DR. RAGHIB ALI

Epidemiolog s Cambridgea protiv histerije: ‘Opet se šire mitovi o najstrožim mjerama, brojke govore drugo‘

Ali ističe potrebu da se konstantno vodi javna rasprava o mjerama, ali da se pritom u obzir uzimaju sve moguće varijable
Prizor iz Londona
 Alex Lentati/Zuma Press/Profimedia

Dr. Raghib Ali, znanstvenik zaposlen na Odjelu za epidemiologiju Sveučilišta Cambridge, ujedno i član jedne od znanstvenih skupina koje savjetuju britansku vladu o pandemiji koronavirusa, za britanski dnevni list Daily Telegraph napisao je tekst u kojem tvrdi da je efikasnost lockdowna precijenjena. Umjesto uvođenja novih restrikcija on stavlja naglasak na osobnu odgovornost svakog pojedinca (poput držanja distance i nošenja maski u zatvorenim prostorima) te promptno cijepljenje trećom, takozvanom "booster" dozom.

Ali se imao potrebu javno oglasiti uslijed na trenutke histeričnih zahtjeva da se, zbog porasta broja zaraženih, vrate rigorozne restrikcije i teška ograničenja sloboda i prava građana s ciljem suzbijanja epidemije.

- U Engleskoj jačaju pozivi za uvođenjem novih restrikcija u kontekstu rasta broja zaraženih koronavirusom i rasta broja hospitalizacija covid pacijenata. Iako su ti pozivi sasvim sigurno dobronamjerni, osobno vjerujem da se baziraju na određenim mitovima i nerazumijevanju dokaza zbog kojih se precjenjuje efikasnost lockdowna i restrikcija, navodi Ali.

- Prvi mit je taj da Ujedinjeno Kraljevstvo ima najvišu smrtnost od covida u Europi i da je uzrok tome prekasno uvođenje lockdowna u ranijim valovima širenja zaraze. I dok je istina da je smrtnost u Britaniji bila najviša nakon prvog vala, situacija se znatno promijenila od tada. U usporedbi s državama članicama EU, Britanija je 11. kada se gleda smrtnost od covida i 15. kada se gleda višak smrtnosti.

Mnogi tvrde da se u Ujedinjenom Kraljevstvu moglo spasiti tisuće života ranijim uvođenjem lockdowna u prvom valu, ali gotovo svaka država koja je imala veću smrtnost od Britanije ušla je u lockdown ranije. Zbog toga su u prvom valu, u proljeće 2020., imale manju smrtnost, ali su zato prilično loše prošle u drugom valu tijekom jeseni i zime 2020. godine, tvrdi Ali.

Usporedbe unutar Britanije

- Isti argument, dakle da se lockdown nije dovoljno rano uveo na području Engleske u drugom valu, ne stoji zbog toga što je smrtnost bila otprilike ista onoj u Walesu koji se zatvorio znatno ranije.

Aktualni mit je taj da UK ima najviše stope zaraze u Europi zbog toga što se diljem zemlje nisu uvodile obavezne covid potvrde i obavezno nošenje maski. Te usporedbe, smatra Ali, također ne stoje.

- Ovdje se ignorira činjenica da Velika Britanija testira znatno više osoba nego druge zemlje (tako je, na primjer, udio pozitivnih među testiranima otprilike na europskom prosjeku). Drugo, ostale zemlje su u različitim stadijima trećeg vala i njihov će imunitet popustiti kasnije nego u Ujedinjenom Kraljevstvu zato što je i cijepljenje provedeno kasnije.

Ali tu potom opet uvodi usporedbu unutar same Velike Britanije, dakle Engleske koja je ukinula obavezno nošenje maski i Walesa i Škotske koji to nisu učinili, a k tome su uveli i covid potvrde. No, njihove su stope zaraze više nego one u Engleskoj, ističe Ali. Pritom dr. Ali navodi da se nipošto ne protivi samom nošenju maski (štoviše, ističe da je i sam nosi u zatvorenim prostorima i to preporučuje drugima), ali napominje da to mora biti na dobrovoljnoj bazi.

Ograničavanje zaraze

- Idući mit je da samo restrikcije i lockdown spuštaju stope zaraze, hospitalizacije i smrtnost. To očito nije istina budući da tijekom srpnja i rujna u Engleskoj nije bilo restrikcija, a broj slučajeva je pao, tvrdi Ali koji to pripisuje odgovornom ponašanju građana.

- Posljednji mit je taj da je bolje rano i žestoko uvoditi restrikcije, nego čekati. Opet, podaci iz srpnja i rujna to demantiraju, kaže Ali.

Ovaj liječnik pritom ističe da lockdown svakako doprinosi smanjenju stope zaraze u populaciji, ali napominje da je pravo pitanje da li se takvim teškim restrikcijama društvu nanosi više štete od koristi. Ističe i da lockdown sam po sebi nije uzrokovao povećani broj pacijenata u bolnicama, nego pacijenti oboljeli od koronavirusa, a napominje i da bi ekonomija stradala sve i da nije bilo lockdowna jer bi, po njemu, većina ljudi svejedno ostala doma.

Na kraju Ali ističe potrebu da se konstantno vodi javna rasprava o mjerama, ali da se pritom u obzir uzimaju sve moguće varijable.

- Tijekom proteklih 18 mjeseci i ja sam ponekad bio za lockdown, kad je bilo jasno da su bolnice pretrpane pacijentima. Ali zbog velike procijepljenosti, koja je smanjila hospitalizacije i smrtnost od virusa, danas smo u znatno drugačijoj poziciji nego li je to bio slučaj lani. Ako svi dobijemo "booster" doze prije zime, i naše slobode uživamo odgovorno i s mišlju da zaštitimo druge, po meni nema potrebe za vraćanjem restrikcija, zaključuje Ali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:30