SKANDAL U ALABAMI

FOTO: 'DAJTE ZAVRŠITE VIŠE S TIM!' Osuđenik na smrt poželio da je umro: Egzekutori ga pola sata mrcvarili, ali nisu uspjeli izvršiti smrtnu kaznu...

 
 Alabama Department of Corrections, Bernard Harcourt

Doyle Lee Hamm 22. veljače čudom je preživio izvršenje smrtne kazne u kaznionici u Alabami, ali je bio podvrgnut takvoj torturi da je poslije priznao da je u jednom trenutku poželio umrijeti!

Osuđeni ubojica koji boluje od raka trebao je biti smaknut smrtonosnom injekcijom, ali problem je bio u tome da mu doktori nikako nisu mogli pronaći venu pa su ga više od pola sata nasumično ubadali po nogama.

Hamm je za to vrijeme proživljavao pakao pa je u jednom trenutku pomislio 'dajte završite s tim više'. Želja mu nije bila uslišena i nakon pola sata mučenja odlučeno je da se odgodi izvršenje smrtne kazne.

Hamma su policajci nosili nazad u ćeliju jer je bio preslab za hodanje, krv je curila sa svih strana, a u liječničkom izvještaju stoji da je ubojica sat vremena poslije urinirao krv.

Naravno, takvu situaciju njegov odvjetnik Bernard Harcourt odmah je odlučio iskoristiti te je zatražio poništenje Hammove smrtne kazne, a usput je tužio kaznionicu u Alabami zbog toga što su njegovom klijentu priuštili strašnu torturu.

U ponedjeljak je medicinski vještak sudu priložio i nove fotografije Hammova tijela netom nakon neuspjelog smaknuća. Jasno se vidi da su ga izboli sa svih strana. Točnije, pet puta su mu pokušali ubrizgati smrtonosni otrov, ali prije svakog 'pravog' ubadanja imali su nekoliko proba.

- Ti brojni probni pokušaji bili su izrazito bolni. U jednom trenutku zabili su mu iglu skroz do kosti - stoji u izvještaju.

- Probni pokušaji na desnoj nozi trajali su punih deset minuta, a poslije je Hamm rekao da je imao osjećaj kao da mu je tkivo u nozi potpuno zgnječeno. Na drugoj nozi su se zadržali još duže, oko 20 minuta...

Bernard Harcourt

Kad je prvi tim 'egzekutora' potpisao predaju, na red je došao drugi tim koji je sa sobom donio uređaj pomoću kojeg će naći venu i obilježiti mjesto gdje treba ubosti Hamma.

Međutim, ni taj postupak nije dao rezultata.

- Tijekom cijelog procesa gospodin Hamm se nadao da će doktori uspjeti ubrizgati otrov u njega. U tom trenutku bilo mu je draže umrijeti nego proživljavati mučenje.

Bernard Harcourt

Na kraju priče zazvonio je telefon i liječnicima je naređeno da prestanu s izvršavanjem kazne. Oni su protestirali, dok s druge strane linije nije došla jasna naredba:

- Odmah napustite prostoriju!

Oni su na kraju otišli iz prostorije bez da su zaustavili krvarenje i dali bilo kakve upute kako tretirati Hammove rane.

Hamm je inače osuđen na smrtnu kaznu zbog ubojstva Patricka Cunninghama još 1987. godine. Hladnokrvno ga je upucao u glavu tijekom pljačke jednog motela.

Bernard Harcourt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:15