NOVI POLITIČKI POTRES

Erdogan osnovao stranku u Njemačkoj: ‘To je definitivno zadnje što ovdje trebamo‘

Stranka "za ljude sa stranim korijenima" bi se, kako je rečeno, trebala suprotstaviti antimuslimanskom rasizmu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

 Adem Altan/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osnovao je ogranak svoje političke stranke za "ljude sa stranim korijenima" u Njemačkoj koji bi se trebao "suprotstaviti antimuslimanskom rasizmu".

Erdogan je najavio da će Demokratska alijansa za različitost i buđenje (DAVA), koja je službeno osnovana 7. siječnja, sudjelovati na europskim izborima koji se održavaju u lipnju ove godine.

Osnivanje stranke koja je, kako piše Daily Mail, ogranak Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) u Turskoj, odmah je izazvalo reakcije i zabrinutost među strankama u Berlinu.

"Erdoğanov ogranak koji bi se ovdje kandidirao na izborima zadnja je stvar koju trebamo", naveo je na X-u, bivšem Twitteru, Cem Özdemir, njemački ministar poljoprivrede, koji ima tursko migrantsko podrijetlo.

"Ogranak Erdogana i AKP-a u Njemačkoj bio bi još jedna ekstremna stranka u zemlji", napisao je istoj društvenoj mreži Jens Spahn, zamjenik čelnika najveće oporbene stranke konzervativnih Kršćanskih demokrata (CDU).

Do ovoga je došlo nakon što je prošlog mjeseca promijenjen zakon koji je omogućio onima koji žive izvan EU-a da imaju dvojno državljanstvo u Njemačkoj, što potencijalno znači pravo glasa za 1,5 milijuna Turaka koji žive u Njemačkoj.

​"Trenutačno vidimo da stranke niču posvuda, a njihova jedina svrha i uloga je konačno raskomadati Europu iznutra", bila je oštra glavna kandidatkinja njemačkih liberala Marie-Agnes Strack-Zimmermann u odgovoru za Die Welt na pitanje o DAVA-i.

image

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njemački kancelar Olaf Scholz

Tobias Schwarz/Afp

Očekuje se da će novu stranku voditi Teyfik Özcan, koji inzistira na tome da će se financije stranke prikupljati unutar zemlje. U Njemačkoj je, naime, nezakonito primati sredstva iz stranih zemalja.

Prošlog kolovoza Njemački savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) izvijestio je da je više od 23.000 turskih državljana podnijelo zahtjev za azil u zemlji do tog mjeseca 2023., što je naglo povećanje od 203 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

U subotu je Sahra Wagenknecht, kojoj neki zamjeraju da je političarka koja zastupa proruske stavove u Njemačkoj, pokrenula svoj novi populistički savez BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht – Für Vernunft und Gerechtigkeit - Savez Sahra Wagenknecht - Za razum i pravdu) koji predstavlja svojevrsnu kombinaciju ljevičarskih politika s restriktivnom migracijskom politikom i glasnom antiratnom retorikom te nusi nudi alternativu krajnje desničarskom AfD-u, protiv kojeg se u Njemačkoj već neko vrijeme organiziraju prosvjedi diljem zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:09