DEZINFORMIRAO I ŠIRIO GOVOR MRŽNJE

Facebook, YouTube, Apple i Spotify cenzuriraju Alexa Jonesa, najpoznatijeg američkog teoretičara zavjera

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2018. u 22:51

UNITED STATES - SEPTEMBER 05: Alex Jones of Infowars, holds a news conference in Dirksen Building outside a Senate (Select) Intelligence Committee hearing where Sheryl Sandberg, Facebook COO, and Jack Dorsey, Twitter CEO, were testifying on the influence of foreign operations on social media on September 5, 2018. Jones has recently been banned for a period of one week from Twitter, and indefinitely from other social media platforms., Image: 385404756, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** Minimum Rates Apply in the US: $75 for Print, $20 for Web ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Alex Jones

 

Velike internetske tvrtke povele su u ponedjeljak ofenzivu protiv američkog zagovornika teorije urote Alexa Jonesa kojemu je odsad onemogućen pristup Facebooku, YouTubeu, Appleu i Spotifyju, pošto je godinama prolazio nekažnjeno. Te mjere dolaze pošto su YouTube, Facebook i Twitter mjesecima bili optuživani da ne čine dovoljno u suzbijanju dezinformiranja i govora mržnje.

Osnivač internetske stranice InfoWars, Alex Jones je istaknut medijski djelatnik blizak krajnjoj desnici, a postao je poznat po izjavama i teorijama urote u vezi s pokoljem u školi Sandy Hook 2012.

Jones je više puta nakon tog pokolja koji je Adam Lanza počinio u osnovnoj školi u Connecticutu i u kojemu je ubijeno 26 ljudi, među kojima 20 djece, izjavio da je zločin bio insceniran. Drži da su roditelji djece ubijene u pucnjavi zapravo glumci plaćeni da odigraju jednu ulogu.Više obitelji je podiglo tužbu protiv njega, optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoje slušateljstvo i prihode.

Ovaj 44-godišnji Teksašanin je iznosio i mnoge druge teorije urote, pa tako i onu da je američka vlada naručila teroristički napad 11. rujna, ali i neke druge.

Prije nekoliko dana Facebook je povukao četiri videosnimke sa stranica povezanih s Jonesom u kojima su prekršena pravila društvene mreže o govoru mržnje i o uznemiravanju, navodi platforma u poruci objavljenoj u ponedjeljak. Nakon toga je Alex Jones objavio na Facebooku dodatni sadržaj zbog kojeg mu je tvrtka uklonila četiri glavne stranice.To je učinila pod optužbom da "veliča nasilje" i "koristi se ružnim izrazima opisujući transrodne osobe, muslimane i imigrante", čime je prekršio interno pravilo Facebooka.

Društvena mreža dodaje da ju je na taj korak potaknuo govor kojim se Jones koristio a ne njegove teze o uroti. Godine 2015. kandidat Donald Trump je sudjelovao u emisiji Alexa Jonesa i pružio mu potporu. "Vaš ugled je nevjerojatan", rekao je tada u emisiji budući američki predsjednik. "Neću vas razočarati", obećao je.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo