RIJETKI MOGU TAKO

FOTO: DOK GRAĐANI VENEZUELE GLADUJU, POVLAŠTENI UŽIVAJU Bogati nasljednici vode lagodan život ispunjen luksuznim hotelima i putovanjima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.02.2019. u 11:06

Screenshot/Instagram/Twitter / Profimedia, Zuma Press - News

 

Poziranje s pop zvijezdama, skupim nakitom ili gomilom novca u luksuznim hotelima nije strano ni bogatim klincima u Venezueli, nasljednicima političara koji su zemlju doveli na rub propasti.

Maria Gabriela, kći socijalističkog vođe Huga Chaveza, jedna je od najbogatijih žena u državi i njezino se bogatstvo procjenjuje na oko četiri milijarde dolara, navodno pohranjenih na raznim bankovnim računima diljem Europe. 38-godišnjakinja je neko vrijeme preuzela ulogu Prve dame, nakon što joj se otac razveo od druge supruge. Chavez je svoju kćer Mariju nazivao ‘herojem’, piše Daily Mail.

 

I dok se ona skriva iza diplomatskog imuniteta, njezina mlađa sestra je napustila zemlju. Rosines Chavez je odletjela u Pariz nedugo nakon što su je napali na društvenim mrežama zbog objave fotografije na kojoj drži bunt novčanica u ruci 2016. Obitelj je tada govorila da Rosines odlazi na studij, a 21-godišnjakinja je još uvijek navodno na Sorbonni gdje je odlučila nastaviti s obrazovanjem. S druge strane, nastavnici u Venezueli rade gotovo besplatno zbog hiperinflacije.

 

Bijes javnosti izazvao je i predsjednik Nicolas Maduro kad se internetom proširila snimka na kojoj uživa u gala večeri u Istanbulu. Slikao se u društvu slavnog chefa Salt Baea u rujnu prošle godine, inače specijalista za odreske, dok si većina građana Venezuele ne može priuštiti meso. Više od jednog na sedmero djece trenutno pati od pothranjenosti, roditelji ih napuštaju i ostavljaju na cesti jer ne mogu više brinuti o njima. Nemaju ni tri obroka dnevno, a meso mogu samo sanjati…

 

Dva mjeseca prije nego što je Maduro posjetio Istanbul, njegovi posinci Yoswal Gavidia Flores i Walter Gavidia Flores spiskali su oko 45.000 dolara (skoro 300.000 kuna) na ekstravagantnih 18 noćenja u hotelu Ritz u Parizu, gdje sobe koštaju i po (oko 3.800 kuna).

Njihov hotelski račun iznosi otprilike koliko i mjesečne plaće dvije tisuće Venecuelanaca. Osnovni troškovi života koštaju gotovo 16 puta više od minimalne plaće. Šest od deset stanovnika zemlje imaju nekoga tko ne može prehranjivati svoju obitelj, a jedna od 12 obitelji prisiljena je kopati po smeću u potrazi za hranom.

 

Bogate Chavezove kćeri snimljene su i kako uživaju u skupim restoranima i kupuju u skupim dućanima u Madridu. Madurovi posinci optuženi su prošle godine za upletenost u pranje novca. Madurov jedini sin, također Nicolas, drži se dalje od medija i javnosti. Jedina kontroverza koja se veže uz njega je prijetnja koju je u govoru 2017. uputio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Rekao je da će izrešetati New York i osvojiti Bijelu kuću ako se američka vojska uplete.

Bliski Madurov suradnik Diosdado Cabello povlačio se po medijima zbog povezanosti s trgovinom droge, no ništa nije dokazano. Njegova kći Daniela aktivna je na društvenim mrežama i ne srami se lagodnog života. U vezi je s pop pjevačem Omarom Acedom.

 

Kako doista izgleda život bogatih klinaca, otkrili su dvojica nećaka Prve dame Cilije Flores. Efrain Antonio Campo Flores i Franqui Francisco Flores osuđeni su na 18 godina zatvora nakon što su u SAD pokušali prokrijumčariti 20 milijuna dolara vrijednu količinu kokaina preko Haitija.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo