNI TOPLINSKI VAL ZAHVATIO VEĆINU EUROPE Temperature se penju i do 45 stupnjeva, vruće je čak i u Alpama

 
 REUTERS / Profimedia

Toplinski val koji je zahvatio većinu Europe još će se pojačati u nekim zemljama kao što su Francuska, Španjolska i Švicarska, a očekuju se temperature više i od 40 stupnjeva Celzijevih.

Jučer su Njemačka, Poljska i Češka izmjerile najviše temperature ikad izmjerene u tim zemljama u lipnju. Za sve je kriv vruć zrak koji dolazi iz Afrike, piše BBC.

Emergency Response Coordination Centre, European Commission

U iduća tri dana očekuje se nastavak toplinskoga vala, upozoravaju meteorolozi i dodaju da je do ranog poslijepodneva danas u Torinu u Italiji izmjereno čak 37 stupnjeva, kao i u špajolskoj Zaragozi, dok je u Avignonu na jugu Francuske danas 38 stupnjeva.

FOTOGALERIJA: Stanovnici vrućinama pogođenim gradova hlade se kako znaju i umiju:

U francuskom gradu Grenoble unatoč toplinskom valu zatvoren je gradski bazen, i to zbog svađe oko korištenje burkinija.

U Španjolskoj se očekuju temperature više i od 40 stupnjeva, a u petak bi se one u sjeveroistočnim dijelovima Španjolske mogle popeti i na 45 stupnjeva Celzijevih. Španjolske su vlasti zbog ekstremno visokih temperatura upozorile na visok rizik od šumskih požara u nekim dijelovima zemlje.

Španjolski vatrogasci bore se sa šumskim požarima u Kataloniji koji su zahvatili gotovo 4000 hektara.

Upozorili su da bi požar mogao progutati pet puta veću površinu zbog velike vrućine i vjetra.

Vijesti o žrtava nema, a evakuirano je 30 ljudi.

Riječ je o najgorim požarima u Kataloniji u zadnjih 20 godina, objavila je regionalna vlada.

Temperature će se popeti na više od 40 stupnjeva i u Italiji, posebno u središnjim i sjevernim regijama. Nekoliko gradova, uključujući i Rim, izdali su najviša moguća upozorenja na toplinske valove.

Jutros je u blizini željezničke stanice u Milanu pronađeno beživotno tijelo jednog 72-godišnjeg beskućnika, a vlasti su priopćile da je ekstremna vrućina zasigurno kumovala njegovoj smrti.

Turisti u Rimu su za BBC rekli da su jučer tamo izmjerili 41 stupanj, a ističu da je iznimno naporno razgledavati sve znamenitosti po tako visokim temperaturama.

U glavnom gradu Francuske su postavljene fontane povezane s hidrantima, a u nekim su školama ispiti odgođeni, dok su neke škole i zatvorene.

U Toulouseu humanitarne organizacije dijele vodu beskućnicima. Vrućina u Francuskoj utječe i na zatvorenike, njih 72.000, koji svoje ćelije sada nazivaju 'pećnicama', prenosi BBC.

'Nemoguće je napraviti barem propuh jer zatvorenici sami ne mogu otvarati vrata', poručuju.

Vlasti su proširile ograničenja za vozila, već uvedena u Parizu i Lyonu, na Marseille i Strasbourg ne bi li se smanjilo zagađenje zraka.

Neke škole odgodile su ljetne ispite, a u dijelovima sjeverne Francuske proglašeno je upozorenje zbog suše i uvedena su ograničenja u opskrbi vodom za tvrtke, poljoprivrednike i građane. Zabranjen je i transport životinja dok ne prođe toplinski val.

Na plažama na jugu Francuske umrlo je ovaj tjedan troje ljudi, prenosi Midi Libre.

Zdravstvene vlasti najgore tek očekuju.

Danas je u Njemačkoj zabilježen temepraturni rekord za lipanj - u Brandenburgu je izmjereno 38,6 stupnjeva. Radzyn u Poljskoj i Doksany u Češkoj izmjerili su danas 38.2 i 38.9 stupnjeva. Temperature su se penjale do 30 stupnjeva čak i na velikim nadmorskim visinama u Alpama, pa su tako i u Austriji zabilježili rekorde.

Očekuje se da će i u Ženevi, Bernu i Zurichu u Švicarskoj biti 39 ili 40 stupnjeva.

Vruće će biti i u Hrvatskoj,, a kasno poslijepodne i u noći na petak u unutrašnjosti, osobito u središnjim predjelima, lokalno će biti izraženijih pljuskova, grmljavine te pojačanog vjetra, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

Vjetar većinom slab, na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak te bura, koja će u noći na petak na sjevernom dijelu naglo pojačati. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 32 do 36 stupnjeva Celzijusovih, ponegdje u Dalmaciji te središnjim predjelima i viša. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na toplinske valove. Za danas je na snazi crveno upozorenje za Zagreb, a narančasta za područja Karlovca, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

DHMZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:20