MUČNA ISPOVJEST

FALMATA JE DJEVOJČICA-BOMBA KOJU SU TERORISTI POSLALI U SAMOUBILAČKI NAPAD 'Rekli su da biram: udati se za nekog od boraca ili specijalna misija

 
 REUTERS

Brojne terorističke skupine regrutirale su žene. Hezbolah, Hamas, Tamilski tigrovi i Čečeni, svi su oni koristili žene i slali ih u samoubilačke napade. No, nigerijski Boko Haram sve ih je nadmašio po broju žena koje su iskoristili kao žive bombe u terorističkim misijama.

Više stotina mladih djevojaka u posljednjih je nekoliko godina natjerano da izvedu terorističke napade u Nigeriji, Kamerunu, Čadu i Nigeru, ističe Elizabeth Pearson koja na londonskom Royal United Services Instituteu istražuje Boko Haram i njihovo korištenje žena kao živog oružja. Objavila je i studiju o tome kako Boko Haram koristi žene za samoubilačke napade. Boko Haram otima žene i djevojčice koje potom tjera na samoubilačke napade. Do kraja 2017. teroristice Boko Harama ubile su 1225 ljudi u 232 napada, rekla je istraživačica Elizabeth Pearson za BBC.

Indoktrinacija vjerom

Boko Haram se godinama bori za uspostavu islamske države u Nigeriji. Prvi napad s bombašicom izveli su u lipnju 2014. godine. Prvi zabilježen slučaj u povijesti je onaj iz 1985. kad se 16-godišnja Sana Mehajdali raznijela na jugu Libanona, ubivši dva vojnika.

BBC je prenio priču djevojke Falmate koja je ispričala svoj slučaj. Imala je 13 godina kad su je otela dva tipa na motoru dok je hodala prema kući svojih rođaka na području uz granicu s Kamerunom. Vožnja je trajala satima, napustili su cestu i vozili se kroz šumu. Napokon su došli na odredište: u veliki, improvizirani logor s puno šatora i slamnatih kućica. Nju su smjestili u šator gdje je bila s još devet djevojaka. Spavale su na strunjačama. Falmata je brzo morala odustati od snova o bijegu, shvatila je da bi to bilo preopasno. Rekli su joj da ima izbor: udati se za nekog od boraca ili otići “u misiju”. Nije se htjela udati. Rekla im je da je premlada za to. Dakle - misija. Nije znala što to znači.

Život u logoru Boko Harama za nju je bio grozan. Bile su u strahu da će nigerijski vojnici doći i sve ih poubijati. I njih djevojke, jer će misliti da su žene terorista. Svakodnevica joj je bila ubitačno monotona. Moliti, jesti, čistiti, jesti, opet čistiti - i tako svaki dan. Jedino što ju je radovalo bila je vjerska poduka. Sve ostalo je mrzila.

Jednoga dana došli su naoružani tipovi i rekli joj da se treba pripremiti za nešto važno. Prošla je kompletan tretman uljepšavanja: njezina kovrčava kosa je izravnana, stopala su ukrašena crtežima kanom. Nije znala pripremaju li je za vjenčanje s borcem ili za što drugo. Nije smjela pitati. Sad joj je bilo žao što se ružno ponijela prema svojoj prijateljici Hauvi koja je odlučila prihvatiti vjenčanje s borcem samo kako bi preživjela. Dva dana poslije odveli su je do boraca. Pričvrstili su joj bombaški pojas oko struka. I rekli da će, ako ubije nevjernike, otići ravno u raj. Nije joj se svidjela ideja. Jako je plakala.

Dramatičan bijeg

Odveli su je s još dvije djevojke. Sve tri su ispod odjeće imale eksploziv. Kad su došli u jedno naselje, rekli su im neka hodaju prema mjestu gdje ima puno ljudi. Motrimo vas, upozorili su ih.

Prestravljene, djevojke su razgovarale imaju li šanse pobjeći. Odlučile su da neće izvesti napad. Falmata je zamolila prolaznika da joj otkopča pojas s eksplozivom. Bila je slobodna. Ona i njezine dvije supatnice hodale su cestom kad su ih zaustavila dvojica muškaraca. Pojma nisu imale da su i oni iz Boko Harama. Tako je Falmata drugi put oteta. Srećom, oni su bili iz druge skupine, pojma nisu imali da su tri djevojke upravo izbjegle izvršiti samoubilački napad. Odveli su ih u drugi logor.

Ponovno sve isto: jedi, moli, čisti, spavaj. I nekoliko sati čitaj Kur’an. Ponovno su Falmati rekli - ili ćeš se udati, ili ideš u misiju. Ponovno je odbila udaju. Opet je prošla proceduru uljepšavanja: ukrasili su je kanom, dali joj lijepu haljinu i maramu. Koje su skrivale eksploziv pričvršćen uz tijelo.

Falmata je ovaj put bila pametnija. Čim su je borci Boko Harama ostavili i uputili kuda da ide i aktivira eksploziv, 14-godišnjakinja je skrenula s ceste i pobjegla u šumu. Mjesecima se skrivala.

Bombe za djecu

Imala je sreću što je naišla na Fatimu Akilu, psihologinju koja pomaže žrtvama Boko Harama. Djevojkama poput nje nije lako ni ako pobjegnu: svi ih gledaju kao teroristice, a ne kao žrtve. Ako ih uhvate vlasti, strpaju ih u “logore za deradikalizaciju”, a malo je poznato što se tamo događa, upozorava BBC.

Skupina Boko Haram stekla je mračnu slavu otmicom 276 učenica 2014. Brzo su shvatili da bombašice privuku puno više medijske pažnje. Na početku su napade izvodili mladići koji su doista vjerovali da će, ako poginu ubijajući nevjernike, odmah dospjeti u raj. No kad ih je ponestalo, okrenuli su se ženama. I djevojčicama. Dvije djevojčice tvrde da su imale samo sedam, odnosno osam godina kad su ih u prosincu 2016. poslali u samoubilački napad na tržnicu na sjeveroistoku Nigerije. Ispada da je Falmata još dobro prošla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:09