NAPETO

EU IDE PREMA TOČKI PUCANJA? Ključna država članica sve glasnija protiv Poljske i Mađarske: 'Mi za Europu s takvim zemljama nismo spremni plaćati'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2018. u 23:00

French President Emmanuel Macron and France's Foreign Minister Jean-Yves Le Drian arrive for the second day of a NATO summit in Brussels, Belgium, July 12, 2018. Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS
Tatyana Zenkovich / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian

 

Francuska "nije spremna plaćati" za europske zemlje koje ne poštuju "temeljna načela" Unije, upozorio je u srijedu francuski ministar vanjskih poslova, devet mjeseci prije europskih izbora.

"Nismo spremni plaćati za takvu Europu. Moramo to jasno reći", rekao je Jean-Yves Le Drian, smjerajući na Poljsku i na Mađarsku.

Francuski ministar vanjskih poslova govorio je pred francuskim veleposlanicima okupljenim u Parizu.

"Svaka zemlja članica može slobodno birati svoje čelnike, ali naše gledanje na EU kao na blok savezništava i vrijednosti nije spojiv s vladama koje ne poštuju njegova temeljna načela i nisu solidarne s drugima", rekao je.

"One zapravo imaju utilitaristički pristup Uniji, biraju samo ono što ih zanima, ponajprije raspodjela novca", dodao je ministar.

U vezi s prihvatom migranata, izrazio je želju da se s Njemačkom postigne okvirni dogovor prije summita u Salzburgu, u Austriji, u rujnu.

Napetost vlada između EU i Italije koji si međusobno predbacuju nedostatak solidarnosti u prihvatu migranata, što je kulminiralo prijetnjom Rima da više neće sudjelovati u financiranju EU.

"Želimo postići zajedničko francusko-njemačko stajalište prije susreta na vrhu u Salzburgu 20. rujna kako to pitanje ne bismo prepustili populistima, prodavačima magle, jer znamo da je francusko-njemačka veza pokretač Europe", rekao je Jean-Yves Le Drian.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo