DETALJI IZVJEŠĆA

EU je odgovorna za 80 posto globalne trgovine živom stokom, neadekvatni propisi su problem

Životinje su u transportu izložene stresu, ozljedama, gladi, žeđi i iscrpljenosti, što dovodi do povećanja rizika od širenja bolesti
 William WEST/AFP

Najnovije analize pokazuju da bi Europska unija mogla biti odgovorna za oko 80 posto globalne trgovine živom stokom, prenosi britanski list Guardian. Uz to, navode kako dokumenti Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) pokazuju da je u 2019. godini preko granica prevezeno 1,8 milijardi peradi, svinja, koza, ovaca i goveda. EU je odgovorna za više od tri četvrtine tog broja. "Velik dio prekograničnog kretanja žive stoke odvija se u EU", tvrde u FAO-u.

No, neadekvatni propisi u tom sektoru i dalje su problem. Životinje se često izlaže riziku i okrutnosti tijekom transporta. Europska unija je zbog toga lani oformila odbor koji je trebao istražiti nedostatke u zakonodavstvu.

Organizacija Eurogroup for Animals u svom izvješću ističe kako su životinje tijekom transporta izložene stresu, ozljedama, gladi, žeđi i iscrpljenosti, što dovodi do povećanja rizika od širenja bolesti. Problem je i ophođenje prema životinjama na destinaciji. Zbog toga pozivaju na reformu zakonodavstva.

Trgovinu živom stokom u EU potiču dva faktora. Jedan je taj što se zemlje specijaliziraju za uzgoj jedne vrste životinja, često upravo za izvoz. Danska je, primjerice, najveći svjetski izvoznik svinja. Tijekom 2019. iz te je zemlje izvezeno njih čak 15,7 milijuna.

"To je rezultat tendencije kojoj svjedočimo proteklih deset godina, a prema kojoj se uzgoj svinja specijalizirao do te mjere da se one rađaju u jednoj zemlji, tove u drugoj, a možda kolju u trećoj", objašnjava Ditte Erichsen, veterinarka u organizaciji Animal Protection Denmark.

Njemačka se, s druge strane, specijalizirala za piliće. Prema podacima iz izvješća, Njemačka je 2019. godine izvezla 312 milijuna pilića, od kojih je gotovo 100 milijuna imalo manje od 185 grama.

"Broj životinja koje se transportiraju diljem EU i milijuni pilića koji odlaze iz Njemačke luđački su rezultat globalizacije i specijalizacije", tvrdi pak Iris Baumgärtner iz njemačko-švicarske nevladine udruge AWF-TSB.

Drugi faktor koji potiče trgovinu živom stokom u EU su potpore, tvrde upućeni.

"Na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi preferiraju domaće ovčje meso, ali ono rumunjsko je vrlo jeftino, djelomice zbog potpora EU", objašnjava Gabriel Paun iz Animals Internationala te dodaje kako bi podaci za 2020. godinu mogli pokazati da je u Saudijsku Arabiju izvezeno tri milijuna ovaca iz Rumunjske.

Lošoj praksi tijekom transporta izložene su i ribe. Podaci organizacije Eurogroup for Animals pokazuju kako je diljem EU u 2019. godini transportirano gotovo 54.000 tona žive ribe.

"Njih se izgladnjuje najmanje dan prije transporta, a ponekad i do dva tjedna, što može prouzročiti agresiju među ribama kako one tragaju za hranom", tvrdi Christine Xu iz Aquatic Life Instituta, dodajući kako su tu i problemi loše kvalitete vode i premalo prostora.

U Europskoj komisiji, prenosi Guardian, tvrde da surađuju sa Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE) "kako bi poboljšali uvjete transporta životinja izvan EU" te da će "nastaviti pratiti izvoz žive stoke i poduzimati sve potrebne mjere u sklopu svoje nadležnosti kako bi se poboljšala provedba zakonodavstva Europske unije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:38