AUSTRALIJA

FOTO: 'BILA JE SAMA I BLATNJAVA, ALI NJEZIN PAS NIJE SE ODVAJAO OD NJE' Kako je 3-godišnja Matilda čudom preživjela divlje nevrijeme i ogromnu poplavu

 
 Facebook

Trogodišnja djevojčica i njezin psić pronađeni su živi i zdravi 24 sata nakon što su nestali u regiji Pilbara na sjeveru Zapadne Australije koju su pogodile poplave.

Curica je nestala u srijedu nakon što je odlutala iz svoga doma u mjestu Noreena Downs. Ostali su zarobljeni jer su obilne kiše poplavile vode u blizini njezina doma. U potragu za djevojčicom i Jack Russell terijerom dignuti su i helikopteri.

U četvrtak poslijepodne trogodišnjakinju su uočili iz helikoptera na udaljenosti 3,5 kilometra od njezina doma.

Kada su vlasti spasile curicu, bila je sva prljava od blata, ali dobroga zdravstvenoga stanja. Pokraj nje bio je njezin psić, koji se nije odvajao od nje, izvijestila je policija.

- Srećom, Matilda i njezin psić sada su sa svojom obitelji, rekli su.

Policijski načelnik Pilbare Kim Massam zahvalio je svima uključenima u potragu za curicom, ali je pohvalio i njezina psića koji je ostao s njom svih 24 sata.

Pilbara je samo jedna od australskih regija pogođenih obilnim padalinama i poplavama.

Meteorolozi predviđaju nestabilno vrijeme u sljedećih četiri do pet dana. Kiša bi u nekim područjima mogla biti obilna, dok bi na drugim mjestima moglo bi pasti tek milimetar ili dva, a za zaustavljanje požara potreba je vlažna i dugotrajna kiša.

Australija se bori protiv najgore sezone požara još od rujna, tijekom koje je smrtno stradalo 29 ljudi i milijuni životinja. Uništeno je više od 2500 domova a razmjeri opožarenog područja odgovaraju veličini Bugarske.

U saveznoj državi Novi Južni Wales gori još 85 požara među kojima je njih 30 stavljeno pod kontrolu, dok je u Viktoriji aktivno 19 požara, izvijestili su vatrogasci.

Vlažno vrijeme rastjeralo je dim koji se tjednima nadvijao nad velikim australskim gradovima no Canberra i Melbourne svrstani su u top 30 najzagađenijih velikih gradova širom svijeta.

Meteorolozi kažu kako će hladno i mokro vrijeme biti samo privremeno olakšanje te da će se vrućine vratiti u narednim tjednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:42