SUKOB U SIRIJI

Esper kaže da će američki vojnici privremeno ostati u Iraku

 
Mark Esper
 REUTERS

Američke snage koje se povlače iz Sirije bit će privremeno raspoređene u Iraku prije povratka u Sjedinjene Države, rekao je u utorak američki ministar obrane Mark Esper na kanalu CNN.

"Provodimo etapno povlačenje sa sjeveroistoka Sirije", rekao je šef Pentagona u razgovoru u američkoj bazi Prince Sultan blizu Ryada, u Saudijskoj Arabiji, gdje je bio u posjetu.

Prva faza se odnosi na područje koje su zauzele turske snage tijekom ofenzive na kurdske borce, a danas traje "druga faza u sjeveroistočnom koridoru", objasnio je.

Više desetaka američkih oklopnih vozila stiglo je u ponedjeljak u američku bazu blizu Mosula, u iračkom Kurdistanu.

"Zatim će slijediti nova faza kada će se povuči sve snage", nastavio je Esper. "Bit ćemo privremeno razmješteni u Iraku prije povratka postrojbi u domovinu".

Na pitanje o izjavama predsjednika Donalda Trumpa o zadržavanju malog broja američkih postrojbi u Siriji kako bi štitili sirijska naftna polja, Esper je rekao da se o tome još razgovara. "Predsjednik to još nije odobrio. On sada treba iznijeti svoje prijedloge", dodao je.

Esper je opravdao napuštanje kurdskih boraca kojima su Zapadnjaci saveznici u borbi protiv Islamske države (IS).

"Nećemo ratovati sa saveznikom NATO-a zbog granice koju se nikada nismo obvezali štititi", rekao je. Sjedinjene Države trenutačno imaju 5200 vojnika u Iraku raspoređenih u sklopu međunarodne protudžihadističke koalicije koju vodi Washington.

Njihova nazočnost u nekoliko baza u zemlji potiče rasprave u Iraku dok brojne političke i oružane šijitske proiranske snage redovno traže njihovo izbacivanje.

Šef Pentagona u Rijadu razgovarao s kraljem Salmanom

Američki ministar obrane Mark Esper razgovarao je u utorak s kraljem Salmanom bin Abdulazizom o "strateškoj suradnji" između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije nakon odluke Washingtona da pošalje tisuće vojnika u kraljevstvo.

Razgovor u Rijadu, kamo je Esper stigao u ponedjeljak navečer, vodio se i o pitanjima obrane u zajedničkom interesu i o stanju u regiji, u nazočnosti zamjenika ministra obrane princa Khaleda bin Salmana, prenijela je službena agencija SPA.

Američki dužnosnik je također razgovarao s princom nasljednikom i ministrom obrane Mohammadom bin Salmanom o "vojnoj suradnji i obrani", dodaje SPA.

Washington je 11. listopada odobrio slanje više tisuća vojnika u Saudijsku Arabiju kako bi štitili svog velikog saveznika u regiji i o destabilizacije koju po mišljenju Sjedinjenih Država vodi Iran.

Washington je već krajem rujna najavio slanje 200 vojnika u kraljevstvo, u prvo raspoređivanje te vrste nakon povlačenje američkih postrojbi 2003.

Uz ranija raspoređivanja, ukupno je 3000 dodatnih vojnika produljen ili dozvoljen boravak posljednjih mjeseci, dodaje Pentagon.

Osim vojnika, stižu pojačanja u projektilima Patriot i štitu protiv projektila THAAD.

Posljednjih mjeseci pojačale su se napetosti u regiji između Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država s jedne strane i Irana s druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:29