CRKVA U SAD-u

Nakon dvije godine istrage zbog zlostavljanja djece suspendiran 21 svećenik

 ap

PHILADELPHIA - Nadbiskupija u Philadelphiji suspendirala je 21 svećenika koje je istražna porota u svom izvješću u veljači imenovala zlostavljačima djece.

Dvogodišnja istraga

Istraga je trajala dvije godine, a zaključila je da je 37 svećenika te nadbiskupije i dalje aktivno obavljalo svećeničke dužnosti unatoč vjerodostojnim optužbama za zlostavljanje djece, od silovanja do manjih problema s “granicama prema djeci”.

Protiv četiri su muškarca - dva svećenika, jednog bivšeg svećenika i učitelja u katoličkoj školi - podignute optužnice za silovanje dječaka, a optužnica je podignuta i protiv bivšeg visokog dužnosnika Crkve koji je prebacivao problematične svećenike u nove župe, a da pritom nikoga nije upozorio da su bili optuženi zbog zlostavljanja djece.

Neugodna najava

Najava suspenzija neugodna je za nadbiskupa Justina Rigalija jer je tvrdio da među osumnjičenima nema aktivnih svećenika, da bi za nekoliko dana njih trojicu poslao na godišnji odmor.

Sad je priopćio da od 37 imenovanih svećenika, uz 21 suspendiranog, neki više nisu aktivni svećenici ili više nisu u toj nadbiskupiji.

Potez nadbiskupije u Philadelphiji dolazi osam godina nakon što su američki biskupi zbog pedofilskog skandala u Bostonu obećali nove smjernice za zaštitu djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:58