SKANDALOZNO OTKRIĆE BRITANSKOG LISTA

Energetski tajkuni dali su u tajnosti milijune dolara klimatskim skepticima

Američki milijarderi, braća Charles i David Koch , u tajnosti su financirali organizaciju Donors Trust kako bi se u javnosti potkopavala znanost o globalnom zagrijavanju i jačao pokret klimatskih skeptika, objavio je britanski dnevnik Independent. Iako se financiranje Donors Trusta i njegove sestrinske grupe Donors Capital Fund odvijalo u tajnosti, Independent ima audiozapise koji pokazuju da su braća, većinski vlasnici Koch Industries - naftnog, plinskog i kemijskog konglomerata sa sjedištem u Kanzasu, moćni mecene pokreta klimatskih skeptika.

25 milijuna dolara

Vezu između obitelji Koch i te dvije organizacije otkrili su Robert Brulle, profesor sociologije na sveučilištu Drexel u Philadelphiji, i John Mashey, umirovljeni softverski inženjer iz Kalifornije. Oni su istražili tisuće službenih dokumenata kako bi ušli u trag moćnim financijerima Donors Trusta. Brulle smatra da je u prošlom desetljeću raznim organizacijama koje pokušavaju dokazati da nema globalnog zagrijavanja donirano oko 500 milijuna dolara. Među velikim donatorima su braća Koch za koje nevladina organizacija Greenpeace procjenjuje da su između 2005. i 2008. klimatskim skepticima dali 25 milijuna dolara.

Braća Koch skrivala su se iza anonimnih donacija, a financiranje klimatskih skeptika odvijalo se preko posredničkih organizacija.

- Postavši anonimni, više nisu bili politička meta. Mogli su uvjerljivo tvrditi da nemaju veze s tim organizacijama - istaknuo je Brulle.

Obamini protivnici

Braća Koch ubrajaju se među najbogatije Amerikance, a njihov godišnji prihod u Koch Industries iznosi oko 100 milijardi dolara. Stariji Charles (77) glava je obitelji i vodi posao od 1967. kad je umro njihov otac Fred. Braća su desničari i libertijanci koji zagovaraju minimalnu državnu regulaciju u industriji. Zalažu se i za smanjenje državnog aparata, manje korporativne poreze i smanjenje socijalnih davanja. Svaki od braće posjeduje vlastitu humanitarnu zakladu, a one izdašno financiraju organizacije i pokrete koji promiču njihov svjetonazor svemoćne tržišne regulacije. Kochovi su i protivnici predsjednika Baracka Obame i njegove politike, a ideološku mrežu braće neki nazivaju “Kochtopus”.

Nova zanimacija

Braća su u posljednjih deset godina našla novu zanimaciju: financiranje organizacija koje podupiru klimatske skeptike. U sklopu Donors Trusta i Donors Capital Funda financiran je American Enterprise Institute koji je nedavno optužen za difamaciju klimatologa Michaela Manna, jednog od glavnih aktera afere Climategate. Ta je afera buknula krajem studenoga 2009., uoči “povijesne” Klimatske konferencije u Kopenhagenu kada je u javnost procurilo više od 1000 e-mailova što su ih britanski znanstvenici pod vodstvom Phila Jonesa sa sveučilišta East Anglia razmjenjivali s prof. Michaelom Mannom s Državnog sveučilišta Pennsylvanije.

Neke od hakiranih poruka ili njihove dijelove klimatski su skeptici u javnosti predstavili kao ključni dokaz da znanstvenici nemaju dokaze o globalnom zagrijavanju te da manipuliraju podacima. Mann i Jones su se našli na meti optužbi za znanstveno nepoštenje. Ipak, nekoliko neovisnih istraga je Manna i Jonesa oslobodilo tih optužbi i potvrdilo njihove radove o opasnostima globalnog zagrijavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:37