TRAŽE RAZLOGE

EU OD MAĐARSKE ZAHTJEVA JASNO OBJAŠNJENJE Nikoli Gruevskom su dali politički azil nakon što je pobjegao iz Makedonije jer je osuđen zbog korupcije

 REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban treba ponuditi "jasno objašnjenje" odluke svoje zemlje da dodjeli politički azil bivšem makedonskom premijeru, izjavio je u srijedu na svom Twitter profilu povjerenik za proširenje EU-a.

Nikola Gruevski, koji je pobjegao iz Makedonije nakon što je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije, rekao je u utorak kako mu je dodjeljen politički azil u Mađarskoj.

Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za pregovore o proširenju EU, na Twitteru je napisao kako je vidio izvješća o azilu dodjeljenom u članici Unije Mađarskoj.

"Ako se ova vijest potvrdi, očekujem od Viktora Orbana jasno objašnjenje njegovih razloga", napisao je Hahn.

Iako mađarske vlasti nisu potvrdile tu informaciju, provladin dnevni list Magyar Idok objavio je u utorak na svojoj mrežnoj stranici da je zahtjev bivšeg makedonskog čelnika uspješno riješen, ne navodeći da je riječ o "političkom" azilu.

"Imigracijska služba je zaključila da Gruevski ispunjava zakonske uvjete za dobivanje izbjegličkog statusa", dodao je taj list. Usto je ocijenila da je "utemeljena" njegova tvrdnja kako mu je u Makedoniji život ugrožen, objavio je Magyar Idok.

Bivši predsjednik stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016. Gruevski i mađarski premijer Viktor Orban nekoliko su puta iskazali svoju političku bliskost. Obojica su protivnici američkog milijardera mađarskog podrijetla Georgea Soroša, zbog njegove potpore imigraciji.

Gruevski je u listopadu osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe službene dužnosti prilikom nabave 600.000 eura vrijednog Mercedesa.

Makedonija je 2005. godine službeno priznata kao kandidat za priključenje Europskoj uniji, no nije započela s pristupnim pregovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:32