IZLOŽBA U ZGRADI EU PARLAMENTA

'FAKE NEWS' NISU NIKAKVA NOVOST: KORISTILA JE I NACISTIČKA STRANKA KAKO BI NA VLAST DOVELA ADOLFA HITLERA 'Ali i danas vidimo neke zastrašujuće...'

Adolf Hitler i Leni Riefenstahl
 Profimedia, Everett

"Lažne vijesti" (Fake news) nisu nikakva novost, pokazuje izložba u Bruxellesu koja povlači paralele s nacističkom Njemačkom.

Izložba u zgradi Europskog parlamenta bavi se time kako je nacistička stranka koristila propagandu i medije da bi na vlast dovela Adolfa Hitlera.

Kustos Steven Luckert, koji je doveo izložbu iz Muzeja holokausta u Washingtonu, kaže kako istu praksu danas koriste populističke stranke.

"U današnjoj kulturu i društvu vidimo neke zastrašujuće aspekte koji se pojavljuju s rastom krajnje desnih pokreta", rekao je Luckert.

Kroz fotografije, stare novine, slogane i ostale dokumente nacističke stranke, izložba pokušava otkriti kako se uspjela nametniti biračima i ojačati u parlamentu sa 6,5 na 33,3 posto u samo osam godina.

Luckert kaže da se uspjeh nacističke stranke može objasniti konformizmom ljudi zbog kojeg su se u grupi ponašali drugačije, podupirući nešto što inače ne bi.

"Propaganda ne mijenja samo vaše mišljenje, nego i ponašanje", istaknuo je.

Izložba u Europskom parlamentu traje do 13. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:07