USPJEH KARIJERE ZA ŠEFA CIA-e LEONA PANETTU

Eliminirao Osamu bin Ladena uoči svog 73. rođendana

 AFP

ZAGREB - Bin Ladenova likvidacija plod je udruženih napora američke središnje obavještajne agencije (CIA) i ministarstva obrane (Pentagona) u čijem sklopu djeluju i mornarički specijalci koji su izveli akciju.

Uz predsjednika Baracka Obamu, osoba koja najviše povezuje tu špijunsku službu i vojsku svjetske supersile je Leon Panetta, sadašnji čelnik CIA-e koji ovog proljeća prelazi na čelo Pentagona.

Novi uspon u karijeri

Uz Panettu, poveznica tih dviju moćnih ustanova je i Robert Gates, koji je u vladi Busha starijeg bio ravnatelj CIA-e, a u vladi Busha mlađeg ministar obrane, na kojoj dužnosti ga je zadržao i Barack Obama. Gates je, međutim, pred odlaskom iz vlade, a Panetta i u poznoj dobi ostvaruje novi uspon - krajem idućeg mjeseca napunit će 73 godine, a dotad bi trebao dobiti potvrdu za preuzimanje ministarstva obrane.

Tako će postati drugi po starosti šef Pentagona u povijesti - stariji od njega bio je jedino Gatesov prethodnik Donald Rumsfeld, koji je tri desetljeća ranije bio i najmlađi američki ministar obrane.

Pa dok je Rumsfeld postao zloglasan i zbog potpore korištenju mučenja u ispitivanju osumnjičenika, Panetta je bio među prvima koji su oštro osuđivali tu praksu.

Suzdržani političari

Unatoč tome, neokonzervativni “jastrebovi” iz Bushove administracije, Douglas Feith i Richard Perle, početkom 2009. pozitivno su ocjenjivali njegovo dovođenje na čelo CIA-e. Prema Panetti su suzdržani bili ne samo utjecajni pojedinci iz republikanskih redova, nego i senatorica iz njegove matične države Kalifornije, Dianne Feinstein, koja je kao i mnogi zagovarala dovođenje bivšeg obavještajca na čelo CIA-e.

No, u proteklih 27 mjeseci na čelu Agencije Panetta je bio uspješan i upravo stoga što nije došao iz njenih vlastitih redova, pa nije bio opterećen “repovima prošlosti”. Odlaskom Gatesa, Obama vezu s republikanskom oporbom održava dovođenjem Davida Petraeusa na položaj Panettina nasljednika u CIA-i, čime se usput rješava rizika da mu taj general bude protukandidat na izborima.

Nepovoljne okolnosti

Za uspjeh na tim izborima vrlo je korisna i eliminacija Bin Ladena, a za još bolje izglede važno će biti kako će Panetta odigrati svoju posljednju partiju pred mirovinu, u kojoj mu raspored karata nije povoljan - irački rat još tinja, afganistanski i dalje bukti, ni libijski nije riješen, a izdvajanja za vojsku posustaju.

Pritom će mu u raspoređivanju tih sredstava biti korisno bogato iskustvo koje je stekao u pregovorima oko prijašnjih državnih proračuna te u dijelu karijere koji je proveo u vodstvu newyorške burze.

Dug staž u Kongresu

Leon Panetta, čiji su roditelji u Monterey doselili iz Kalabrije, nije u svojoj dotadašnjoj karijeri bio špijun i “sigurnjak”, ali je zato stekao dug staž u američkom Kongresu (osam uzastopnih dvogodišnjih mandata), u vladama bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona (vođenje proračunskog odjela, te mjesto predstojnika predsjednikova ureda), na sveučilištu (katedra javne politike) i u pravnoj struci (odvjetnički posao).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:51