AKO SE TRUMP VRATI

‘Europa mora imati nuklearnu opciju, uvedimo francuski ‘force de frappe‘!‘; Kremlj objavio znakovit komentar

Manfred Weber, šef europskih pučana: Ne treba isključiti da bi Putin mogao izvršiti atomski napad na EU

PZO sustav Patriot

 Mariusz Burcz/Alamy/Alamy/Profimedia/Mariusz Burcz/alamy/alamy/profimedia

Suočen s mogućim povratkom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, Manfred Weber, čelnik najveće političke grupacije u EU, pozvao je Europljane da se pripreme za rat bez potpore Sjedinjenih Država, ali i da sagrade vlastiti nuklearni kišobran.

Weber je lider Europske pučke stranke (EPP), skupine kojoj pripadaju HDZ, CDU i niz desnocentrističkih stranaka i za koju se trenutačno predviđa da će na izborima za Europski parlament u lipnju opet osvojiti najveći broj mandata.

Trumpova izgledna krunidba za republikanskog predsjedničkog kandidata nakon pobjeda u Iowi i New Hampshireu prestrašila je Europu jer se pamti da je on NATO skeptik koji je iznio niz optužbi protiv Saveza, a nedavno je zaprijetio da neće stati u obranu Europe ako bude napadnuta, podsjetio je Politico nakon razgovora s Weberom.

"Želimo NATO, ali također moramo biti dovoljno jaki da se možemo braniti bez njega ili u vrijeme Trumpa", rekao je Weber u telefonskom intervjuu za Politico na povratku s putovanja vlakom u Kijev. "Bez obzira na to tko bude izabran u Americi, Europa mora biti sposobna samostalno stajati u vanjskopolitičkom smislu i moći se neovisno braniti", izjavio je utjecajni njemački konzervativac.

Weber je priznao da, iako je kontinent podijeljen po temama kao što su Rusija i obrana, političari iz centrističkih stranaka trebaju napraviti bolji posao u mapiranju rizika. "Moramo biti iskreni prema ljudima. Ne bismo trebali skrivati stvarnost situacije u vezi s Vladimirom Putinom kako bismo nekako stvorili osjećaj da stvari neće biti tako loše."

image

Manfred Weber u Splitu prošle godine

Tom Dubravec/Cropix

Ali, najvažnije je to što je Weber je u razgovoru otvorio teško pitanje europske nuklearne obrane. NATO se trenutačno oslanja na američke nuklearne bojeve glave, koje su raspoređene u šest vojnih zračnih baza koje se nalaze u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj.

Što ako Amerika pod Trumpom kaže da neće braniti Europu od Rusije? "Europa mora biti u stanju odvratiti napad i obraniti se, a svi znamo da je nuklearna opcija najvažnija kada dođe do pritiska", rezolutan je Manfred Weber.

Politico podsjeća da je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu Putin znatno pojačao nuklearnu retoriku i redovito upućivao prikrivene atomske prijetnje Zapadu.

Unutar EU jedina zemlja koja bi u tom slučaju mogla igrati veću ulogu je Francuska koja posjeduje oko 300 nuklearnih bojevih glava. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je 2020. iznio ideju europskog nuklearnog odvraćanja pod vodstvom njegove države i tada je pozvao na "strateški dijalog o ulozi francuskog nuklearnog odvraćanja u europskoj kolektivnoj sigurnosti".

No, tadašnja Njemačka pod vodstvom Angele Merkel nije prihvatila tu ponudu, a prije dvije godine Francuska je ponovno pozvala Berlin na razgovor, uz podsjećanje da je "ponuda još uvijek na stolu".

Prema Weberovu mišljenju, sada je vrijeme da se vrati ideja o internacionalizaciji "force de frappea". "Force de frappe" ili u prijevodu "udarna sila" naziv je francuskih nuklearnih snaga koje je 1960-ih razvio predsjednik Charles de Gaulle kako bi pokazao da njegova država ne ovisi o SAD-u.

Francuska je u tu svrhu koristila šest podmornica, 36 bojnih zrakoplova i brojne rakete srednjeg dometa, odbila je uključiti svoje snage u redove NATO-a te potpisati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) sve do 1992. godine.

To je i Weberova vizija: "Kao dugoročni cilj, želio bih vidjeti europsku dimenziju nuklearne obrane. Ali sve dok to nije realno, trebali bismo prihvatiti Macronovu ponudu i razmisliti o tome kako francusko nuklearno naoružanje može također biti ugrađeno u europske strukture".

On je podsjetio da iako više nije članica EU, druga europska nuklearna sila je Velika Britanija, s nešto manje od 260 bojevih glava.

"Možda smo sada na točki na kojoj bismo, nakon godina i desetljeća Brexita, trebali otvoriti konstruktivan dijalog s našim britanskim prijateljima. I oni imaju teškoća u osiguranju svoje sigurnosti. I njima ponestaje novca za dva nosača zrakoplova koja imaju i teško održavaju svoje kapacitete. Zato je možda sada također pravo vrijeme za početak organiziranog i strukturiranog dijaloga s Velikom Britanijom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:18