OPASNA BOLEST

EPIDEMIJA OSPICA U SARAJEVU Liječnici očajni, zbog roditelja koji ne cijepe djecu stotine zaraženih, bore se za život bebe stare samo nekoliko dana

Ilustracija
 HANZA MEDIA / Profimedia

Na sarajevskom području već danima vlada epidemija ospica, a samo u posljednja dva mjeseca zaražene su 144 osobe, dok je samo jučer prijavljeno novih 14 slučajeva.

Kako javlja Dnevni avaz, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 15 pacijenata. U najtežem je stanju beba stara tek nekoliko dana kojoj se bore za život.

- U bolnici su majka, beba i još jedno njeno dijete. Prijenosnik zaraze bila je majka, koja nije bila cijepljena. Veliki je problem što se bebe teško mogu izboriti s takvim stanjem. Nadati se najboljem. Beba je na aparatima - rekli su liječnici s Pedijatrijske klinike novinarima.

Epidemiolozi se boje da devetomjesečna beba Ajdina Osmanović, koja je umrla u ponedjeljak, a o čijoj su smrti roditelji obaviješteni tek u četvrtak, neće biti jedina žrtva virusa, piše Avaz. Ističe se kako je epidemija pokosila mališane koji nisu bili cijepljeni.

Iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZO) Kantona Sarajevo potvrđeno je da je situacija ozbiljna, kako zbog epidemije ali i zbog činjenice da je veliki broj necijepljenih građana u potencijalnom riziku od obolijevanja.

Vijest o epidemiji ipak je dala određene rezultate, jer su građani pohrlili cijepiti djecu, zbog čega su velike gužve u dumovima zdravlja. Samo u jednoj sarajevskoj općini tako je prošlog tjedna cijepljeno čak 183 djece, što je broj koji inače odgovara mjesečnoj potražnji za cjepivom. Liječnici nanovo upozoravaju roditelje da se ne igraju sa posljedicama necijepljenja koje, kao što je sada vidljivo, mogu biti vrlo teške i tragične.

Naime, u sto posto slučajeva oboljelih riječ je o pacijentima koji nisu primili cjepivo na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:07