AFERA WIKILEAKS

Europa bi mogla pristati da se Kosovo podijeli

Kod Europljana se primjećuje snažan ‘zamor Kosovom’ i birokrati u Bruxellesu se boje donositi teške odluke
 SIPA

ZAGREB - Europa bi zbog pritiska Srbije mogla pristati na podjelu Kosova, odnosno odcjepljenje teritorija sjeverno od Ibra, upozoravali su početkom godine američki diplomati u bilješkama koje su danas objavili WikiLeaks i Guardian.

Izgubljen albanski dio

Objavljene depeše pokazuju i da su u razgovorima s američkim diplomatima srbijanski dužnosnici priznavali da su se pomirili s tim da je albanski dio Kosova izgubljen i da više neće biti dio Srbije, jer bi inzistiranje na tome značilo da Srbija mora odustati od ambicija da uđe u EU. “Tadić je navodno rekao (izaslaniku EU Robertu) Cooperu da priznaje da će svaki ishod morati imati određeni stupanj jasnoće i konačnosti, jer shvaća da EU neće biti spremna prihvatiti još jednu državu ‘u stilu Cipra’ kao članicu”, stoji u depeši beogradskog veleposlanstva iz siječnja.

Jovan Ratković, savjetnik za vanjsku politiku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, rekao je da vlada u Beogradu razmatra tri opcije: “opcija A: nekakvo pristajanje na veću ulogu Srbije na sjeveru i nad pet manastira na jugu, u kojem bi slučaju Beograd ‘prihvatio’, ali ne i priznao Kosovo; opcija B: podjela; opcija C: Srbija bira između Kosova i EU”. U bilješci piše i da se pretpostavlja da je Srbiji najzanimljivija ipak opcija A.

Nametnuta integracija

No, Ratković je upozorio američke i europske kolege da će svaki pokušaj nametanja integracije sjevera Kosova oko podijeljene Mitrovice zahtijevati vojnu silu NATO-a i destabilizirati regiju jer Srbi u toj regiji nikad neće prihvatiti vladavinu Albanaca. “Ratković je izričito Cooperu rekao da će Beograd morati prihvatiti da više neće upravljati Kosovom, a Kosovo će morati shvatiti da neće u stvarnosti moći proširiti svoju vladavinu sjeverno od Ibra”, stoji u jednoj depeši.

Strpljiva kampanja

Američki dužnosnici opisali su da srbijanski predsjednik Boris Tadić vodi strpljivu kampanju za podjelu Kosova, uz pomoć ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića i njegove “donkihotovske globalne kampanje”. No, iako je Tadić pod pritiskom EU u rujnu odustao od kampanje u UN-u da poništi neovisnost Kosova i pristao na nove pregovore s kosovskom vladom pod okriljem EU, i iako je možda bolje odjeven i boljih manira od Koštunice, američki diplomati pišu da je, što se tiče Kosova, riječ o jednako tvrdoj politici.

“Iako je prozapadna Tadićeva vlada u mnogo toga poboljšanje u odnosu na njegova prethodnika, općeniti parametri srbijanske politike prema Kosovu ostaju nepromijenjeni”, stoji u depeši američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu , prije njegova lanjskog posjeta Kosovu. Na sjeveru Kosova uspostavljene su “paralelne ilegalne srbijanske strukture, a regija je puna krijumčarenja i organiziranog kriminala. Kosovske institucija tamo imaju malo kontrole od 1999. godine.

Sudovi ne funkcioniraju

Rezultat je zona u kojoj se carina prikuplja praktički na temelju ‘poštenja’, sudovi ne funkcioniraju, međunarodna policija se praktički tamo boji ulaziti.” Kod Europljana se primjećuje snažan “zamor Kosovom”, birokrati u Bruxellesu se boje donositi teške odluke, pa su skloni popuštati zahtjevima Beograda, čime otuđuju Kosovare, pišu američki diplomati. “Ako se ubrzo nešto ne poduzme, to će značiti gubitak sjevernog Kosova i otvorit će Pandorinu kutiju etničkih sukoba koji su definirali 90-e”, stoji u depeši poslanoj ove godine.

Assange u segregacijskoj jedinici zatvora u Londonu

LONDON - Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, premješten je u segregacijsku jedinicu zatvora Wandsworth na sjeverozapadu Londona, “radi vlastite sigurnosti”, izvijestila je danas njegova odvjetnica Jennifer Robinson. Assange u pritvoru čeka odluku hoće li ga Britanija izručiti Švedskoj, gdje ga tužiteljstvo želi ispitati o optužbama za silovanje. Robinson je rekla da Assange iz pritvora teško uspostavlja telefonske pozive s vanjskim svijetom, a nema ni laptop, koji mu je nužan kako bi odvjetnicima pomogao pripremiti obranu. Assange je u dobrom psihičkom stanju, ali je “frustriran” što ne može braniti WikiLeaks od optužbi da stoji iza hakerskih napada na stranice MasterCarda i Vise. - Rekao mi je da nema veze s tim i da je to namjerni pokušaj da se WikiLeaks, koji je izdavačka organizacija, poveže s hakerskom organizacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:00