BUDUĆNOST ODNOSA S V. BRITANIJOM

EU spremna ponovno raditi na političkoj deklaraciji o brexitu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2019. u 18:45

Britain's Prime Minister Theresa May returns to Downing Street in London, Britain, November 12, 2018. REUTERS/Simon Dawson
Simon Dawson / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Europska unija je spremna ponovno raditi na političkoj deklaraciji oko budućih odnosa s Velikom Britanijom, no već dogovoreni sporazum o izlasku jest najbolji mogući, rekao je u ponedjeljak Michel Barnier,  glavni pregovarač Bruxellesa za brexit.

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak će pokušati razbiti zastoj oko brexita u parlamentu iznoseći prijedloge za koje se očekuje da će biti usredotočeni na dobivanje dodatnih ustupaka od Europske unije.

Otkad je May prošli tjedan doživjela poraz kod kuće parlamentarnim odbacivanjem njezinog sporazuma, Barnier je dosljedan oko stava da će EU razmotriti potencijalni britanski zahtjev za bliskije odnose nakon brexita, no da neće ponovno pregovarati oko odbijenog sporazuma.

"Dogovor o izlasku u svim svojim dimenzijama, uključujući i backstop, najbolji je mogući sporazum", kazao je Barnier za irsku televiziju RTE, referirajući se na zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU, te Sjeverne Irske koja će napustiti taj savez.

"Kao što vidim, prateći pomno političku raspravu u Londonu, ona se sada mnogo više bavi budućim odnosom. Kao što sam prošli tjedan rekao u Europskom parlamentu, ako Velika Britanija želi biti ambicioznija i mi smo spremni na to".

"Sada je na britanskim čelnicima da stvore stabilnu i pozitivnu većinu za sporazum. Čekamo iduće korake britanske vlade no spremni smo ponovno raditi na političkoj deklaraciji", kazao je Barnier.

May će se usredotočiti na promjenu 'backstopa' koji bi pod trenutnim dogovorom stupio na snagu ako London i Bruxelles ne bi uspjeli postići trgovinski dogovor do kraja planiranog prijelaznog razdoblja.

Tom rješenju snažno se protive mnogi zastupnici premijerkinih konzervativaca, kao i manja sjevernoirska stranka DUP koja joj održava većinu, jer bi backstop mogao dovesti do toga da Sjeverna Irska ima drugačiju regulaciju od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Upitan tri puta o tome ima li ikakve mogućnosti za dodatne ustupke po pitanju backstopa, Barnier je ponovio da je postignuti sporazum najbolji mogući.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo