Engleski Schindler spasio 669 židovske djece

LONDON - Britanci ovog tjedna slave svog “Schindlera”, stogodišnjeg bivšeg brokera Nicholasa Wintona koji je od ožujka do rujna 1939. vlakovima iz Čehoslovačke pred nacistima spasio 669 židovske djece i prebacio ih u Britaniju.



Dvadeset i dvoje te spašene djece i više od 150 članova njihovih obitelji ovaj su tjedan ponovno krenuli na put vlakom iz Praga, istom prugom preko Njemačke i Nizozemske kao prije 70 godina. Stotine ljudi dočekalo je parnu lokomotivu kada je stigla u London. Procjenjuje se da “Wintonova djeca” danas imaju 5000 potomaka.



Susret nakon 70 godina



- Divno vas je sve vidjeti nakon 70 godina, rekao je Winton čiji su roditelji podrijetlom bili Židovi iz Njemačke. Bilo mu je 29 godina kada je 1938. otputovao u Prag i ostao zgrožen velikim brojem izbjeglica iz okupiranih dijelova Čehoslovačke. Uvjerio je britanske dužnosnike da djecu puste u zemlju i počeo organizirati “kindertransporten”, ukupno osam vlakova punih djece.



Većina roditelja u logorima



Kako su se vijesti o njegovu planu širile Pragom, tako su mu se pred uredom počeli stvarati dugački redovi roditelja koji su ga preklinjali da im djecu odvede u Britaniju, iako su znali da ih vjerojatno više nikada neće vidjeti. Većina roditelja tijekom rata je umrla po koncentracijskim logorima.



Winton 40 godina nije govorio o svome poduhvatu, pa čak ni svojoj supruzi, koja je za cijelu priču saznala tek 1988. godine.



Nikolina Šajn
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:17