NIKAD GORE

U Rusiji upaljeni svi alarmi, najgore je na anektiranom poluotoku, čuju se i prve kritike na račun vlasti

U Moskvi će biti najstroži lockdown i kretanje će praktički biti nemoguće bez covid-putovnica
 Kirill Kudryavtsev

U Rusiji je zazvonilo na uzbunu. Već tjedan dana bilježe se neslavni rekordi zaraženih covidom-19 kakvi se nisu zabilježili ni u najgore vrijeme pandemije 2020. godine.

U ponedjeljak 25. listopada 2021. bilo je čak 37.930 novozaraženih, u utorak neznatni pad od oko tri posto, a stručnjaci upozoravaju da će porazne brojke još rasti jer se vrhunac zaraze tek očekuje u studenome kada bi moglo doći do pada.

Od početka pandemije u Rusiji je oboljelo više od osam milijuna i 300 tisuća ljudi, a izliječilo se njih nešto više od sedam milijuna i 200 tisuća. Broj umrlih u jednom danu dosegao je više od 1100 ljudi. Najviše je umrlih u Moskvi, Sankt Peterburgu, Krasnojarskom kraju te Podmoskovlju. Dosad je u Rusiji od korone umrlo 226.353 ljudi, iako neki neovisni ruski mediji navode da je brojka najmanje dvostruko veća jer se mnogi umrli od covida-19 ne vode pod tom "stavkom", nego im se kao uzrok navode bolesti od kojih su bolovali ili koje je covid-19 "pospješio".

image
Kirill Kudryavtsev

Posebno je, kažu, alarmantna situacija u aneksiranom Krimu gdje se bilježi više od 700 oboljelih dnevno na oko dva milijuna stanovnika. Ruski mediji navode da u mrtvačnicama nedostaje mjesta zbog velikog broja umrlih, a pogrebna poduzeća ne stižu obaviti ukope na vrijeme.

Predsjednik Vladimir Putin dao je početkom tjedna nove smjernice za obuzdavanje širenja zaraze. Jedna od mjera je da će svima onima koji se cijepe u plaću biti uračunat dodatak kao da su radili vikend, a uvode se i tzv. ekspresni testovi te su odobreni i neki dodatni lijekovi.

Osim toga, traži da se ljudi ne samo cijepe protiv korone, nego i gripe, zatim da se pojačaju epidemiološke mjere u gradskom prijevozu, da se u regije gdje je posebno loša situacija pošalju dodatne medicinske ekipe, a i pripadnici Ministarstva za izvanredne situacije stavljeni su u "bojevu gotovost".

image
Natalia Kolesnikova

Putin je odobrio da se od 30. listopada do 7. studenoga - prema potrebi neke su regije već to uvele, a mogu produljiti i nakon 7. studenoga - drugi put otkad traje pandemija, uvedu kolektivni plaćeni neradni dani na cijelom području Rusije. Neće raditi vrtići, škole ni fakulteti te velika većina tvornica i tvrtki. Striktno će se ograničiti rad restorana, kafića, noćnih klubova, kina i kazališta i na ta mjesta moći će samo oni s QR kodom.

Donesena je odluka da će svi stariji od 60 godina koji se nisu cijelili protiv covida-19 praktički biti potpuno izolirani i kretanje će im biti gotovo onemogućeno. Svi oni od 30. listopada moraju u strogu samoizolaciju 15 dana. No, i nakon što kolektivni godišnji završi, najmanje 30 posto ljudi, ili svi oni koji tako mogu obavljati svoj posao, ostat će raditi online, a i fakultetu će ostati na takvom načinu rada nakon 7. studenoga. Odlučeno je da najmanje 80 posto medicinskog osoblja te svih onih koji rade u sektoru usluga moraju biti cijepljeni.

image
Yuri Kadobnov

Ruska je vlada malim i srednjim poduzetnicima izašla u susret tako što će im se omogućiti dobivanje povoljnih i privilegiranih kredita s kamatama nižim od tri posto. Naime, u prvom valu pandemije propalo je nekoliko desetaka tisuća malih i srednjih tvrtki, obrta, restorana, kafića i malih obiteljskih hotela. Ruski poslovni dnevnik RBK izračunao je da će ovaj kolektivni odmor stajati 0,35 posto godišnjeg BDP-a, što, kažu, nije tako strašno jer je onaj prvi u trajanju od oko 45 dana - od 30. ožujka do 11. svibnja - odnio više od jedan posto godišnjeg BDP-a.

image
Yuri Kadobnov

Iako Rusija ima čak pet svojih cjepiva protiv korone - Sputnik V, Sputnik light, EpiVacCorona, EpiVacCorona-N i CoviVac, a podsjetimo da je Sputnik V bio prvo cjepivo na svijetu te je trenutačno jedan od najboljih ruskih medicinskih izvoznih artikala i oko 60 posto proizvodnje ide u druge zemlje - u Rusiji je cijepljenost na najnižoj razini u Europi.

Cijepilo se manje od 33 posto ljudi. U Moskvi, recimo, tek trećina starijih od 60 godina, a u nekim dijelovima zemlje, poput regija na sjevernom Kavkazu, cijepilo se jedva 15 posto odraslog stanovništva. Najviše je cijepljenih u središnjim regijama europskog dijela Rusije, koji su na 45 do 48 posto. Naime, istraživanja javnog mnijenja pokazuju da više od 60 posto Rusa ne vjeruje u cijepljenje, a podsjetimo da se ni predsjednik Putin nije cijepio javno, nego je iz Kremlja kratko objavljeno da se "vakcinirao", uz napomenu njegova glasnogovornika "ako želite, vjerujte nam na riječ, ako ne - ne".

image
Yuri Kadobnov

U Moskvi će biti najstroži lockdown i kretanje će praktički biti nemoguće bez covid-putovnica. U kina, kazališta, restorane i muzeje moći će samo oni s QR kodom, a uz to će moći popuniti samo 50 posto kapaciteta, dok su sve masovne priredbe otkazane. Ruski liječnici su zabrinuti jer korona ne posustaje, a kroz medije se ipak provlače informacije da nedostaje medicinskog osoblja te da država ništa ne radi na propagiranju cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:28