ZLOSTAVLJAO OKO 500 OSOBA

Propusti policije ‘noćnom lovcu’ omogućili silovanja

 Miroslav Kiš / CROPIX

LONDON - Da, pogriješili smo i žao nam je - izjavili su u četvrtak u britanskoj policiji, priznajući odgovornost za to što je jedan od najzloglasnijih seksualnih prijestupnika u toj zemlji, kojega su prozvali Noćni lovac, zahvaljujući policiji koja je propustila čak tri prilike da ga uhiti, ostao na slobodi, neuhvaćen, čak deset sljedećih godina tijekom kojih je počinio još najmanje 146 zločina.

Do smrti u zatvoru

Naime, 53-godišnji Delroy Grant vjerojatno će u zatvoru provesti ostatak života jer se sumnja da je odgovoran za više od 500 napada na starije ljude. Istražitelji su uz njega uspjeli povezati 203 napada. Njegova najmlađa žrtva imala je 68, a najstarija 89 godina. Osim žena, od kojih je neke i silovao, napao je i najmanje deset muškaraca.

Grant je vladavinu terora provodio u južnom Londonu 17 godina. U tom je razdoblju zamaskiran provaljivao u kuće umirovljenika, seksualno zlostavljao žrtve i ponižavao ih, a neke od njih, pretpostavlja se, zbog srama nikad nisu niti otišle na policiju.

DNK krivog čovjeka

Odgovornost policije leži u tome što mu je svojim pogreškama omogućila da, među ostalim, siluje tri žene i seksualno napastuje još 20 osoba. Prvu pogrešku počinili su 1999. kad se policija dočepala njegova imena, ali je zabunom otišla na krivu adresu i uzela DNK krivog čovjeka.

Drugu su priliku propustili kad su primijetili njegov automobil blizu mjesta zločina te su otišli do njegove kuće gdje su razgovarali samo s njegovom suprugom. Treću priliku za uhićenje Granta, oca sedmero djece, policija je propustila 2001., i to zbog nove zbrke oko DNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:03