GUILLAIN-BARRÉOV SINDROM

FDA priprema novo upozorenje: ‘Dio cijepljenih Johnsonom razvio je rijedak, ali ozbiljan neurološki poremećaj‘

Oko 100 slučajeva rijetkog poremećaja otkriveno je nakon što je potrošeno već gotovo 13 milijuna doza tog cjepiva
Cjepivo Johnson&Johnson
 Martin Bertrand/Afp/Profimedia

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) trebala bi uskoro izdati novo upozorenje o nuspojavama Johnson & Johnson cjepiva protiv koronavirusa, jer se pojavljuju dokazi da cjepivo uzrokuje rijetku, ali ozbiljnu nuspojavu - Guillain-Barréov sindrom.

To je rijedak oblik polineuropatije koji napada imunosustav, a pogotovo i živčani sustav.

Washington Post izvještava kako je oko 100 slučajeva rijetkog poremećaja otkriveno nakon što je potrošeno već gotovo trinaest milijuna doza navedenog cjepiva. Nuspojave su uglavnom prijavljivane dva tjedna nakon cijepljenja i to uglavnom kod muškaraca starijih od 50 godina.

List ističe kako se slične nuspojave nisu pojavile nakon cijepljenja Pfizerovim ili Moderninim cjepivom, od kojih je dosad utrošeno više od 320 milijuna doza.

Dodaju i kako se svake godine u SAD-u bilježi između tri i šest tisuća oboljelih od ovog sindroma, a uglavnom nakon preboljelih infekcija poput gripe. Većina ljudi potpuno se oporavi, no nekima ostaju trajna neurološka oštećenja. U najvećoj su opasnosti oni stariji od pedeset godina. Simptomi su višetjedni proljevi kao i bolesti pluća i sinusa.

Ipak, očekuje se kako će svi odgovorni naglasiti kako koristi od cjepiva daleko nadmašuju bilo kakve potencijalne rizike.

U kompaniji, kao i u FDA-u, zasad su odbili komentirati najavljeno priopćenje, javlja Post.

Ipak, list ističe kako će najavljeno upozorenje biti udar na cjepivo koje se smatra najjednostavnijim za korištenje jer zahtijeva samo jednu dozu, što ga čini mnogo uporabljivijim, naročito u teško dostupnim regijama.

No, podsjećaju i da je cjepivo već imalo svojih problema. Tako su u travnju američke savezne vlasti pauzirale korištenje cjepiva nakon što ga se počelo povezivati sa slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka. Nakon nekoliko dana zabrana je ukinuta, no u uputstva o mogućim nuspojavama cjepiva dodana je činjenica kako bi njegovo korištenje moglo dovesti do ugrušaka.

Novi problem u travnju nastao je s kooperantom, tvrtkom Emergent BioSolutions, čiji je pogon za proizvodnju cjepiva zatvoren u Baltimoreu jer je otkriveno da su Johnson&Johnson cjepiva kontaminirana Astra Zenecinim cjepivima, koja su se također tamo proizvodila. Uslijed toga, Johnson je morao baciti oko 75 milijuna doza cjepiva, a administracija američkog predsjednika Joea Bidena obustavila je proizvodnju Astra Zenece u tim pogonima.

Drugi proizvođači cjepiva također su se suočavali s velikim problemima. FDA je krajem lipnja u upozorenja dodala i slučajeve blage, ali vrlo neuobičajene upale srca, odnosno miokarditisa, kod mladih i tinejdžera koji su se cijepili Pfizerom ili Modernom. Prema njihovim podacima, problemi su se uglavnom javljali kod mlađih muškaraca.

Centar za kontrolu bolesti (CDC), kao i još petnaest vodećih javnozdravstvenih organizacija, pozvale su građane da se ipak cijepe jer su dobrobiti vakcinacije znatno veće od mogućih opasnosti. Vjeruju kako bi se trebali cijepiti svi stariji od dvanaest godina.

Američko neurološko društvo u lipnju je pak objavilo kako su u "Analima neurologije" objavljene dvije studije u kojima se navode i slučajevi Guillain-Barreovog sindroma dva ili tri tjedna nakon uzimanja Astra Zenecinog cjepiva. Slučajevi su iz Engleske i Indije, a uključivali su neobične simptome poput problema s mišićima lica, piše Washington Post.

Europske zdravstvene organizacije stoga su zatražile da se upozorenja na moguću pojavu ovog sindroma stave i na druga cjepiva, no to je odbijeno jer "u ovom trenutku dostupni podaci ne potvrđuju niti demantiraju povezanost sindroma sa cjepivom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 12:20